Uni-form: nieuwe meldingsapp en -website voor holebi- en transfobie

Uni-form

Uni-form is gelanceerd! Via deze website en app kan je haatboodschappen en holebifoob en transfoob geweld signaleren. Çavaria is de Belgische partner in dit Europese project.

Kenneth Mills van çavaria licht toe: “Gebruikers kunnen online melding doen aan de hand van een korte vragenlijst. Het platform is niet bedoeld voor dringende situaties, want op deze meldingen kan niet onmiddellijk gereageerd worden. Voor noodsituaties moet je nog altijd het noodnummer bellen. De app is eerder bedoeld voor mensen die nog geen klacht hebben neergelegd bij de politie of om anoniem een melding te doen. Wat we met anonieme klachten kunnen doen, is natuurlijk heel beperkt.”

Melding is altijd nuttig

De makers van de app zullen hoe dan ook contact opnemen met melders. “We verplichten je niet om aangifte te doen. Maar als je slachtoffer werd van een haatmisdrijf en klacht wil neerleggen, moet je meestal nog naar de politie gaan. Çavaria kan dat niet doen in de plaats van het slachtoffer, maar zelfs dan kan een melding via de app nuttig zijn. Ten eerste zijn we dan op de hoogte en kunnen we je adviseren voor je naar de politie gaat. Ten tweede heb je je melding al neergeschreven. Daardoor moet je niet alles opnieuw vertellen als dat te moeilijk is. Je kunt de politie de melding gewoon laten lezen. De politie kan dan nog bijkomende vragen stellen. Wij kunnen ook vragen hoe het contact is geweest met de politie en de melding mee opvolgen. We hopen op die manier alleszins een groep te bereiken die anders nooit melding zou doen van strafbare feiten.”

Onderrapportering is probleem

Onderrapportering van haatboodschappen is een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat heel wat holebi’s en transgenders te maken krijgen met holebifoob en transfoob geweld. Toch blijkt dit niet altijd uit de meldingen bij de politie. Uni-form probeert hier een alternatief te bieden.

Meer info

Wil je weten wat je kan doen bij haatboodschappen? ZiZo brengt een uitgebreid artikel over het onderwerp. Meer informatie vind je ook in de online brochure Opvallen & Rechtslaan van çavaria en de de website van Uni-form