Terugblik op 2020

Vrouw met mondmasker wordt gekust.

2020 ligt bijna achter ons. In dit bijzondere jaar werden we allemaal flink op de proef gesteld. Het onverwachte COVID-19 virus hertekende onze manier van leven grondig. Onze veerkracht werd flink uitgedaagd. Ook als organisatie waren we genoodzaakt om ons aan te passen aan een nieuwe situatie. We lichten er enkele zaken uit.

vier personen in een videocall

Online omschakeling

Het çavaria-team zette zich volop in om mee te gaan in de omschakeling naar online activiteiten. We schakelden over op thuiswerk met online team-meetings, zorgden voor digitale trainingen voor onze vrijwilligers, gaven online vormingen voor leerkrachten ...
Belangrijke events als T-Day en B-Curious gingen online door, en ook voor het jaarlijks Sparkle-event voorzien we binnenkort een online alternatief. Het was een leercurve, maar we maakten er het beste van en gaven ook dit jaar de LGBTI+-gemeenschap een plek om verbinding te vinden.

Druk op het mentale welzijn

Çavaria heeft dit jaar ook extra ingezet op het welzijn bij LGBTI+-personen. Bij onze opvang -en infolijn Lumi merkten we duidelijk de impact van COVID-19. Er was een grote stijging in het aantal oproepen. De gesprekken gingen vaker over zwaardere thema’s zoals eenzaamheid, angst, depressie en suïcide. LGBTI+-personen hadden nood aan een gesprek en vonden steun bij Lumi. Om meer oproepen te kunnen beantwoorden, verdubbelde Lumi dan ook haar chat-capaciteit. Het was bovendien zeer belangrijk dat de overheid bij de aanpak van de coronacrisis rekening kon houden met onze noden. We schreven dan ook een rapport met onze aanbevelingen.

persoon met gesloten ogen en handen op het hoofd
leerlingen in een klaslokaal

Stappen vooruit in het onderwijs

Mede dankzij ons lobbywerk achter de schermen werden er ook stappen vooruit gezet in het onderwijs. Zo keurde de Vlaamse overheid dit jaar nieuwe eindtermen goed voor de tweede en derde graad in het secundair onderwijs. We zijn nu een van de weinige regio’s ter wereld waar scholen verplicht worden om les te geven over gender en seksuele identiteit. Een grote vooruitgang voor een inclusief schoolklimaat.

Geweld en discriminatie

Verder werkte çavaria ook mee aan een aantal projecten rond geweld en discriminatie. Zo werkten we onder meer mee aan een Europees project dat slachtofferdiensten en politiediensten sensibiliseert over de impact van haatboodschappen en haatmisdrijven op holebi’s, transgender en intersekse personen. We lanceerden een website die LGBTI+-personen info aanreikt over hoe omgaan met online haatberichten, een toolkit met educatieve video’s en verschillende handboeken.

Stop geweld

Maar er blijft nog veel te doen.

  • Een regenboogvlag uithangen naar aanleiding van IDAHOT is een mooi gebaar, maar gemeenten zouden elke dag moeten werken aan een samenleving waar iedereen zich goed en veilig voelt.
  • We moeten we ons blijvend inzetten tegen discriminatie en geweld, want elke LGBTI+-fobe daad is er één te veel.
  • Ook op internationaal vlak zijn er uitdagingen en moeten we de druk opvoeren bij politici in Europese landen waar de rechten van LGBTI+-personen met de voeten worden getreden.

Er is nog veel werk aan de winkel en daarvoor staan we niet alleen. We kunnen hiervoor rekenen op de financiële steun van onze donateurs, de hulp van de vele vrijwilligers en onze aangesloten verenigingen. We zijn hen hier erg dankbaar voor.

Ook jij kan deze strijd steunen! 
Word supporter of doe een gift. Jouw bijdrage komt de strijd ten goede voor het welzijn, gelijke rechten en gelijke kansen van holebi’s, transgender en intersekse personen.

Word supporter

Doe een gift

Hoe groot of klein die ook is, elke bijdrage is welkom.