8. Sport

Ook in de sportwereld komen holebi- en transfobie voor. Denk maar aan de flauwe grapjes waartoe het samen douchen met een homoseksuele ploegmaat aanleiding kan geven, of de beledigende spreekkoren in voetbalstadia. Stedelijke, gemeentelijke en provinciale overheden kunnen er mee voor zorgen dat ook holebi’s en transgenders zich thuis voelen in de lokale sportverenigingen, door duidelijke signalen tegen homofobie, transfobie en discriminatie te geven.

Naar aanleiding van de FARE-week (Football Against Racism in Europe) in 2008 ontwikkelde de Holebifederatie (nu çavaria) in samenwerking met de Vlaamse Sportfederatie een prikkelende postercampagne over homofobie in de sportwereld. Sommige gemeenten schonken prominent aandacht aan de campagne op hun website, waaronder Herent.

Naar aanleiding van de EuroGames in 2007 werkte çavaria samen met haar aangesloten holebigroepen een sportcharter uit. Deze 'Gemeenschappelijke verklaring over de gelijke behandeling van hetero- en holebiseksualiteit in de sport' werd ondertussen ondertekend door onder meer Essen, Wingene, Assenede, Lier, Sint-Truiden en de provincie Oost-Vlaanderen.

Onder de slogan ‘Homofobie? Geen bal aan!’ werkte Mechelen mee aan een campagne tegen homofobie in het voetbal. Zo trokken spelers van KV en Racing Mechelen in roze outfits naar de Grote Markt om aandacht te vragen voor de problematiek en werden grote campagneposters gemaakt.

Meer: www.cavaria.be/sport