België heeft meest holebi- en transgendervriendelijke wetgeving in Europa na Malta

ILGA-Europe Rainbow Europe Map

De Europese holebi- en transgenderbelangenorganisatie ILGA-Europe heeft haar jaarlijkse Rainbow Europe Index bekend gemaakt. De index rangschikt landen op basis van hoe holebi- en transgendervriendelijk hun wetgeving is. België staat op de tweede plaats (82%), na Malta (88%) en voor Groot-Brittannië (81%).

Çavaria looft de politieke inspanningen van de laatste jaren. “België speelt al jaren een voortrekkersrol in Europa en de wereld,” zegt çavariawoordvoerder Jeroen Borghs, “daar mogen we best trots op zijn.” Maar er is nog werk aan de winkel.
Verplichte sterilisatie

België kan nog veel verbeteren aan de wetgeving rond transgenders. “Een dokter moet nog altijd eerst vaststellen dat je transgender bent voor dat de wet toelaat om aan je geslachtstransitie te beginnen”, legt Borghs uit. “Je lichaam moet ook zo ver als medisch mogelijk worden aangepast. Dat komt neer op verplichte sterilisatie. België is hier al meermaals voor op de vingers getikt dat het hiermee de mensenrechten schendt.”

The Belgian Pride

The Belgian Pride van zaterdag staat volledig in het teken van de aanpassing van de transgenderwetgeving. ‘I decide’ is de slogan. Çavaria pleit samen met haar Brusselse en Waalse zusterorganisaties voor individuele zelfbeschikking. “Je weet zelf toch het beste wie je bent? Waarom moet een dokter of psychiater dan zijn of haar zegen geven?” vraagt Borghs zich af. “Medische en psychologische zorg moet er zijn voor al wie het nodig heeft. Het mag geen verplichting zijn.”

Wetgeving progressiever dan attitude bevolking

Onderzoek van de UGent toont aan dat de Belgische bevolking minder progressief is dan de wetgeving. Naast wetgeving en beleid brachten de onderzoekers ook de attitude van de bevolking in rekening. “We halen net als in de Rainbow Europe Index 82%. Alleen is dat hier maar goed voor een vierde plaats. Wij doen het dus zeker niet slecht. Andere landen doen het gewoon beter”, aldus Borghs.

Geens & Sleurs

Andere landen zitten inderdaad niet stil. Malta voerde onlangs zeer progressieve wetgeving in en katapulteerde zich zo naar de eerste plaats in de Rainbow Europe Index. “De eerste plaats ligt binnen handbereik”, maakt Borghs zich sterk. “De bal ligt nu in het kamp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). Zij werken aan een nieuwe transgenderwet.”

Perscontact

Jeroen Borghs