The Belgian Pride in het teken van asiel en migratie

Belgian Pride

Zaterdag trekt The Belgian Pride onder de slogan ‘Crossing Borders’ door de straten van Brussel. Het politieke thema is dit jaar asiel en migratie. De drie holebi- en transgenderkoepels çavaria, RainbowHouse Brussels en Arc-en-Ciel Wallonie vragen aandacht voor de situatie van holebi’s en transgenders die hun land moeten ontvluchten vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Feest & manifestatie

The Belgian Pride is een feest van de diversiteit. Een dag waarop holebi’s, transgenders en hun medestanders trots laten zien dat ze er zijn. In alle vormen, maten en kleuren. The Belgian Pride is echter ook een manifestatie. Een moment waarop aandacht wordt gevraagd voor prangende problemen waar holebi’s en transgenders mee te maken krijgen.

Tsjetsjenië

“We vragen aandacht voor het lot van holebi’s en transgenders die het leven onmogelijk wordt gemaakt in hun eigen land”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “In Tsetjsenië worden homo- en bimannen opgesloten in kampen, gemarteld en gedood. In El Salvador trekt de VN aan de alarmbel vanwege de vele moorden op transgenders.” Het zijn maar twee voorbeelden van plaatsen waar het grondig verkeerd gaat.

Regering moet druk zetten

De drie Belgische LGBT-koepels vragen aan de Belgische overheden om alle middelen in te zetten om de situatie van holebi’s en transgenders in de wereld te verbeteren. “We vragen om druk te zetten op holebifobe en transfobe regimes en om bescherming te eisen voor wiens leven in gevaar is omwille van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit”, zegt Borghs.

Asiel voor wie moet vluchten

Momenteel zijn holebi’s en transgenders echter niet overal veilig. “Mensen die hun land ontvluchten omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit moeten in België asiel kunnen krijgen” betoogt Borghs. “We leven in een land met heel progressieve wetgeving voor holebi’s en transgenders en kunnen hen niet in de kou laten staan.”

Wees welkom

Çavaria roept de Belgen ook op asielzoekers welkom te heten. “Niemand verlaat graag zijn thuis, om welke reden dan ook. In een ideale wereld moet iedereen overal zichzelf kunnen zijn. Helaas, is dat momenteel nog een utopie. Onze taak bestaat er dan ook in om te helpen een nieuwe thuis te creëren voor holebi’s en transgenders die hun land moesten ontvluchten”, besluit Borghs.