Bi Yourself!

Bi-yourself

De bi-denkdag is een feit. En dat hier nog een vervolg zal op komen dat bleek wel duidelijk na afloop. 20 september rganiseerde çavaria in Brussel Bi Yourself naar aanleiding van de internationalBi Visibility Day op 23 september. Een dag die deelnemers deed nadenken hoe çavaria biseksualiteit verder op de kaart kan plaatsen zodat dit thema zichtbaarder wordt en de vele vooroordelen die er nog steeds zijn kunnen worden ontkracht.

Vooroordelen en bifobie

De deelnemers kregen een zeer duidelijke en overzichtelijke presentatie van Leopold Lindelauff van de Limburgse vereniging voor biseksuelen 'Er tussen in’ om duidelijk te maken wat biseksualiteit is en welke vooroordelen er onder andere leven. De presentatie vind je hier.  Nog al te dikwijls krijgen biseksuelen te maken met onterechte vooroordelen en bifobie. Zo krijgen zij vaak te horen dat ze van twee walletjes willen snoepen en dat zij niet monogaam kunnen zijn. Het tegendeel is echter waar. Anno 2014 krijgt men zelfs af en toe nog te horen dat biseksualiteit niet zou bestaan en maar een tijdelijke fase is. Deze bi-denkdag maakte wel duidelijk dat dit zeker niet het geval is.

Veel van deze vooroordelen worden ook in stand gehouden doordat biseksualiteit vaak niet zichtbaar is. Iemand die in een relatie zit met iemand van het andere geslacht wordt meestal aanzien als hetero en iemand met een relatie met iemand van hetzelfde geslacht wordt meteen bestempeld als homo of lesbisch. “Mensen mogen denken dat ik hetero ben als ik met mijn vriendin over straat loop, maar als het ter sprake komt of op dagen zoals vandaag dan moeten mensen accepteren dat ik bi ben,” aldus Leopold.
 

Welbevinden van bi's

Dr. Alexis Dewaele kwam aan het woord met de resultaten uit onderzoek naar het welbevinden van biseksuelen. De presentatie vind je hier. Uit eigen onderzoek blijkt nog al te vaak dat biseksuele jongeren vatbaarder zijn voor depressie dan andere jongeren. Bi-vrouwen ervaren dan weer meer mentale stress doordat ze zich niet zichtbaar kunnen maken, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Als ze in een relatie zitten met een man wordt meteen gedacht dat ze hetero zijn en komt de biseksualiteit dikwijls niet meer ter sprake, alhoewel zij zichzelf nog steeds als bi zien en er wel over willen praten. Een Canadese representatieve studie bij 160.000 volwassenen toont aan dat bi’s een slechtere fysieke gezondheid hebben. Bi-vrouwen zouden meer chronische aandoeningen hebben volgens dit onderzoek. Bi-mannen en bi-vrouwen rapporteren dan weer een slechtere mentale gezondheid en 25% van de bi-vrouwen rapporteert zelfs een stemmingsstoornis.
 

Europees

De voormiddag werd afgesloten met een presentatie van Hilde Vossen, coördinator van European Bisexuel Network (EuroBiNet) en vrijwilliger bij Landelijk Netwerk Biseksualtiteit Nederland (LNBi). Dat ze in Nederland al een stuk verder staan met de emancipatie van de biseksuelen, bleek meteen uit haar presentatie. Met LNBi houden ze de vinger aan de pols bij COC Nederland die de belangen van holebi’s verdedigt en dat het nodig is, was wel duidelijk uit haar presentatie. EuroBiNet bestaat ondertussen al dertien jaar en heeft momenteel 83 leden in de diverse landen in Europa. Met een fotoprojectie werden de verschillende kanten van deze Europese activisten getoond aan de deelnemers van Bi Yourself.
 

Startschot

Na afloop van deze denkdag bleek dat er in Vlaanderen best nog veel werk aan de winkel is en dat het iets van lange adem zal zijn. Enkele deelnemers waren alvast heel enthousiast om er samen met çavaria tegen aan te gaan.
Moet er in Vlaanderen of België ook een landelijk netwerk komen of niet? Of moet er een netwerk komen binnen çavaria? Volgens Hilde Vossen is het alvast beiden. Moeten eerst de lokale groepen (momenteel twee, ‘Er tussen in’ en ‘Dubbelzinnig’) en toekomstige lokale groepen versterkt worden? Of moet er eerst een netwerk komen en dan de lokale groepen worden versterkt? Heel wat vraagstukken bleven nog open, maar het startschot is alvast gegeven en çavaria zal hiermee alvast aan de slag gaan.
 
(artikel bewerkt van ZiZo online - Thierry Scheers)