2. Bestrijd discriminatie

Maak werk van de bestrijding van discriminatie, waarvan holebi’s en transgenders nog steeds het slachtoffer zijn. Als gemeente, stad of provincie kan je duidelijk communiceren waar holebi’s en transgenders terechtkunnen wanneer zij zich gediscrimineerd voelen, maar er zijn ook mogelijkheden in eigen huis. Zo kan je holebi’s en transgenders opnemen in een antipestbeleid, of zelf antidiscriminatiemaatregelen nemen. Waarom bijvoorbeeld geen antidiscriminatie- of diversiteitsclausule toevoegen aan een subsidie- of huurreglement ?

In maart 2012 lanceerden de provincie West-Vlaanderen en de steden Roeselare, Oostende, Kortrijk en Brugge een campagne tegen discriminatie: 't Maakt niet uit. Maak komaf met discriminatie. De boodschap werd onder meer verspreid via affiches, broodzakken, busadvertenties en bioscoopspots.

Het beleidsplan (2008-2013) van het OCMW van de gemeente Geetbets vermeldt het opstellen van een antidiscriminatieverklaring, waarin holebi’s uitdrukkelijk als doelgroep worden vermeld.

In maart 2012 werd in de Antwerpse gemeenteraad een motie aangenomen die het stadsbestuur oproept om de homo- en transfobe wetgeving in Sint-Petersburg te veroordelen.

De gemeenteraad van Waregem (juli 2010) koppelde de toekenning van subsidies aan jongerenverenigingen aan bepaalde criteria. Eén ervan was de bijzondere aandacht voor doelgroepen, waarvan holebi’s er een zijn.

Meer: www.west-vlaanderen.be/discriminatie