Intimidatie is ook discriminatie

Eenzame zwarte pion voor veel witte

© iStockphoto

We spreken van intimidatie wanneer iemand jouw waardigheid probeert aan te tasten en een omgeving schept die bedreigend, vijandig, beledigend, vernederend of kwetsend is. Soms is er een seksuele bijbedoeling. Onze wetgever beschouwt intimidatie als een vorm van discriminatie.

Pesten kan op veel uiteenlopende situaties slaan. De belangrijkste ingrediënten zijn: het is voortdurend of herhalend, er zijn (mogelijk) schadelijke gevolgen, er is een onrechtmatig of ongelijkwaardig aspect. Ook schijnbaar onschuldige of onopzettelijke daden zoals iemand negeren of niet laten uitpraten, kunnen als pesten gezien worden. Seksuele intimidatie en pesten op het werk vallen onder de welzijnswet. Er bestaan specifieke procedures voor. In bepaalde gevallen kan een arbeidsauditeur dit als misdrijf vervolgen.

Intimidatie en pesten gaan soms samen met misdrijven zoals slagen en verwondingen, bedreigingen, vandalisme, belaging, enz. Op die misdrijven staan straff en. Maar ook als er geen sprake is van misdrijven, kan je via een rechter schade laten vergoeden of het gedrag doen stoppen. Daarom is het belangrijk om alle voorvallen te melden, niet enkel de misdrijven.

Dit is een tekst uit de gids "Opvallen en rechtslaan, een gids voor slachtoffers van holebifoob en transfoob geweld". Lees meer.


Logo Gelijke Kansen in Vlaanderen

Deze inhoud kwam tot stand met de steun van Gelijke Kansen in Vlaanderen.