Bcurious

bcurious

Op zondag 30 september 2018 vindt de tweede editie van B Curious plaats, hét evenement dat volledig draait rond seksuele fluïditeit en biseksualiteit. In samenwerking met Holebihuis Vlaams-Brabant en Wel Jong Niet Hetero organiseert de Werkgroep Bi van çavaria een brede waaier aan werkwinkels die ervoor zorgen dat er voor elk wat wils is op B Curious, ongeacht je seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Je kan in alle vrijheid het gesprek aangaan rond zelfontdekking en -aanvaarding, relatievormgeving,… Activisme, privileges en zichtbaarheid in de brede samenleving en binnen de regenbooggemeenschap komen ook aan bod.

Ben je nog een NewBi? We voorzien de nodige introductiemomenten, dus neem zeker deel! Ben je lid van een holebi- of transgendervereniging en weet je vaak niet goed hoe je bi-personen kan bereiken? Ook dan ben je bij B Curious aan het juiste adres.

Het idee achter B Curious is voortgevloeid uit de nood aan meer informatie rond biseksualiteit, seksuele fluïditeit en queer als seksuele oriëntatie, en de goesting van de bestaande bi-verenigingen (Ertussenin, Dubbelzinnig en All Bi) en de Werkgroep Bi van çavaria om de grotere bi+ community in Vlaanderen te ontdekken. Je hoeft niet zelf bi+ te zijn; iedereen is van harte welkom!

Voor meer info over B Curious kan je altijd contact opnemen met Michael Van Roosbroeck ([email protected]).

Dagplanning

09u30-10u30             onthaal 
10u30-11u00             plenaire inleiding
11u00-12u30             workshops blok 1
12u30-13u30             lunch met broodjes
13u30-15u30             workshops blok 2
15u30-17u00            poetry slam + bi quiz + slotwoord
17u00-19u00             receptie @ Holebihuis Vlaams-Brabant (Diestsesteenweg 24 – 3010 Leuven)

 

Workshops

 
1 Begin 2 Voltooid

Workshops blok 1: 11u – 12u30

 • NewBi: Je bent bi en wilt je eerste stappen zetten in de holebi- en transgenderwereld. Hoe begin je daaraan? Hoe praat je over je biseksualiteit? Via een informele babbelworkshop leren we mekaar en de LGBT-wereld wat beter kennen.
   
 • Activisme en zichtbaarheid in de brede samenleving: Hoe belangrijk vind jij het dat de bi+ paraplu meer bekendheid krijgt? Hoe krijgen we vooroordelen de wereld uit? Op welke manieren kunnen we ervoor zorgen dat onze community meer zichtbaarheid krijgt, zowel binnen de regenbooggemeenschap als in de brede samenleving?
   
 • Kinsey: totally off the scales: Een kritische analyse van de Kinseyschaal, een instrument waarin seksuele oriëntaties zich bevinden op een glijdende schaal van biseksualiteit, met hetero- of homoseksueel als de twee uitersten. Heeft dit soort meetinstrument nog zin? En wat zijn potentiële alternatieven op deze schaal? 
   
 • Bi in een relatie: Tijdens deze bijeenkomst kan je in alle vrijheid ervaringen delen met en vragen stellen aan elkaar over welke invloed je bi+ zijn in een (al dan niet vaste) relatie heeft. Is het daadwerkelijk zo problematisch als beweerd wordt? Heeft het voordelen, of toch maar enkel nadelen? Waarom zou een relatie voor bi+’s eigenlijk zo veel anders zijn dan voor niet-bi+’s? Wordt deze gedachte vooral gevoed door het vooroordeel dat bi+’s niet trouw kunnen zijn? Hoe is het om mét een biseksueel een (al dan niet vaste) relatie te hebben? Deze praatgroep is niet enkel voor bi+’s bedoeld. Ook partners van bi+’s zijn van harte welkom.

Workshops blok 2 – 14u00– 15u30

 • Beyond Binaries: vrij vertaald betekent dit zoiets als "voorbij tweetallen". Het is een geanonimiseerde interactieve workshop, ontworpen en ontwikkeld door Robyn Ochs (Amerikaanse bi+ activiste) als hulpmiddel om bewustwording over seksuele oriëntatie en identiteit te verhogen. De basis voor deze workshop ligt bij het "Klein Sexual Orientation Grid", een door Fritz Klein (seksuoloog) ontwikkelde methode om de seksuele oriëntatie te bepalen. De constructie bouwt verder op de Kinsey-schaal. Om de anonimiteit tijdens de workshop te waarborgen is een minimaal aantal deelnemers van 25 personen noodzakelijk.
   
 • Omgaan met bifobie: Tijdens deze workshop exploreren we in groep de ervaringen en effecten van bifobie. Daarna gaan we samen op zoek naar hoe we, als bi+ persoon of als ally, hiermee kunnen omgaan.
   
 • Goed in je vel zitten: Je goed voelen bij wie je bent, zowel fysiek als psychologisch, is erg belangrijk. Toch blijkt het lang niet altijd evident. Hoe ga je om met vooroordelen die je ervaart omwille van je bi+ zijn? Wat kan je zoal doen om je persoonlijk welzijn op te krikken?
   
 • Tussen genderidentiteit en seksuele oriëntatie: Waarvoor staat die 'bi' (lees: twee) in biseksualiteit? Betekent 'bi' dat je alleen op mannen en vrouwen valt en dus personen die daarbuiten vallen, zoals niet-binaire en genderqueer personen, niet ziet staan? Of betekent die 'bi' dat je kan vallen op allerlei genderidentiteiten: zowel die van jezelf, als alle anderen? Zeg je over jezelf beter dat je 'panseksueel' of 'queer' bent? Of kan je zelf gerust zowel 'bi' als 'niet-binair' zijn? Deze workshop verkent het interessante spanningsveld tussen genderidentiteit en seksuele oriëntatie en toont, meer dan ooit, het belang van zelfbenoeming aan.

Inschrijving

Lunch (gratis)
Bi in een relatie (VOLZET)
Goed in je vel zitten (VOLZET) Tussen genderidentiteit en seksuele oriëntatie (VOLZET)

Locatie

3 Hoog, Mechelsevest 90, 3000 Leuven

Wanneer

zondag 30 september 2018

Prijs

Gratis inkom. Koffie, thee en water worden voorzien, alsook een lekkere broodjeslunch. Allergieën kan je doorgeven via het inschrijvingsformulier. Andere dranken kan je zelf aankopen indien gewenst.

Kleedruimte

We voorzien een kleedruimte voor wie zich bij aankomst nog graag wil omkleden. Kom zeker op tijd en vraag naar de kleedruimte aan het onthaal. Onze onthaalmedewerkers helpen je graag verder.

Toiletten

De toiletten op B Curious zijn volledig genderinclusief. 

Toegankelijkheid

3 Hoog is grotendeels rolstoeltoegankelijk. Heb je nood aan een begeleider? Geef dat dan aan via het inschrijvingsformulier en we nemen contact me je op.

 

Nog vragen? Mail Michael via [email protected]