Wat is discriminatie?

Eenzame zwarte pion voor veel witte

© iStockphoto

Discriminatie is iemand verschillend behandelen omwille van een kenmerk, zonder gegronde rechtvaardiging. Onze wetgeving verbiedt discriminatie in diverse domeinen van het openbare leven. De antidiscriminatiewetgeving is dus niet van toepassing op de zuiver private sfeer. Ze bepaalt bovendien de kenmerken die ze beschermt (bijv.: seksuele geaardheid, geslacht, genderidentiteit en genderexpressie), geen doelgroepen. Ze geldt voor alle mensen die gediscrimineerd worden omdat ze op die kenmerken verschillen van anderen (of omdat iemand dat verschil vermoedt).

Directe discriminatie

Directe discriminatie betekent dat iemand jou in een bepaalde situatie uitsluit of minder goed behandelt omdat je (bijvoorbeeld) holebi of transgender bent. Je bent dus anders behandeld dan een andere persoon in een vergelijkbare situatie zonder dat hiervoor een rechtvaardiging kan gegeven worden.
Voorbeeld
Een trainer behaalt goede resultaten met zijn amateurvoetbalploeg. Wanneer de club echter ontdekt dat hij homo is, wordt hij bedankt voor bewezen diensten.

Indirecte discriminatie

Bij indirecte discriminatie lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand. Als je wat dieper graaft, dan blijkt er toch sprake te zijn van een minder gunstige behandeling wanneer je holebi of transgender bent. Het is bijvoorbeeld het gevolg van een schijnbaar neutrale maatregel die niet gerechtvaardigd kan worden.
Voorbeeld
Een dansschool hanteert voor de groepslessen de regel: 'Een heer danst altijd met een dame.' Holebi’s kunnen er alleen aan deelnemen als ze met iemand van het andere geslacht dansen.

Opdracht tot discriminatie

Het is verboden om aan iemand anders ‘opdracht te geven tot discriminatie’ vanwege een bepaald criterium van een persoon of groep. Zowel wie die de discriminerende opdracht geeft als wie de opdracht uitvoert draagt daarbij verantwoordelijkheid.
Voorbeeld
Een lesbisch koppel wil samen een huis huren. De makelaar zegt dat de eigenaar heeft gevraagd om enkel te verhuren aan een heterokoppel.