10. Cultuur en toerisme

Ook holebi’s en transgenders zetten graag een stapje in de wijde of nabije wereld. Als lokale overheid kan je er mee voor zorgen dat ook zij hun gading vinden. Zo kan je in het aanbod van de lokale cultuur- en vrijetijdsinstellingen (bibliotheek, cultuurcentrum, jeugdhuis,…) ook af en toe het holebi- of transgenderthema aan bod laten komen. Leuk voor (bezoekende) holebi’s en transgenders, verrijkend voor iedereen. Mogelijk lok je er zelfs (meer) holebi- en transgendertoeristen mee naar je stad.

Twee van de – tot op heden - zes Antwerpse stadsdichters zijn openlijk homo: Tom Lanoye en Bart Moeyaert. Zij kunnen belangrijke rolmodellen zijn.

In het najaar van 2010 was in het cultuurcentrum Rix van Deurne de expo 'Wie kan ik nog vertrouwen?' te zien, over de vervolging van holebi’s onder het naziregime.

In het cultuurcentrum Casino van Koksijde komen regelmatig films over het holebithema op het scherm (Milk, 2009; Eyes wide open, 2010; Beginners, 2012).

Naar aanleiding van de Pride Week (4 tot 12 mei 2012) richtte de bibliotheek van Balen een infostand in over het holebithema, waarvan gedichten een onderdeel zijn.

Een aantal steden ontwikkelde in het verleden stadsplannetjes gericht op de holebi- en transgendertoerist (Gent, Antwerpen, Brussel), al kunnen ook de inwoners er leuke ontdekkingen mee doen. Op het eerste transgenderstadsplan is het nog wachten. Zo’n plan zou transgenders bijvoorbeeld kunnen aangeven waar de transvriendelijke schoenen- of klerenwinkels te vinden zijn.

De stad Leuven ondersteunt het Vlaams-Brabantse Holebifilmfestival al vele jaren, en de provincie Vlaams-Brabant doet sinds 2008 ook een aardige duit in het zakje.

Al sinds 2006 wordt tijdens de Regenboogweek in Oostende een Regenbooghappening georganiseerd, een openluchtfeest met muzikale acts, infostands en kinderanimatie. Het initiatief krijgt steun van de stad Oostende.

Meer: