Gezinsdag "Elk gezin anders , allemaal Gent"

Op 12/5 organiseren we een gezinsdag onder de noemer ‘Elk gezin anders, allemaal Gent’. We komen samen met de diverse gezinnen die Gent rijk is voor kinderanimatie, workshops voor groot en klein en een leuke standenmarkt.

De hele namiddag is er doorlopend fun voor het hele gezin! Maak een leuke gezinsfoto, laat u schminken, eet een lekker tussendoortje en speel samen op straat. Deze dag wordt oa. georganiseerd door çavaria, Stad Gent, IN-Gent, de jeugddienst, VZW Jong, Casa Rosa, Unia en Freetime.

Naast de gratis workshops zoals 'Stoere meisjes en lieve jongens' of 'Breng je familie in beeld', kan je ook nog genieten van interactieve circusanimatie (14u15 tot 15u15) en Reuzespelen (15u30-17u) op de koer van de Jeugddienst.

Inschrijven voor de workshops kan onderaan deze pagina. Hieronder lees je meer informatie over de workshops. Deze gaan door in de Jeugddienst (Kammerstraat 12) en Casa Rosa (Kammerstraat 22).

Tenslotte kan je vanaf 15u30 nog genieten van een gratis bolletje ijs en krijg je nog een leuke kleinigheid bij onze infostand.

 

Programma familiedag
  Casa Rosa Jeugddienst
  Salons Jules Braet Kioskzaal Living Koer
14u     opvang    
aanvang 14u15 Regenboog-gezinnen (ouders en kinderen) Stoere meisjes en lieve jongens  (ouders) Breng je familie in beeld (kinderen) Onbekend is onbemind (ouders) Interactieve circusanimatie (kinderen)
15u15
15u30   opvang   Reuzespelen (kinderen)
15u45  
aanvang 16u Onderwijs-barometer (ouders) Biologisch experimen-teren (kinderen)   Yoga met kinderen (ouders en kinderen)
17u
18u        


Breng je familie in beeld (14u15-15u15)Workshops (blok 1)

Workshop voor kinderen (Kioskzaal, Jeugddienst)

Sinds kort in Gent: kunstjeugdbeweging BAZART.
Een jeugdbeweging waar je speelt met kunst, cultuur en kilo's plezier.
Een voorstelling, snuisteren in exposities of een groot spel, dat is BAZART.

Je kan hier BAZART meemaken. Al spelend tekenen we ons gezin.
Door welke kunstenaar laat jij je inspireren?

Meer info: https://www.facebook.com/bazartmooss/
[email protected]

Opvang: ouders kunnen hun kinderen afzetten vanaf 14u. Na de workshop gaan de kinderen naar de reuzespelen (ook binnen het gebouw van de jeugddienst) tot hun ouders hen komen ophalen.

 

Onbekend is onbemind (14u15-15u15)

Workshop voor ouders die niet vertrouwd zijn met de verschillende soorten jeugdwerk en opvang

(zaal Living, Jeugddienst)

Hoe gaat het er in de jeugdbeweging aan toe? Wat gebeurt er op een speelplein? Welke hobby’s kan een kind doen? Wat gebeurt er op kamp?
Het is niet voor iedereen even evident en makkelijk om zich voor te stellen welke hobby’s en vrijetijdsactiviteiten je in de vakantie allemaal kan doen en hoe het er concreet aan toe gaat.
Deze workshop biedt een duidelijk overzicht met uitleg over de verschillende vrijetijdsactiviteiten. Dit aangevuld met filmpjes zodat je concreet kan zien hoe een dag op het speelplein of een activiteit eruit ziet.
Nadien is er iemand een uurtje beschikbaar aan de balie van de jeugddienst om individuele vragen te beantwoorden.

Deze workshop wordt aangeboden door de Jeugddienst van Stad Gent.

 

Regenbooggezinnen (14u15-15u15)

Workshop voor holebi en trans*ouders en hun kinderen (zaal Salons, Casa Rosa)

Zin om andere holebi en trans*ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen? Dan ben je bij deze workshop aan het juiste adres! Voor het eerst in Gent organiseert Casa Rosa een activiteit specifiek voor holebi en trans*ouders. Voor de kinderen verzorgen we ook een leuke en kleurrijke activiteit.

 

Stoere meisjes en lieve jongens (14u15-15u45)

Workshop voor ouders (zaal Jules Braet, Casa Rosa)

Al van voor de geboorte weten we graag of het een jongen of een meisje is. We delen de wereld op in jongensblauw en meisjesroze. Vanaf het prille begin voeden we jongens en meisjes (onbewust) anders op. Zo geven we die kijk op de wereld en alle verwachtingen en stereotypen die erbij horen, door aan onze kinderen. Meisjes houden van poppen en jongens van voetbal, of toch niet?
Door hier bewust mee om te gaan leer je kinderen dat er meer mogelijkheden zijn dan wat de stereotypen ons voorschrijven. Natuurlijk bestaan er ook wel verschillen tussen jongens en meisjes. Maar we zullen waarschijnlijk nooit helemaal weten in hoeverre dit aangeboren of aangeleerd is. Wel zeker is dat te veel denken in verschillen onze kinderen beperkt in hun mogelijkheden. “Echte” jongens en “echte” meisjes bestaan niet. Er is immers niet één juiste manier om een jongen of meisje te zijn.

Tijdens de workshop reiken we enkele aandachtspunten en tips & tricks aan.

Deze workshop wordt aangeboden dor KliQ vzw.

 

Workshops (blok 2)

Biologisch experimenteren (16u-18u)

Workshop voor kinderen (zaal Jules Braet, Casa Rosa)

Wetenschap, technologie en biologie niets voor jou? Think again! In deze boeiende workshop leren kinderen biodegradeerbaar materiaal maken op basis van zwammen. De deelnemers krijgen een eigen bakje mee dat ze thuis kunnen laten groeien en drogen tot een zwammenbaksteentje.

Een workshop van Ekoli vzw.

 

Onderwijsbarometer (16u-17u)

Workshop voor ouders (zaal Salons, Casa Rosa)

Unia nodigt je uit op de voorstelling van de Diversiteitsbarometer over het onderwijs in België. Tijdens de presentatie wordt ingezoomd op de belangrijkste resultaten van dit onderzoek en focussen we in het bijzonder op holebi-leeringen.

De belangrijkste resultaten van de diversiteitsbarometer onthullen namelijk dat:
het onderwijssysteem houdt bestaande ongelijkheid in stand, wat een effect heeft op de kansen en het welbevinden van de leerling
het schoolbeleid én de denkbeelden van leerkrachten variëren over holebi-leerlingen, leerlingen met een)beperking, met een zwakkere socio-economische positie of met een migratie-achtergrond.
onbewuste discriminatiemechanismen zorgen ervoor dat bepaalde leerlingen sneller en frequenter georiënteerd worden naar technische of beroepsrichtingen.

De onderwijsbarometer is een uitgebreid onderzoek  dat aantoont dat onze scholen er nog steeds moeilijk in  slagen om alle leerlingen gelijke kansen te geven. Unia werkt aan inclusief onderwijs voor elke leerling, los van sociale afkomst, origine, handicap of seksuele oriëntatie.

Meer weten

 

Yoga voor ouders en kinderen (16u-17u)

Workshop voor ouders en kinderen (zaal Living, Jeugddienst)

Kinder-ouder yoga les. Geen yoga-ervaring nodig.

Een bijzondere les waar ouders samen op yoga avontuur gaan met hun kindjes! 

Kom mee op yoga avontuur op 12 mei. Ouder en kind komen op een plezierige manier met elkaar in contact via technieken uit kleuteryoga, Brain Gym, dans,….. Een yogales waar er samen wordt gespeeld en ontspannen.

 

 

 
1 Begin 2 Voltooid
Inschrijving