Meld discriminatie

Meld discriminatie

Een lesbisch koppel wordt uit een café gezet, want het is niet ‘dat soort zaak’. Een huisbaas verhuurt liever niet aan homo’s. Een transgendervrouw wordt ontslagen omdat ze het bedrijf met een fout imago zou kunnen opzadelen.

Dit zijn helaas geen fictieve voorbeelden. Ook in België zijn er vandaag de dag nog helaas te veel gevallen van discriminatie op basis van seksuele geaardheid of op basis van geslachtsverandering. Als we daar iets willen aan doen, dan is het belangrijk dat we elke vorm van discriminatie melden. Dus:

  • Heb je een vraag over discriminatie?
  • Voel je jezelf ongelijk behandeld?
  • Was je getuige van discriminatie?

Meld het.


Hoe melden?

  1. Je kan alle vormen van discriminatie melden bij de verschillende meldpunten discriminatie die in de meeste grote steden te vinden zijn.
  2. Je kan discriminatie op basis van seksuele geaardheid melden aan het Interfederaal Gelijkekansen Centrum & Federaal Migratie Centrum.
  3. Je kan discriminatie op basis van geslachtsverandering melden aan het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen
  4. Je kan de discriminatie melden bij de Holebifoon.

Je kan bij de Holebifoon niet alleen melden. Je kan er ook je verhaal kwijt.  Je weet dan ook zeker dat de vrijwilliger aan de andere kant van de lijn of de chat luistert naar je verhaal, begrijpt wat je meemaakte en niet klaar staat met een oordeel maar wel met advies en een correcte doorverwijzing. 

Wie geen verdere stappen wil zetten maar toch wil melden, kan ook bij de Holebifoon terecht.

Blijf niet met je frustratie zitten.

Bel ons: op maandag en woensdag op het nummer 0800/99.533 van 18u30 tot 21u30,
chat met ons op maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30 of mail ons.


Deze brochure biedt informatie over discriminatie op basis van seksuele geaardheid en over de antidiscriminatiewet.

Als homo, lesbienne of bi kan je gebruik maken van de antidiscriminatiewet als je omwille van je geaardheid discriminatie ondervindt. Deze brochure is in de eerste plaats bruikbaar als jij je slachtoffer voelt van discriminatie. Je kan ze ook gebruiken om je te informeren over je rechten.

Klik hier om de brochure te downloaden als pdf.