België stopt na 10 jaar eindelijk met schending mensenrechten transgenders

Stemmingbord parlement

Çavaria is tevreden dat België eindelijk stopt met de schending van de mensenrechten van transgenders. Om je geslachtsregistratie aan te passen hoef je niet langer een diagnose te krijgen en moet je geen medische behandelingen meer ondergaan. We betreuren wel dat je maar één keer probleemloos je geslachtsregistratie kan aanpassen en dat de procedure niet voor iedereen gedemedicaliseerd wordt.

Toestemming psychiater

“We vinden het een gemiste kans dat 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming moeten krijgen van een psychiater voor ze hun geslachtsregistratie kunnen veranderen”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “De ouders moeten sowieso hun fiat geven, dus we zien niet in waarom een derde dan nog moet beslissen of iemand oordeels bekwaam is.” In de bespreking in de Commissie Justitie stonden Minister Geens en Staatssecretaris Demir open om naast psychiaters ook andere artsen en psychologen over de oordeelsbekwaamheid te laten beslissen. Helaas is die verruiming van het wetsontwerp dode letter gebleven.

Genderfluïditeit

Een tweede bezorgdheid van çavaria is de miskenning van genderfluïditeit. De nieuwe wet laat toe om je geslachtsregistratie één keer aan te passen. Wie een tweede aanpassing wil moet langs de rechtbank passeren. “Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen een van de twee”, legt Borghs uit. “Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat je zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak je je geslachtsregistratie wijzigt.”

Koploper af

België zakte onlangs van de tweede naar de vierde plaats op de Rainbow Index van ILGA-Europe, de Europese belangenorganisatie van holebi’s en transgenders. “Het schrappen van de sterilisatie-eis en de andere medische voorwaarden voor volwassenen zal een positief effect hebben op onze ranking volgend jaar,” zegt Borghs, “maar aan de top plaatst deze wet ons niet. Door de leeftijdsgrenzen, medicalisering van minderjarigen en onherroepelijkheid lopen we punten mis. ” Noorwegen ging volledig uit van het principe van zelfbeschikking in haar nieuwe wetgeving voor transgenders. Het land steeg zo maar liefst 9 plaatsen in de Rainbow Index, en stak België voorbij.