België behoudt 2de plaats in ILGA-Europe Rainbow Index

ILGA Europe Rainbow Index map

België bekleedt net als vorig jaar de tweede plaats op de ILGA-Europe Map, een rapport met kaart van Europa die polst naar het LGBT-beleid en de LGBT-wetgeving in alle Europese landen. België moet het Verenigd Koninkrijk laten voorgaan omdat zij verder staan op vlak van transgendervriendelijke wetgeving en beleid. 

Goed nieuws is dat België met een score van 83% voorruitgang boekt, tegenover 78% vorig jaar. Er is dan ook een en ander gebeurt in de periode tussen 1 januari 2014 en 31 december 2014 die het rapport beoordeelt. 

Zo werd in 2014 de federale genderwet uitgebreid met genderidentiteit en genderexpressie als discriminatiegronden, in het Vlaams Parlement werd de ‘resolutie betreffende de algemene maatschappelijke aanvaarding en gelijkschakeling van transgenders’ goedgekeurd en de simpele en snelle erkenning van meemoeders bij de burgerlijke stand werd doorgevoerd.  

Het rapport verwijst ook naar de uitspraak in de zaak over de homofobe moord op Ihsane Jarfi, waarbij homofobie als verzwarende omstandigheid in rekening werd genomen bij het vonnis en de straf, een Belgische primeur op vlak van justitie. Ook de brief van Johan Bonny naar aanleiding van de bisschoppensynode in Rome en de oproep van gewezen premier Elio Di Rupo (PS) tijdens de EU-Afrika-top om homo’s in Afrika te respecteren vielen ILGA-Europe in positieve zin op. 

De reden waarom België de hoofdplaats niet veroverd heeft, laat zich verklaren door transgendervriendelijke wetgeving en beleid, hoewel er op dat vlak in België momenteel heel wat beweegt. Zo zijn medische interventie, chirurgische ingrepen en sterilisatie niet verreist in het Verenigd Koninkrijk voor een geslachtsregistratiewijziging. Op dat vlak is de Belgische wetgeving aan herziening toe, zoals minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Staatssecretaris van Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) erkennen. België kan bovendien in de grondwet wettelijke bescherming op basis van genderidentiteit voorzien, zoals nu het geval is in bijvoorbeeld Malta en het Verenigd Koninkrijk.

Çavaria blijft constructief meewerken met de regering om de Belgische transgenderwetgeving in positieve zin aan te passen. "We weten wat de aandachtspunten voor België zijn," zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, "en onze politici weten dat ook. We zijn er zeker van dat we volgend jaar mogen aankondigen dat we het Verenigd Koninkrijk achter ons hebben gelaten."