Hangt jouw gemeente de regenboogvlag uit op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie?

regenboogvlag

De meest in het oog springende actie is traditioneel het uithangen van de regenboogvlag. Inmiddels hangen bijna alle Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten op 17 mei de vlag uit op het stad of gemeentehuis (en andere overheidsgebouwen) als teken van solidariteit met de holebi-en transgemeenschap. 

“Gemeenten en steden staan dicht bij de mensen en kunnen het verschil maken”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “De regenboogvlag uithangen is een kleine moeite die een sterk signaal geeft, namelijk dat de lokale overheid er is voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit.”

Waarom 17 mei?


Op deze dag in 1990, achtentwintig jaar terug ,haalde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit van haar lijst van geestesziekten. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de verdere strijd tegen holebifobie en transfobie. 

Terug naar 99%?


Van de 327 Vlaamse en Brusselse gemeenten hebben er al 265 bevestigd mee te doen. Ook alle negen van de Antwerpse stadsdistricten nemen deel. “Een aantal gemeenten heeft hun deelname nog niet bevestigd. Aangezien ze de vorige jaren wel de regenboogvlag uithingen gaan we er vanuit dat ze gewoon nog niets lieten weten”, verklaart Borghs. “Als ons vermoeden klopt doet dit jaar opnieuw 99% van alle gemeenten mee.” Voorlopig weigeren enkel Kraainem en Drogenbos opnieuw expliciet de regenboogvlag uit te hangen.

Heeft jouw gemeente bevestigd?

Wie wil checken of zijn gemeente of stad al bevestigd heeft de regenboogvlag te zullen uithangen, kan dat doen op www.cavaria.be/idahot-gemeenten. Heeft je gemeente haar deelname nog niet bevestigd? Contacteer hen dan gerust om hen eraan te herinneren.