[email protected] ondersteunt scholen met transgender leerlingen

Cover Trans@school brochure

Çavaria lanceert [email protected]l: een brochure die scholen ondersteunt in hoe om te gaan met transgender leerlingen. Scholen vinden er praktische tips en antwoorden op hun vragen over gendervariante kinderen en jongeren in terug. De doelstelling is scholen transgendervriendelijk te maken zodat jongeren de ruimte krijgen zichzelf te ontdekken en ontwikkelen.

Eerste vragen

Wanneer een school voor het eerst geconfronteerd wordt met een transgender leerling zorgt dit voor nieuwe uitdagingen. “De meeste scholen staan positief tegenover transgender leerlingen maar weten vaak niet wat er van hen verwacht wordt om de leerling in kwestie te ondersteunen”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. [email protected] biedt antwoorden op de eerste vragen die bij het schoolpersoneel opkomen.

Iedereen is anders

De brochure is echter geen handleiding of stappenplan. “Elke jongere is anders. Dat geldt ook voor elke transgender jongere. Er is dus geen standaard procedure die je kan volgen”, zegt Borghs. De brochure geeft wel achtergrondinformatie over wat je kan verwachten bij een (medische) transitie, over specifieke noden van transgender leerlingen en waar je meer gespecialiseerde info kan verkrijgen.

Praten

De praktische tips gaan over naamsverandering, toiletgebruik, kleedkamers, … “De gouden tip is praten. Ga het gesprek aan met de leerling, de ouder(s) of voogd(en) en eventuele andere betrokkenen. Als je twijfelt over je aanpak neem je best contact met specialisten bij çavaria of het Trangender Infopunt”, besluit Borghs.

Bestel

[email protected] kan je online raadplegen en bestellen. Scholen die op een duurzame manier hun dagelijkse praktijk transgenderinclusief willen maken, kunnen terecht bij çavaria voor vormingen en trajectbegeleiding. Deze brochure kwam tot stand met steun van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.