Eergerelateerd geweld

Persoon die een huis voortsleept als een gevangene

© iStockphoto.com

Dit geweld wordt gepleegd vanuit een collectieve mentaliteit. Het is een reactie op een (vermeende) schending van de eer van een familie of gemeenschap, waarvan de buitenwereld op de hoogte kan geraken. Mogelijk zijn in jouw familie of gemeenschap kuisheid en een heteroseksueel huwelijk een erezaak. Je kan dan te maken krijgen met controle, gedwongen huwelijk, verstoting en zelfs fysiek geweld. Meisjes en vrouwen zijn vaak slachtoffer, maar ook homo- en biseksuele jongens en mannen worden getroffen.
Mag je als meisje of vrouw geen seks hebben voor of buiten het huwelijk, dan is ook lesbisch gedrag taboe. Mag je bovendien niet alleen uitgaan ’s avonds, dan geraak je snel sociaal geïsoleerd.
Jongens of mannen van wie beweerd wordt of bekend is dat zij zich laten penetreren bij homoseks, worden eerder als homo aanzien dan zij die penetreren. De reactie van je familie kan daar dus van afhangen.
Ook als transgender kan de familie je straffen omdat men je uiterlijk of gedrag te mannelijk of te vrouwelijk vindt. Veel traditionele gemeenschappen hebben immers een duidelijke scheiding tussen mannen en vrouwen. De kans bestaat ook dat men je transgender-zijn verwart met homoseksualiteit.
Misschien ben je naar België gevlucht voor eergerelateerd geweld? Holebi’s en transgenders die vervolging vrezen, kunnen een asielaanvraag doen bij de Dienst Vreemdelingenzaken. De procedure kan zwaar en lastig zijn. Laat je vooraf adviseren.
Holebi’s en transgenders uit etnisch-culturele minderheden kunnen met vragen terecht bij de hulplijn van Merhaba.

Dit is een tekst uit de gids "Opvallen en rechtslaan, een gids voor slachtoffers van holebifoob en transfoob geweld". Lees meer.


Logo Gelijke Kansen in Vlaanderen

Deze inhoud kwam tot stand met de steun van Gelijke Kansen in Vlaanderen.