Regenboogvlaggen in 99% van Vlaanderen en Brussel

Kaart van gemeenten die de regenboogvlag uithangen

Çavaria en de provinciale regenbooghuizen roepen alle Vlaamse en Brusselse gemeenten op de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en transfobie (IDAHOT). 99% van de gemeenten reageerden positief en hullen vandaag openbare gebouwen in regenboogkleuren.

Samen sterk

Op 17 mei worden overal ter wereld acties georganiseerd om aandacht te vragen voor discriminatie van holebi’s en transgenders. Çavaria en de provinciale regenbooghuizen kiezen bewust voor een actie die de grenzen van de holebi- en transgendergemeenschap overstijgt. “We staan niet alleen,” zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs,” het merendeel van de Belgen schaart zich achter gelijke rechten en kansen voor holebi’s en transgenders. Zeker wanneer er verschrikkelijke dingen gebeuren zoals in Tsjetsjenië is het cruciaal dat we samen opkomen voor wat we belangrijk vinden.”

Een nieuw record

Van de 327 Vlaamse en Brusselse gemeenten hebben er 325 bevestigd mee te doen. Alle Antwerpse stadsdistricten doen ook mee. “Kraainem en Drogenbos zijn de enige twee gemeenten die expliciet weigeren om de regenboogvlag uit te hangen", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Vorig jaar hadden we nog 6 weigeraars. Het gaat dus de goede kant op."

Tips voor lokale besturen

Naast de symbolische regenboogvlaggenactie geeft çavaria ook nog tips aan de gemeenten: “De lokale overheid is het beleidsniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Zij kunnen met kleine ingrepen veel doen om de levenskwaliteit en zichtbaarheid van holebi’s en transgenders te verbeteren. Zo kunnen ze het nummer van de Holebifoon, 0800 99 533, verspreiden via hun informatiekanalen. Ze kunnen ook het gratis holebi- en transgendertijdschrift ZiZo-magazine verspreiden op een zichtbare plek in hun gemeentelijke of stedelijke bibliotheek. Sommige gemeenten kiezen er ook voor om de discriminatiemeldpunten bekend te maken, uitgebreide info over holebi's en transgenders in hun gemeentewebsite op te nemen of een vorming ‘lokaal holebi- en transgenderbeleid’ te volgen bij KliQ vzw”, aldus Borghs.

Regenboogvlaggen aan stations

Dankzij de inspanningen van Trainbow Belgium, de holebi- en transgendervereniging van de Belgische spoorwegen, hangen er dit jaar ook regenboogvlaggen aan 10 Belgische stations. De organisatie wil hiermee een duidelijk statement maken naar de duizenden bezoekers van The Belgian Pride die nu zaterdag met de trein naar Brussel komen. Volgend jaar hopen ze da actie uit te breiden naar nog meer stations.

Bedankt!

Çavaria wil graag iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor deze actie. Dank ook aan gemeente- en stadsbesturen, ambtenaren en actieve burgers die het mee hebben mogelijk gemaakt de regenboogvlag alomtegenwoordig te maken in Vlaanderen en Brussel. Tot slot ook een dikke merci aan de medeorganisatoren van Het Roze Huis - çavaria Antwerpen, Holebihuis Vlaams-Brabant, Regenbooghuis Limburg, REBUS, Casa Rosa en RainbowHouse Brussels zonder wie we nooit zo'n mooi resultaat hadden kunnen neerzetten. Bedankt!