Uit de kast komen

 

Wat betekent ‘uit de kast komen’?

Uit de kast komen’ betekent: aan andere mensen vertellen dat je holebi bent. Sommige holebi’s doen dat. Andere doen dat niet. Nog anderen vertellen het aan een paar mensen. Het is een persoonlijke keuze. Een ander woord voor uit de kast komen is ‘coming-out’.

 

Enkele tips

  1. Kom pas uit de kast als je je daar zelf klaar voor voelt.
  2. Vertel het aan iemand die je vertrouwt en bij wie je je goed voelt.
  3. Kies een manier waar jij je goed bij voelt. Je kan het gewoon zeggen. Je kan ook een foldertje van een holebivereniging in het zicht leggen. Of je kan het nog anders doen. 

 

Luc

"Aan mijn broer en zus wil ik graag vertellen dat ik homo ben. Ik heb geen idee hoe ze zullen reageren.”


Siegfried, De Roze Joker, Gent

 

 

 

Reacties

Hoe zullen mensen reageren als je uit de kast komt? Dat kan je niet voorspellen.

  • Soms reageert iemand meteen positief. Gelukkig gebeurt dat erg vaak.
  • Soms moet iemand even wennen. Jij weet al (lang) dat je holebi bent, maar de andere persoon nog niet. Geef die andere persoon de tijd.
  • Het kan ook zijn dat de ander negatief reageert. Dat zou niet fijn zijn, maar het is wel mogelijk.

 

Luc

“Mijn ouders weten dat ik homo ben. Ze vinden het oké. Mijn oudste zus had er wel veel moeite mee. Maar daar let ik niet op. Het gaat om mijn geluk. Zo ben ik nu eenmaal.”


Tom, De Roze Joker, Gent

 

 

 

 

Holebi’s vertellen over hun coming-out

Luc

“Ik ben uit de kast gekomen, samen met mijn broer. Ik vond het echt een speciale dag. Die ga ik niet snel vergeten. Ik was toen een jaar of 16. Ik heb gewoon gezegd dat ik op jongens viel. Soms denk ik wel dat het gemakkelijker zou geweest zijn mocht ik aangetrokken zijn tot meisjes. Op andere dagen vind ik het allemaal super.”


Dieter, De Roze Joker, Gent

 

 

 

Luc

“Ik ben helemaal nog niet zo lang uit de kast. Mijn ouders wisten het eigenlijk al. Ik had ooit eens een ketting van mijn mama cadeau gegeven aan een meisje. Dat is later uitgekomen. Daardoor hadden mijn ouders al het vermoeden dat ik iets voel voor vrouwen. Ik heb ook vier zussen en twee broers. Mijn oudste weet dat ik holebi ben en ze vindt dat helemaal oké. Ze heeft ooit eens tegen mij gezegd: “Zolang je maar gelukkig bent. Dat is het belangrijkste”. Ik mag mij eigenlijk gelukkig prijzen. Ik heb tot nu toe nog nooit negatieve reacties gehad op mijn coming-out.”


Marijke, De Roze Joker, Gent

 

 

 

Luc

“Mijn ouders zijn helaas gestorven toen ik pas acht was. Aan hen heb ik dus niet kunnen vertellen dat ik homo ben. Mijn tante weet het wel. Zij had er helaas bezwaar tegen. Ik heb nog een broer en een zus, maar die kunnen mij niet meer uitstaan omdat ik homo ben. Maar gelukkig heb ik wel een heleboel vrienden die het helemaal oké vinden. Ook op het werk hebben ze er geen probleem mee. Soms komen mensen zelfs naar mij toe met vragen. Dan probeer ik hun wat raad te geven.”


Benny, De Roze Ballon, Leuven