Draagmoederschap

zwangere vrouw

Er is in België geen wettelijk kader die de praktijk van draagmoederschap regelt.  Dit wil zeggen dat het ook niet verboden is. In de praktijk zijn er homo- (en hetero- ) koppels die beroep doen op een draagmoeder om hun kinderwens te vervullen. In België zijn er enkele fertiliteitscentra die (voornamelijk) hoog technologisch draamoederschap begeleiden. Dit gebeurt niet geheel zonder risico op juridisch vlak.

De persoon die bevalt van een kind is volgens het Belgisch recht automatisch de juridische moeder. Indien gehuwd, is haar partner eveneens automatisch juridische ouder. De wensouders die beroep deden op de draagmoeder hebben geen ouderschapsrechten of -plichten zolang er geen procedures zijn voltooid zoals adoptie. Koppels die beroep doen op een draagmoeder uit het buitenland in landen die wel een regeling kennen (bvb USA) kunnen problemen ervaren met de erkenning van de "nieuwe ouders". Het overdragen van het juridisch ouderschap van de kindjes die geboren worden uit draagouders is dus wankel en niet zonder risico. 

Çavaria ijvert in haar eisenplatform dat er een wettelijke regeling komt voor draagmoederschap die de afstamming regelt, en die het welzijn van het kind voorop stelt.