Genomineerden Çavaria Awards zijn bekend!

SPARKLE

Çavaria reikt op 23 januari 2016 haar Campaign en Media Awards uit in de Vooruit in Gent.  De uitreiking vindt plaats tijdens SPARKLE, het spetterend benefietevent ten voordele van de Holebifoon. De genomineerden die zich het afgelopen jaar inzetten voor holebi’s en transgenders zijn bekend!

Çavaria Media Award

De Çavaria Media Award wordt uitgereikt aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriftenrubrieken, auteurs, krantenredacties, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar het holebi- en transgenderthema op een positieve manier onder de aandacht brachten. De meest memorabele mediamomenten kwamen het afgelopen jaar van:

  1. Het VRT-programma Koppen met hun reportage ‘Kinderwens anno 2015: het kan ook anders’. In de reportage vertellen Yelle en Norah - beide transgender - hoe zij hun kinderwens in vervulling willen laten gaan en wat de reacties daarop zijn.  Het koppel Steven en Stef en hun vriendin Annelies getuigen over hoe het is om samen een kind te krijgen en op te voeden. De reportage biedt inzicht in op het eerste zicht niet-alledaagse situaties en draagt zo bij tot een groter begrip en respect voor diversiteit.
  2. Productiehuizen Shelter en Carambole met ‘Safety First - The Movie’, een verfilming van de populaire VTM-reeks. De film draait voornamelijk rond het coming-outproces van hoofdpersonage Dirk Porrez. De makers slaagden erin om een complex proces als coming-out waarheidsgetrouw en gelaagd weer te geven zonder daarbij humor uit het oog te verliezen. Foute homomoppen worden op zo’n manier gebracht dat ze enerzijds effectief grappig zijn en anderzijds duidelijk wordt dat ze kwetsend kunnen zijn voor wie zijn seksuele geaardheid nog moet ontdekken en plaatsen.
  3. VIER-programma Karen en De Coster met hun reportage en debat over transgender zijn. De 10-jarige Sanne is transgender en getuigt over hoe daar in haar omgeving en op school mee wordt omgegaan. Verder komen er in het debat verschillende getuigenissen aan bod die elke een uniek verhaal vertellen. Het programma trekt het begrip transgender open en toont het brede publiek de verscheidenheid binnen de transgendergemeenschap.

Çavaria Campaign Award

De Çavaria Campaign Award wordt uitgereikt aan de beste holebi- en transgender gerelateerde campagne. Dit kan een protestactie zijn, een publiek statement, een postercampagne, een fundraisingsevent, enzovoort. De meest in het oog springende campagnes van het afgelopen jaar zijn:

  1. Petra De Sutter (senator Groen) met haar getuigenis en inzet die leidden tot de goedkeuring van de transgenderresolutie in de Raad van Europa. De resolutie die op 22 april met een tweederde meerderheid werd goedgekeurd roept de 47 lidstaten op een einde te maken aan discriminatie van transgenders en tot het schrappen van wetgeving die de rechten van deze groep beperkt.
  2. Chirojeugd Vlaanderen met hun vacature voor M/V/X. Chirojeugd Vlaanderen is de eerste grote organisatie die de bewuste keuze maakt om drie genderaanduidingen op hun vacatures te zetten. Met de X willen ze duidelijk maken dat ook mensen die zich niet in het vakje M of V thuisvoelen welkom zijn.
  3. Omnya vzw met hun campagne ‘Refugees welcome’. Omnya heeft veel expertise op het vlak van holebi's en transgenders die uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika komen. Hun solidariteitsactie met de vluchtelingen in het Maximiliaanpark toont enerzijds verbondenheid met mensen die vluchten omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit en zendt anderzijds een duidelijk signaal dat de holebi- en transgendergemeenschap zelf niet discrimineert.

De Çavaria Awards worden uitgereikt op zaterdag 23 januari tijdens SPARKLE - de spetterende benefietavond ten voordele van de Holebifoon - in de concertzaal van de Vooruit in Gent. Nathalie Delporte (JOE fm) en Sven Pichal (VRT) leiden de avond in goede banen en krijgen de hulp van Holebifoon-meter Roos Van Acker, Margriet Hermans, Koen Crucke  en Venus In Flames.

Info en Tickets. www.sparkle-event.be of Facebook.

sparkle_2016_affiche.jpg

SPARKLE

Alt Text : 

SPARKLE

 

Perscontact

Jeroen Borghs