4. Stimuleer zelforganisatie van holebi's en transgenders

Zelforganisatie werkt emanciperend. Lokale overheden kunnen de holebi- en transgenderbeweging daartoe impulsen geven of steun verlenen: financieel, logistiek of anderszins. Dat kan ook over de grenzen heen, door bijvoorbeeld een blijk van erkenning te geven aan zustersteden wanneer die een Pride-optocht toelaten en/of ondersteunen.

De provincie Antwerpen stelt de Antwerpse holebi- en transverenigingen projectsubsidies ter beschikking voor hun deelname aan de Belgian Pride in Brussel.

In 2008 subsidieerde Gent eenmalig de opstart van De Roze Joker, een Oost-Vlaamse werking voor holebi’s met een mentale beperking.

De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen bieden de provinciale huizen (resp. Het Roze Huis en Casa Rosa) jaarlijks een aanzienlijke financiële ondersteuning.

De provincie Vlaams-Brabant nam de verzending van flyers voor enkele verenigingen (Goedgezind en de Transgenderkring Vlaams-Brabant) voor haar rekening.

Jaarlijks worden Pride-initiatieven logistiek en/of financieel ondersteund door de stad Brussel (Belgian Pride), de stad Antwerpen (Antwerp Pride) en Brugge (Rainbowpride).

Meer: www.thepride.be