Lumi vrijwilliger

voorkant postkaartje Lumi met baseline

Wat is Lumi?
Lumi is een initiatief van çavaria. Het is een opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Moet je je verhaal kwijt? Wil je discriminatie melden? We zijn er! De vrijwilligers van Lumi luisteren via telefoon, chat en mail. Dat alles anoniem, geheel gratis en zonder vooroordelen. 

Wat willen wij?
Een luisterend oor blijven bieden voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur! We willen een plaats zijn waar iedereen anoniem terecht kan met hun verhaal, vraagtekens, verwarring, verdriet en vreugde. Momenteel is Lumi elke maandag-, woensdag- en donderdagavond bereikbaar via chat en telefoon. Daarnaast kan je je vraag ook per mail stellen.

Wie hebben we daarvoor nodig?
Jou! Een goede luisteraar met een open geest. Iemand die een empathisch gesprek kan voeren zonder daarbij eigen ervaringen te laten primeren. Een persoon die affiniteit heeft met de thema’s holebiseksualiteit, genderidentiteit en genderexpressie, maar bovenal bereid is om bij te leren.

We zoeken mensen die geëngageerd zijn om mee te bouwen aan Lumi door zich per maand ten minste drie avonden ter beschikking te stellen. Twee daarvan zijn voorbehouden voor permanenties van telkens drie uur. De derde avond wordt ingevuld door onze maandelijkse intervisie. Dat is het moment waarop alle vrijwilligers elkaar ontmoeten, samen met de coördinatoren bespreken hoe alles loopt en bekijken wat er nog op de planning staat.

Wat hebben wij jou te bieden?
De kans om je luistervaardigheden aan te scherpen en je als hulpverlener verder te ontplooien. Onze twee coördinatoren helpen je op weg met gesprekstechnieken en inhoudelijke infomomenten tijdens je opleiding in het voor- of najaar. Nadien begeleiden ze je samen met een meer ervaren vrijwilliger tijdens je eerste permanenties. Ook als ervaren vrijwilliger krijg je steeds de kans om bij te leren door regelmatige feedback- en vormingsmomenten. Een vrijwilligersgroep wacht je bovendien maandelijks op om samen te spreken over hoe gesprekken verliepen én samen een glaasje te drinken. Een gratis çavariapas of een abonnement op het ZiZo-magazine is de kers op de taart.

Wil je ons team vervoegen?
Super! Download het kennismakingsdocument hier als bijlage en bezorg het ingevuld aan coördinator Jan ([email protected]). We kijken er alvast naar uit om je te ontmoeten.

Alle info over vrijwilligerswerk bij Lumi vind je via www.lumi.be/luister