Daling aantal diagnoses met hiv bij mannen die seks hebben met mannen

HIV Virus

Voor het derde jaar op rij daalt het aantal diagnoses met hiv bij MSM (mannen die seks hebben met mannen). Çavaria ziet deze dalende trend als een bevestiging van het succes van een gecombineerde preventiestrategie.

Goed nieuws

Naast de daling van het aantal nieuwe infecties blijkt uit het rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ook dat MSM zich veel laten testen en dat dit vaak op eigen initiatief gebeurt. Hierdoor worden infecties sneller opgespoord en is de kans dat iemand anders besmet wordt kleiner.

Groter risico

“Homo- en bimannen zijn zich duidelijk meer bewust van het risico dat onveilig vrijen met zich meebrengt”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. In België leeft 1 op 20 van de mannen die seks hebben met mannen met hiv. Voor de gehele bevolking is dat 1 op 5000. Als homo- of biman is de kans dus veel groter dat je in contact komt met hiv.

PrEP

“Deze daling is het resultaat van jarenlang informeren, sensibiliseren en inzetten op verschillende preventiestrategieën”, verklaart Borghs. “Dat moeten we blijven doen. Sinds PrEP wordt terugbetaald in België hebben we een extra strategie bij die mensen die een verhoogd risico op besmetting met hiv lopen, kan beschermen.” PrEP is medicatie die oorspronkelijk enkel gebruikt werd om het aidsvirus in besmette mensen te verzwakken. Onderzoek toont echter aan dat wie PrEP neemt een veel kleiner risico loopt om besmet te worden met hiv.