Afstamming van de meemoeder vanaf 01/01/2015

meemoederschap gent

Wat houdt de nieuwe meemoederwetgeving in?

Het is niet langer nodig een ingewikkelde adoptieprocedure te doorlopen om een afstammingsband te creëren tussen meemoeder en kind. Alle kinderen geboren  vanaf 1 januari 2015 binnen het huwelijk krijgen automatisch een juridische band met beide mama's. Kinderen wiens mama's niet getrouwd zijn of die geboren werden voor 1 januari 2015 en die nog geen twee juridische ouders hebben, kunnen erkend worden door de meemoeder (mits toestemming van de geboortemoeder) via de burgerlijke stand. 

Moet de geboortemoeder aanwezig zijn bij het erkennen van je kind?

Als het kind minderjarig is moeten zowel moeder als meemoeder aanwezig zijn bij de erkenning bij de burgerlijke stand. De moeder moet toestemming geven, dit is ook zo bij heterokoppels. Wanneer het kind 12 jaar is, moet ook het kind aanwezig zijn en toestemming geven. In geval van een meerderjarig kind hoeft enkel de meerderjarige toestemming te geven.

Wat zijn de kosten die hierbij komen kijken?

De erkenning bij de burgerlijke stand is volledig gratis.

Je kan een erkenningsakte ook laten opmaken bij een notaris. Die moet deze akte laten registreren. Dan betaal je wel kosten.

Wat moet je meenemen naar de burgerlijke stand bij een erkenning?

  • Identiteitskaart van geboortemoeder en meemoeder. 
  • Kindje al geboren? Indien je de erkenning doet in een andere gemeente dan die van de geboorteaangifte, dan heb je een recent uitreksel uit de geboorteakte nodig. LET OP, vraag tijdig de geboorteakte aan.
  • Nog zwanger? Dan heb je een attest nodig van je behandelende arts met vermelding van naam van de moeder en de voorziene bevallingsdatum.
  • GEEN documenten over de medische begeleide voortplanting nodig!

Welke achternaam krijgt mijn kindje?

Hoe je de keuze moet maken hangt af van wanneer je kindje geboren is (voor of na 01/06/2014), of je nog andere gemeenschappelijke (meerderjarige) kinderen hebt en hoe de naam van je eventuele vorige kinderen tot stand gekomen is. Meer info vind je hier.

(De meeste documentatie is nog niet conform met de nieuwe wetgeving meemoederschap. Maar alle regels gelden dus ook voor lesbische koppels. Vervang meemoeder daar waar vader staat.) 

Wat als de meemoeder geen Belgische nationaliteit heeft?

Om de afstamming te bepalen gelden de regels van het land van nationaliteit van de meemoeder.