Methodieken en materialen oudere holebi's

Koppel senioren

© iStockphoto.com

Je vindt hier een overzicht van de beschikbare materialen en methodieken om te werken rond het thema oudere holebi's en transgenders.

Tentoonstelling 'Liefde is... altijd goed'

De tentoonstelling 'Liefde is...altijd goed' bevat onder meer tien kleurrijke portretten van jonge en minder jonge holebi's en transgenders, gemaakt door fotograaf André Carens (www.andrecarens.be). Daarnaast toont ze belangrijke momenten in het leven van holebi's en transgenders aan de hand van fotoalbums met familiefoto's, foto's van koppels en foto's uit de oude doos. De tentoonstelling wil mensen een gevoel van herkenning geven: persoonlijk, maar ook via familiale gevoelens. We richten ons in het bijzonder naar ouderen, omdat zij nog uit een tijd komen waarin holebiseksualiteit en trangsenderkwesties onbespreekbaar waren. Vaak hebben ze geen, of een foutief beeld over holebi's en transgenders.

Je kan de tentoonstelling ontlenen via [email protected]. De Werkgroep Janus vraagt 30 euro en vervoerskosten (vervoersonkosten niet van toepassing binnen groot-Antwerpen). De tentoonstelling is in eerste instantie gericht naar ouderen, maar is ook geschikt voor andere doelgroepen. Voor meer info: contacteer Chloé Lenaerts ([email protected]). De tentoonstelling werd gerealiseerd met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen en Stad Antwerpen.

 

De veilige drempel

'De veilige drempel' is een brochure rond holebi-ouderen die de Provincie Limburg uitwerkte. Deze brochure werd aangepast aan de Antwerpse sociale kaart. Ze is te downloaden via de website van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen.

 

Holebi-bingo (enkel binnen de provincie Antwerpen)

Je kent ongetwijfeld het klassieke bingospel. Wij geven er een leerrijke holebitoets aan. Op een speelse manier leren deelnemers Bekende Homo’s, LEsbiennes en BIseksuelen (beter) kennen. Denk maar aan Yasmine, Will Ferdy en Felice, maar ook aan Marlon Brando en Errol Flynn!

De holebi-bingo is ideaal geschikt voor het publiek van dienstencentra en seniorenverenigingen. Op een laagdrempelige manier wordt holebiseksualiteit bespreekbaar gemaakt. Je kan de bingo op verschillende manieren spelen, eventueel met een interactieve quizronde erbij.

Wil je holebi-bingo uitlenen? De prijs is 30 euro plus vervoerskosten (vervoersonkosten niet van toepassing binnen groot-Antwerpen), inclusief een enthousiaste begeleider van de Werkgroep Janus. Contacteer [email protected] voor meer info.

 

Informatiepakket en methodieken lesgevers in ouderenzorg

Op een infoavond voor lesgevers in de ouderenzorg (leerkrachten uit de ouderenzorg, docenten verpleegkunde en lesgevers in het volwassenenonderwijs) gaven we verschillende methodieken mee om het thema holebi-ouderen bespreekbaar te maken in de lessen. Je kan op de site van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen een informatiepakket en de methodieken downloaden.

 

Werkgroep Janus van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen (enkel voor de provincie Antwerpen)

Vanuit het project Janus ontstond de Werkgroep Janus, die aandacht schenkt aan holebi-ouderen in de dagelijke werking van Het Roze Huis. Rusthuizen, dienstencentra en seniorenverenigingen kunnen een beroep doen op de Werkgroep Janus voor de organisatie van activiteiten of vormingen rond holebiseksualiteit. Enkele van de activiteiten werden hierboven al opgenomen (Holebi-bingo, tentoonstelling 'Liefde is...altijd goed'). Voor het volledige aanbod van de werkgroep Janus kan je een kijkje nemen op http://www.hetrozehuis.be/senioren