genderexpressie

Deze pagina toont een overzicht van alle inhoud met deze term. Een overzicht van alle gebruikte trefwoorden kan u op onze indexpagina vinden.

Bovenliggend

Genderexpressie is de mate waarin je al dan niet uiting geeft aan je genderidentiteit. Veelal wordt dit begrepen als uiting geven aan je vrouwelijkheid, mannelijkheid, ... . Het gaat dan om kledijkeuze (jurk, hoodie...), taalgebruik, gebaren, make-up, haartooi, gebruik van parfum, omgaan met emoties en andere uitingen. Genderexpressie verwijst dus duidelijk naar culturele referenties. Wat in één cultuur of context als mannelijk wordt beschouwd, kan in een andere net heel vrouwelijk lijken.  Slechts weinig mensen drukken zich louter vrouwelijk of mannelijk uit.

Inhoud met deze term

Rainbow Europe Index

België op 2de plaats in ranking Europese landen meest holebi- en transgendervriendelijke wetgeving

België klimt van de 4de naar de 2de plaats in de Rainbow Europe Index van ILGA-Europe, de Europese belangenverdediger van holebi’s, transgenders en intersekse personen. Die index evalueert wetgeving en beleid rond holebi-, transgender en intersekserechten. Met een rapport van 79% moet ons land enkel Malta laten voorgaan. De stijging is voornamelijk te danken aan de nieuwe transgenderwet.

Uni-form

Nieuw interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie

Staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) kondigt een nieuw interfederaal actieplan tegen holebifoob en transfoob geweld aan. Het bundelt maar liefst 115 concrete maatregelen. Çavaria is tevreden dat er eindelijk een nieuw plan is. Het vorige liep af in 2014.

GSA-dag Brugge

Gay-Straight Alliance Dag

Meer dan 100 leerlingen en leerkrachten kwamen op 10 mei samen in Brugge voor de GSA-dag. GSA staat voor Gay-Straight Alliance, een groep leerlingen en leerkrachten die ervoor willen zorgen dat iedereen op school zichzelf kan zijn, ongeacht je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie. De deelnemers kwamen naar het Kunsthumaniora in Brugge om van elkaar te leren en nieuwe ideeën op te doen.

Transgender Day of Remembrance

20 november: Transgender Day of Remembrance

Transgender Day of Remembrance (20 november) is de dag waarop men wereldwijd stilstaat bij de slachtoffers van transfoob geweld. TGEU - de Europese Transgenderorganisatie - meldt dat er het afgelopen jaar 295 transgenders vermoord werden omwille van hun genderidentiteit (hoe je je voelt) of genderexpressie (hoe je je uit). Çavaria zet de strijd tegen transfobie voort.

Voornaamwoorden cloud

Vermelding voornaamwoorden in e-mail

We gebruiken allemaal voornaamwoorden (hij/zij/zijn/haar/hem...) wanneer we naar iemand verwijzen. Vaak denken we daar zelfs niet bij na. Op basis van iemands kledij, kapsel, naam of stem veronderstellen we meteen welke genderidentiteit die persoon heeft en gebruiken we de voornaamwoorden die daar -volgens ons- bij horen. 

Lees verder
Geef haat geen poot om op te staan

Standaard Solidariteitsprijs: geef haat geen poot om op te staan

De Standaard Solidariteitsprijs bekroont jaarlijks de non-profitorganisatie met de strafste, interessantste of meest aangrijpende advertentie. Çavaria doet mee met een afbeelding van twee flamingo’s die een hart vormen met de slogan ‘geef haat geen poot om op te staan’. Dat is onder meer een verwijzing naar de aanslag op homodiscotheek Pulse in Orlando. Online stemmen voor je favoriete campagne kan nog heel augustus!

Vlaamse Ombudsdienst.

Vlaamse Ombudsdienst is niet verantwoordelijk voor discriminatie op basis van seksuele geaardheid

Çavaria is tevreden dat de Vlaamse Ombudsdienst tijdelijk bevoegd wordt voor de behandeling van discriminatieklachten op basis van geslacht, genderidentiteit en genderexpressie. We zijn wel verbaasd dat de Vlaamse Ombuds zelf niet weet wat die bevoegdheid inhoudt.

ILGA Europe Rainbow Index map

België behoudt 2de plaats in ILGA-Europe Rainbow Index

België bekleedt net als vorig jaar de tweede plaats op de ILGA-Europe Map, een rapport met kaart van Europa die polst naar het LGBT-beleid en de LGBT-wetgeving in alle Europese landen. België moet het Verenigd Koninkrijk laten voorgaan omdat zij verder staan op vlak van transgendervriendelijke wetgeving en beleid.

Pagina's