315 gemeenten hangen regenboogvlag uit op Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie

Regenboogvlag Ninove

Çavaria roept alle Vlaamse en Brusselse gemeenten op om de regenboogvlag uit te hangen op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT-17 mei). 314 Gemeenten en stadsdistricten doen mee. Bever, Drogenbos, Kortenberg, Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem weigeren.

“We betreuren dat er gemeenten zijn die weigeren de regenboogvlag uit te hangen”, zegt çavariawoordvoerder Jeroen Borghs. “Het is een klein gebaar met een grote impact op de bevolking. Het toont dat de gemeente er is voor al haar burgers, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit.”

Vorming

Een lokaal bestuur kan natuurlijk meer doen dan een regenboogvlag uithangen. “Een gemeente kan het nummer van de Holebifoon opnemen in de lijst met noodnummers, of ons gratis magazine ZiZo verspreiden via de bib bijvoorbeeld”, licht Borghs toe. Çavaria en haar vormingspartner KliQ vzw bieden ook vorming op maat aan voor gemeenten.

#RainbowYourSelfie op school

Çavaria focust ook op het onderwijs. In aanloop naar IDAHOT liep de #RainbowYourSelfie-campagne waarbij scholen die regenboogselfies deelden op social media kans maken om gratis vormingen van çavaria te winnen. “Het onderwijs is de sleutel om holebi- en transfobie de wereld uit te helpen”, zegt Borghs. Steeds meer scholen zien dat ook in en vragen onze hulp om zo holebi- en transgenderinclusief mogelijk te worden.”

Mars Ihsane Jarfi

Vrijdag vindt in Gent de Mars Ihsane Jarfi plaats. De optocht door de straten van Gent herdenkt de eerste erkende homofobe moord in België en komt op tegen holebifobie, transfobie en alle andere vormen van uitsluiting.

 

Perscontact

Jeroen Borghs