Vorming Gender en Seksuele Diversiteit in het onderwijs

Leerkracht voor de klas

© Katie Lepi

Wist je dat we al vanaf de kleuterklas, vaak onbewust, de traditionele rolverdeling man-vrouw doorgeven aan onze kinderen? Hoe sta je als leerkracht tegenover jongens en meisjes? Benader je ze hetzelfde of toch een beetje anders? Hoe ga je om met holebiseksualiteit op school? Hoe pak je dat aan op een multiculturele school? Hoe creëer je een tolerante schoolomgeving voor ieder kind, ongeacht geaardheid of genderexpressie?

Moeilijke vragen zijn het, zowel voor het basis- als het secundair onderwijs. Werken rond gender en seksuele diversiteit is voor veel scholen niet evident.

Wij kunnen helpen! We werken op maat van jouw school, onder andere rekening houdend met de schoolpopulatie, de schoolvisie en eventueel eerdere acties die jullie ondernamen. Ook de vorm is volledig aanpasbaar. Een teamvergadering, een halve of een hele studiedag of begeleiding bij een volledig traject over meerdere jaren: het kan allemaal. Bovendien is dit volledig gratis.

De vormingen worden gegeven door Steven De Baerdemaeker. Hij is gedetacheerd leerkracht voor het project Gender en Seksuele Diversiteit in het onderwijs dat werd mogelijk gemaakt door minister Pascal Smet. Voor dat project werken de verschillende onderwijskoepels samen met meerdere gespecialiseerde partners. Het doel is scholen te helpen bij het in de praktijk omzetten van de engagementsverklaring voor een genderbewust en holebivriendelijk onderwijs van oktober 2012 (http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2012/10-23-gender.htm).  Voor meer informatie of een afspraak: stuur een mailtje naar [email protected].