3. Communiceer met en over de doelgroep

Even belangrijk als discriminatie bestrijden, is ze te helpen voorkomen. Zichtbaarheid geven aan holebi’s en transgenders speelt daarin een belangrijke rol. Neem hen dus op in je (visuele) communicatie: je website, je informatieblad, je informatiefolders…Een gunstige bijwerking is dat holebi’s en transgenders zich welkom zullen voelen in je stad, gemeente of provincie. Communiceer over, maar ook voor en met holebi’s en transgenders. Als lokale overheid kan je een belangrijke informatiefunctie vervullen voor de doelgroep inzake welzijn, burgerlijke stand (huwelijk, adoptie), het lokale verenigingsleven, vrijetijdsbesteding en veel meer.

Een aantal steden en gemeenten doorbreken de zogenaamde ‘heteronormativiteit’ in hun communicatie met betrekking tot de burgerlijke stand. Op de websites van Zedelgem en Mortsel wordt er een aparte paragraaf gewijd aan het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht, maar ook Lebbeke, Bonheiden, Essen en Temse vermelden het. Wingene, Tongeren en Ruiselede hebben op hun website aandacht voor het thema adoptie door holebi’s, en Kortrijk nam holebikoppels op in het hoofdstuk over adoptie in zijn Gezinsgids (2008-2009). Tot slot vermelden heel wat steden en gemeenten holebi’s in verband met het wettelijke samenwonen, waaronder Voeren, As, Dilsen-Stokkem, Ichtegem, Willebroek, Mesen, Hulshout, Opglabbeek, Tienen, Tongeren, Zutendaal, Merelbeke, Brecht, en Zoutleeuw.

Inktvlek, de gemeentelijke jongerenkrant van Lanaken, besteedt geregeld aandacht aan het holebithema. Ook in het stadsmagazine van Antwerpen komen holebi’s en transgenders regelmatig aan bod, nadrukkelijk of terloops.

Oostende promoot op haar website een brochure met basisinformatie over holebi’s (ABC van de holebicultuur). De brochure kwam tot stand met steun van de provincie West-Vlaanderen en wordt door de provincie online aangeboden. Ook op de website van Lanaken vind je basisinformatie over het holebithema terug.

Heel wat Vlaamse steden en gemeenten vermelden op hun websites contactgegevens van lokale holebi- en transgenderverenigingen. We noemen Bertem, Sint-Niklaas, Geetbets, Asse, Ronse, Lanaken, Gent, Zoersel, Hoogstraten, Aarschot en Brugge. Anderen namen al specifieke activiteiten voor holebi’s en transgenders op in hun informatiekanalen: Menen, Gent, Kluisbergen, Mol, Halle, Denderleeuw en andere.

Meer: http://www.west-vlaanderen.be/gelijkekansen (knop ‘holebi’)