6. Onderwijs en jeugd

Het onderwijs is de maatschappelijke sector bij uitstek om jongeren tolerantie en respect voor anderen bij te brengen. Leraren die met het holebi- en transgenderthema aan de slag willen, weten echter niet altijd hoe of waar te beginnen. Lokale overheden kunnen helpen, bijvoorbeeld door vormings- en studiedagen voor leraren te organiseren of ondersteunen. Ook het provinciale onderwijs, dat een lerarenopleiding inricht, biedt een uitstekende context om toekomstige leraren voor te bereiden en te sensibiliseren.
Voor leraren is overigens heel wat kant- en klaar lesmateriaal over de holebi- en transgenderthematiek beschikbaar, onder meer Bank vooruit! Op naar een holebivriendelijke school (çavaria), Genderklik in de kleuterklas (Genderatwork) en Gender in de blender (provincie Vlaams-Brabant). Lokale overheden kunnen meehelpen om dit materiaal onder de aandacht van scholen en leraren te brengen.

De stad Antwerpen organiseerde in samenwerking met çavaria een studiedag voor leraren van alle netten uit het grondgebied Antwerpen (mei 2011). Op initiatief van de Antwerpse schepen van Onderwijs werd een charter tegen homofobie in het onderwijs ter ondertekening voorgelegd aan de verschillende onderwijsnetten.

De diversiteitsdienst van Brugge organiseerde samen met de provincie West-Vlaanderen een reeks vormingen over het holebi- en transgenderthema voor scholieren vanaf de eerste graad (2011). Diezelfde diversiteitsdienst stelde samen met de lokale holebi- en transgenderbeweging een leeslijst samen voor scholen en leraren. De opgelijste boeken brengen seksuele en genderdiversiteit aan bod en kunnen in de klas of in de schoolbibliotheek van pas komen.

In Vlaams-Brabant kunnen de scholenwerkers (jongeren die vorming geven in secundaire scholen) van de holebi-jongerengroep &of rekenen op werkingsmiddelen van de provincie Vlaams-Brabant. Met die middelen kunnen ze niet alleen workshops geven, maar ook brochures drukken of spelmateriaal ontwikkelen.

De jeugddienst van Mortsel biedt een heleboel informatieve spelen aan over relaties en seksualiteit. Holebi’s en/of transgenders komen specifiek aan bod in het Aidsbekerspel, het Homo hetero bi kwartet, het Ik weet wie ik ben-spel en Gelijk hetzelfde.

Samen met deskundigen en de holebi- en transgenderbeweging werkte de provincie Vlaams-Brabant het educatieve pakket Gender in de blender uit. De map is online verkrijgbaar. Je vindt er onder meer specifieke literatuurtips over het transgenderthema in terug. Het vinden van een goed boek en de juiste informatie is immers zeer belangrijk voor transgenders.

In sommige steden en gemeenten nemen de JIP’s (JongerenInformatiePunten) het holebi- en/of transgenderthema op in hun werking. De JIP’s van Lanaken en Eeklo nemen het thema bijvoorbeeld op in hun vormingsaanbod over relaties en seksualiteit, waarvan de secundaire scholen gebruik kunnen maken. De JIP’s van Harelbeke en Maasmechelen geven de jongerenbrochures Pesten en Discriminatie een prominente plek op hun webstek.

In 2011 organiseerde Het Roze Huis Antwerpen een verhalenwedstrijd, met steun van de stad Antwerpen. De wedstrijd resulteerde in het prentenboek De mama's van Sterre, een handig instrument om het thema holebigezinnen in de kleuterklas aan bod te brengen.

Meer: