seksuele oriëntatie

Deze pagina toont een overzicht van alle inhoud met deze term. Een overzicht van alle gebruikte trefwoorden kan u op onze indexpagina vinden.

Bovenliggend

Op wie je valt, verliefd wordt, met wie je vrijt.... We spreken vooral over hetero (voorkeur voor andere sekse), homo of lesbisch (voorkeur voor eigen sekse) of bi (voorkeur voor mannen en vrouwen). Ook andere oriëntaties als panseksueel (voorkeur die niet gebonden is aan sekse, en dus gericht op alle mogelijke genders) worden gebruikt.

Wat je verlangt, wat je opwindt, wat je doet en hoe je je benoemt, kan sterk verschillen. Je kunt je hetero noemen en toch fantaseren over homoseks...

Seksuele geaardheid, seksuele gerichtheid of seksuele voorkeur worden als synoniemen gebruikt.

Inhoud met deze term

Bo Van Spilbeeck

VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award

Zaterdagavond reikten we onze jaarlijkse awards uit. VTM Nieuws ging aan de haal met de Çavaria Media Award, 11.11.11.

SPARKLE Lifetime Achievement Award

Genomineerden Çavaria Awards bekend!

Zaterdag 26 januari reikt çavaria haar jaarlijkse awards uit. In drie categorieën (Media, Campaign en Lifetime Achievement) bekronen we personen en organisaties die in 2018 een positieve invloed hadden op de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.

Coming-outdag

Internationale coming-outdag

Op 11 oktober is het internationale coming-outdag. Een dag waarop we stilstaan bij het proces van ‘uit de kast komen’. In een ideale wereld hoeft niemand uit de kast te komen maar vandaag wordt er vaak nog altijd van uitgegaan dat iemand hetero en cisgender is tot het tegendeel bewezen. Bij sommigen gaat een coming-out als vanzelf, bij andere niet.

 

Bevraging externe stakeholders

Op de één of andere manier komt jouw organisatie in aanraking met het thema seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Wij willen dan ook graag jouw mening vragen in het kader van de opmaak van ons beleidsplan 2021-2025. Wij appreciëren het ten zeerste als je even tijd kan nemen om enkele algemene vragen te beantwoorden vóór 15 november.

Sam & Lily werkboekjes

Sam & Lily: nieuw gratis educatief materiaal voor de lagere school

Çavaria ontwikkelde in opdracht van minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans de werkboekjes ‘Sam’ en ‘Lily’ voor het lager onderwijs. Sam is een jongen die een meisje wil zijn. Lily komt te weten dat haar broer homo is. Het doel van de werkboekjes is om het op een laagdrempelige en leuke manier over holebi’s en transgenders te hebben in de klas. Elke lagere school krijgt een proefexemplaar toegestuurd.

Praktijktesten Nu!

Praktijktesten om discriminatie op woning- en arbeidsmarkt tegen te gaan

Çavaria sluit samen met de organisaties GRIP en het Netwerk Tegen Armoede aan bij het actieplatform Praktijktesten Nu! dat ijvert voor de invoering van praktijktesten in de strijd tegen discriminatie.

Cover scholierenenquête

Çavaria peilt naar schoolervaring LGBT+leerlingen

Çavaria peilde voor het eerst naar de schoolervaringen van LGBT+leerlingen* in het secundair onderwijs. Een groot deel van de respondenten voelt zich onveilig op school en de overgrote meerderheid hoort regelmatig LGBT+negatief taalgebruik.

regenboogvlag

Hangt jouw gemeente de regenboogvlag uit op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie?

Op 17 mei worden overal ter wereld acties georganiseerd om aandacht te vragen voor discriminatie van holebi’s en transgenders. Voor de zevende keer organiseren çavaria en de regionale regenbooghuizen hun regenboogvlaggenactie.

Allemaal mensen

Çavaria lid van 11.11.11

11.11.11 strijdt tegen onrecht en voor duurzame verandering. Dit jaar stelt de organisatie migratie en vluchtelingen centraal in hun campagne. Çavaria is sinds kort lid van 11.11.11 om beter te kunnen inspelen op de noden van holebi's en transgenders in het buitenland.

Huis van Lou

Het huis van Lou: spelen met diversiteit

Het Huis van Lou is een speelset voor kleuters die voortvloeit uit de boekenreeks Lou van çavaria i.s.m. Kathleen Amant (Clavis Uitgeverij). De speelset is ontworpen door çavaria en Toys & Teach en bestaat uit 70 houten onderdelen. Je kan er allerhande kleuteractiviteiten rond organiseren. We ontwikkelden ook een educatieve bundel om met het Huis van Lou aan de slag te gaan in de klas.

Pagina's