Regenboogvlaggen in alle Vlaamse steden en gemeenten voor Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT)

Overal ter wereld worden acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgender en intersekse personen. “Dat zo veel gemeenten deelnemen aan onze regenboogvlaggenactie is echt een unicum”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Zowel in de grote steden als op het platteland, van de kust tot in Limburg, overal wapperen regenboogvlaggen.”

Symboolwaarde

De regenboogvlag is het symbool waarmee de holebi- en transgenderbeweging actievoert. “De vlag dekt echter een veel grotere lading”, legt Borghs uit. De regenbooghuizen in elke provincie, vormingsorganisatie KliQ en çavaria bekijken samen wat lokale besturen kunnen doen om tot een holebi- en transgendervriendelijk beleid te komen. “Dat kan gaan van het vermelden van Lumi in het gemeenteblad en het verspreiden van onze brochures via de jeugddienst tot het opnemen van een antidiscriminatieclausule in het gemeentelijk subsidiereglement en vormingen organiseren voor het lokale woonzorgcentrum, het gemeentepersoneel of de lokale scholen.”

Weigeraars

“Dankzij de inspanningen van Regenbooghuis Limburg, REBUS, Het Roze Huis - çavaria Antwerpen, Casa Rosa en het Holebihuis Vlaams-Brabant hebben we een primeur: alle steden en gemeenten in Vlaanderen doen daar dit jaar mee”, aldus Borghs.

Belgian Pride

Zaterdag vindt The Belgian Pride plaats in Brussel. Met de slogan #AllforOne focust men dit jaar op intersectionaliteit of kruispuntdenken. Mensen bestaan uit veel meer lagen dan enkel hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Waar verschillende vormen van discriminatie en uitsluiting elkaar snijden, spreken we van intersecties of kruispunten. De realiteit voor iemand die verschillende vormen van discriminatie ervaart, is dan ook complex en mogen we niet uit het oog verliezen, ook niet in een lokale context.

“De lokale overheid is het beleidsniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Zij kunnen met kleine ingrepen veel doen om de levenskwaliteit en zichtbaarheid van holebi’s, transgender en intersekse personen te verbeteren. Daarom dat acties als deze zo belangrijk blijven”, besluit Borghs.