9. Veiligheid

In 2012 werd pijnlijk duidelijk dat homo- en transfoob geweld ook in Vlaanderen nog steeds voorkomt. Het is belangrijk dat de lokale politiediensten van het probleem op de hoogte zijn en deskundig kunnen optreden bij incidenten of klachten op grond van homo – of transfobie. De lokale overheden kunnen hierin een rol vervullen.

De provincie Vlaams-Brabant organiseerde in mei 2012, onder meer voor politiemensen, de studiedag ‘Transfoob geweld en discriminatie van transgenders’. Daar werd ook de gelijknamige brochure voorgesteld, die een interessante informatiebron kan zijn voor lokale politiediensten, discriminatiemeldpunten en transgenders zelf.

Een training over het holebi- en transgenderthema is een vast onderdeel in de opleiding van de Antwerpse politie. De provincie Vlaams-Brabant geeft dan weer jaarlijks vorming over het transgenderthema aan politieagenten in opleiding (PIVO: Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding).

In mei 2009 organiseerde çavaria met steun van onder meer Gent een holebisportdag, waaraan ook de Gentse politie zijn medewerking verleende.

In 2011 werd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met de Brusselse politie, een grootscheepse bewustmakings- en voorlichtingscampagne op poten gezet over (wat te doen in geval van) homo- en transfoob geweld.

Meer: