Vul een trefwoord in en/of kies onderstaande filters om de resultaten te beperken

Vorming kleuter 1: Tom wil verpleegster worden; talenten maximaal ontwikkelen

Twee meisjes spelen in de keukenhoek. Jens wil er graag bij. ‘Jij mag niet meedoen. Deze hoek is voor meisjes’, zeggen de klasgenootjes in koor.

Sandrine twijfelt even of ze in de bouwhoek zou spelen. Ze kijkt er even naar, maar ziet niet meteen iets dat haar aantrekt. Dan toch maar de poppenhoek.

In thema ‘beroepen’ hangen er prenten in de klas. Sofie ziet het wel zitten om postbode te worden. Er hangen echter enkel prenten van mannelijke postbodes. ‘Oei, enkel jongens mogen postbode zijn’, denkt ze.

Vorming lerarenopleiding Secundair: School uit de kast! Holebi’s en transgenders op school, nog een probleem?

Drie à acht procent van de bevolking is homo, lesbisch of biseksueel. U kan zelf uitrekenen om hoeveel mensen dat op uw school gaat. Ook anno 2014 horen veel van hen dagelijks scheldwoorden als janet of mietje, worden ze – al dan niet subtiel – gepest, worden hun spullen beschadigd of vernield en komt er af en toe zelfs fysiek geweld aan te pas. Niet alleen holebi’s, maar ook mensen die ‘verdacht’ worden tot deze groep te horen, krijgen te maken met allerlei vormen van homofoob gedrag.

Vorming lerarenopleiding lager: Een holebi- en transgendervriendelijke samenleving begint in de basisschool

Holebi’s: dit onderwerp wordt in veel basisscholen ten onrechte afgedaan als ‘iets voor het secundair onderwijs’  om nog maar te zwijgen over transgenders. Niets is minder waar. Kinderen leren al van in de kleuterklas wat ‘normaal’ en ‘abnormaal’ is. Ze leren hoe jongens en meisjes zich horen te gedragen. ‘Meisjesachtige’ jongens en ‘jongensachtige’ meisjes worden door klasgenootjes gewezen op hun ‘afwijkende’ gedrag of zelfs gepest. Wat relaties betreft, krijgen jonge kinderen nog vaak een wereldbeeld voorgeschoteld waarin iedereen heteroseksueel is.

Vorming lerarenopleiding kleuter: Holebi’s: ook een onderwerp voor de kleuterklas

In thema “Een beetje verliefd” toont de meester 10 prenten van trouwende koppels. Het zijn allemaal heterokoppels. ‘Een koppel, dat is altijd een man en een vrouw’, ziet Lotte.

Juf Veerle ziet niet in waarom ze ook eens een boekje zou voorlezen waarin een kind twee papa’s heeft. Wat zullen de ouders wel niet denken? Bovendien moet zij het niet hebben over holebi’s: dat is werk voor het secundair onderwijs.

‘Wat is een homo?’ vraagt Yelle aan de meester. ‘Daar ben jij nog te klein voor’, is het antwoord.

Pagina's