ZiZo: gezondheid

Prides in België: voor elk wat wils

Leather & Fetish Pride

De Leather & Fetish Pride in Antwerpen bijt de spits af. Van 22 t.e.m. 25 februari organiseren ze de tiende editie van het festival. Het evenement gaat gepaard met veel feesten. Daarnaast organiseren ze ook Darklands, een indoor fetisj festival (vooral) gericht op homo en bi mannen met darkrooms en een fetisjmarkt. Op Darklands kan je demo’s en workshops volgen, mensen ontmoeten tijdens culturele activiteiten zoals 'Classic Meets Fetish', of genieten van koffie en taart. Doventolken zijn aanwezig voor slechthorende of dove bezoekers.

Tijdens de Leather & Fetish Pride worden ook een aantal Mister verkiezingen georganisserd: Mister Leather Belgium, Mister Rubber Europe, Mister Superhero en Mister Puppy.

31290685_772932372910416_4710565867912429568_n.jpg © Leather & Fetish Pride Fiertés Namuroises

Voor de tweede Pride van het seizoen is het tot 3 en 4 mei wachten op onze Waalse vrienden. In Namen gaat de tiende editie van Fiertés Namuroises door. Hun programma is nog niet bekend. Hou hun Facebookpagina in de gaten.

Trans March Brussels door Transemble

De eerste nieuwkomer van het jaar is Transemble, een nieuw collectief van trans*, non-binaire en gender non-conformerende mensen. Voor, tijdens en na hun Trans March maken ze een veilige(re) ruimte voor trans*, non-binaire, gender non-conformerende en intersekse personen waar ze hun identiteiten, hun lichamen en zichzelf kunnen vieren. Ze brengen een boodschap van radicale inclusie, diversiteit en zelfliefde.

“Om die diversiteit te tonen, hebben we een project opgezet dat trans*, non-binaire, gender non-conformerende en intersekse personen uitnodigt om hun verhaal te delen via gedichten, beelden, video’s, tekstjes, … ” vertelt Transemble aan ZIZO. “Dat verhaal wordt dan gedeeld op de Facebookpagina om meer zichtbaarheid te geven aan de gemeenschap. Stuur ons dus zeker een mailtje of een berichtje via Facebook als je geïnteresseerd bent!”

Trans March brengt een boodschap van radicale inclusie, diversiteit en zelfliefde

In de aanloop naar hun Trans March kan je op 23 maart alvast een kijkje nemen op hun fundraiser, Transendance, in Barlok (Brussel). Je kan hier in een queer-vriendelijke ruimte samen zines maken, kleren uitwisselen, make-up testen, gezellig eten en natuurlijk je helemaal laten gaan op de dansvloer.

trans_march.jpg © Trans March Queer Pride Gent

De week na Transemble is het aan de tweede nieuwkomer. Queer Pride Gent op 11 mei is een grassroots collectief (het initiatief komt van de basis van de beweging, red.) dat een Gents geluid wil laten horen. Ze leggen de focus expliciet op inclusie, appreciatie en maatschappelijk engagement. Vijftig jaar na de Stonewall Riots willen ze terugkeren naar die kernboodschap: Pride is a Protest.

Dat de eerste editie in Gent doorgaat is geen toeval. “De troef van Gent is dat ze het sociaal en cultureel kapitaal heeft om samen te werken aan een meer sociaal gelijke en rechtvaardige stad”, licht Martin Zebracki van de Queer Pride Gent toe aan ZIZO. Ze nodigen iedereen uit om deel te nemen aan de workshops, de Queer Fair te bezoeken, te luisteren naar optredens en debatten en een kijkje te nemen op de familiedag.

Queer Pride Gent wil de onderdrukking, pijn en uitsluiting van seksueel en sociaal gemarginaliseerden een gezicht geven

Bovendien wordt er een verdere invulling gegeven aan een LGBT+ monument. Een resem activiteiten. Om dat allemaal in goede banen te leiden werken ze samen met activisten en vrijwilligers, waaronder de initiatiefnemers uit #LHBTMonumntGent, Queer It Up, Casa Rosa en Bebe Books.

Op de vraag “waarom nu?” antwoordt Queer Pride Gent duidelijk: “Het is een reactie vóór maatschappelijke verbinding en tégen vooroordelen, onbegrip en agressie. Queer Pride Gent wil de onderdrukking, pijn en uitsluiting van seksueel en sociaal gemarginaliseerden een gezicht geven. Het is een activistisch project, een kritische totaalaanpak van ongelijkheid en onrechtvaardigheid.” Daarom maakt ze ook ruimte voor andere stemlozen in de maatschappij; “denk maar aan niet-stemgerechtigden, werk- en daklozen, mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond, mensen met beperkingen, en mensen wiens levensovertuiging niet ‘past’ bij traditionele normen,” zo klinkt het bij Queer Pride Gent.

50900068_2238553096412105_5675276786007539712_n.jpg © Queer Pride Gent Belgian Pride 

Daarna is het aan de Belgian Pride, de oudste nog steeds lopende Pride in België. Zoals vorig jaar, organiseert de Belgian Pride twee weken aan activiteiten in aanloop tot de Pride Parade op 18 mei dit keer onder het thema kruispuntdenken en de hastag #AllForOne

Hun programma is nog niet volledig, Volg hun Facebookpagina voor updates.

51261451_2341458865872917_6506117490496503808_o.jpg © Belgian Pride Antwerp Pride

De tweede grote Pride in België, Antwerp Pride, is toe aan hun elfde editie. Als thema kozen ze ‘Riot, 50 years of Stonewall’. Behalve dat de parade plaatsvindt op zaterdag 10 augustus, is hun programma nog niet bekend. Houdt dus een oogje op hun Facebookpagina.

antwerp_pride.jpg © Antwerp Pride B Curious 

B Curious is ondertussen toe aan de derde editie. Het is een dag geweid aan zichtbaarheid voor biseksualiteit. Zichtbaarheid die broodnodig is, gezien de vooroordelen waarmee biseksuele personen kampen.

De precieze datum en locatie zijn nog niet bekend. B Curious zal waarschijnlijk plaatsvinden in september.

L Pride

Na een succesvolle eerste editie van L Pride in 2018, gaan de organisatrices van L Day en L Pride er opnieuw voor. Over waar en wanneer het precies doorgaat, wordt nog druk overlegd. Wat al wel geweten is, is dat het in oktober 2019 zal zijn.

L Day is een ontmoetingsdag voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden, waarop allerlei leuke activiteiten staan gepland, van workshops tot een standenmarkt en een L café om elkaar beter te leren kennen. Vorig jaar organiseerden ze hun eerste Pride met groot succes. Op deze manier geven ze zichtbaarheid aan vrouwen die (ook) van vrouwen houden, geen overbodige luxe in onze maatschappij. En, zoals ze het tijdens het debat op SPARKLE zo mooi verwoorden; ze besteden ook aandacht aan en maken ruimte voor ‘grijze’ vrouwen die (ook) van vrouwen houden, en zij mogen ook wel eens in the spotlights staan.

Bear Pride

Of je nu behaard of niet behaard was, slank of gezet... In bear gemeenschap kon je zijn wie je bent. Van 2 tot 6 oktober is het Bear Week in Brussel met als kers op de taart de Bear Pride op 2 oktober. Hou hun kanalen in de gaten voor meer informatie over het programma.

T-day

En tenslotte is er T-Day, een dag die focust op de noden en behoeften van trans* personen en de mensen in hun omgeving. Het zal een dag worden vol workshops en ontmoetingen.

De locatie en datum zijn nog niet bekend, maar de editie van 2019 zal waarschijnlijk doorgaan in november

Bron: 

Eigen verslaggeving

Antwerp PrideThe Belgian PrideLeather & Fetish Pride BelgiumT-dayB CuriousL-day BelgiumQueer Pride GentTrans MarchFiertés namuroises

Kruispuntdenken en #AllForOne staan centraal tijdens Belgian Pride 2019

Voorzitter Cyrille Prestiani bedankt de vele handen die de vorige editie, met het thema #YourLocalPower, mogelijk maakten en hoopt op dezelfde inzet te mogen rekenen in 2019 en de komende jaren.

Stonewall: een halve eeuw later

Dit jaar staat het individu centraal. "Elk persoon is uniek en heeft recht op een plek in de maatschappij. Zo willen ze een link leggen met het verleden, Stonewall, waar vijftig jaar geleden trans vrouwen van kleur en andere holebi- en trans personen weigerden zich bij het politiegeweld neer te leggen", aldus Rachael Moore, coördinator van RainbouwHouse Brussels. Als eerbetoon aan en viering van het begin van de Pride-beweging roept ze op tot verbondenheid en intersectioneel denken.

Intersectionaliteit of kruispuntdenken betekent dat je beseft dat bepaalde personen of groepen in de samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op basis van een verschillende van factoren. Zo kan iemand enerzijds gediscrimineerd worden op basis van zijn seksuele oriëntatie maar anderzijds ook op basis van zijn etnische achtergrond.

Know your history

Met dit thema wilt Belgian Pride Brussels ervoor zorgen dat we onze geschiedenis niet vergeten. Sinds Stonewall is al veel veranderd. Zo is Pride voor velen geëvolueerd naar een feest waarbij de LGBT+ gemeenschap centraal staat.

Toch is het belangrijk te blijven waken over onze rechten. Zo zijn de rechten van bijvoorbeeld intersekse personen schaamtelijk weinig beschermd, en ondervinden mensen van onze gemeenschap nog altijd discriminatie, disproportioneel veel als je kijkt naar personen van kleur, mensen met een handicap, personen van een lage(re) sociale klasse, enz.

Een voor allen

Elio De Bolle, coördinator van de Belgian Pride, legt uit hoe ze die intersectionaliteit aan de dag willen leggen. Zo heeftde  Belgian Pride twee campagnes uitgedacht. Met #AllForOne willen ze zichtbaar maken waarom een Pride nog steeds broodnodig is. ‘Stonewall, 50 Years of History’ focust zich dan weer op verschillende belangrijke momenten in de holebi, trans en intersekse geschiedenis.

De Belgian Pride trekt dit jaar op zaterdag 18 mei door de straten van Brussel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

prideThe Belgian PrideStonewallkruispuntdenkenBrusselGerelateerd nieuws: Antwerp Pride 2019 herdenkt 50 jaar Stonewall-rellen

Kruispuntdenken en #AllForOne staan centraal tijdens Belgian Pride 2019

Voorzitter Cyrille Prestiani bedankt de vele handen die de vorige editie, met het thema #YourLocalPower, mogelijk maakten en hoopt op dezelfde inzet te mogen rekenen in 2019 en de komende jaren.

Stonewall: een halve eeuw later

Dit jaar staat het individu centraal. "Elk persoon is uniek en heeft recht op een plek in de maatschappij. Zo willen ze een link leggen met het verleden, Stonewall, waar vijftig jaar geleden trans vrouwen van kleur en andere holebi- en trans personen weigerden zich bij het politiegeweld neer te leggen", aldus Rachael Moore, coördinator van RainbouwHouse Brussels. Als eerbetoon aan en viering van het begin van de Pride-beweging roept ze op tot verbondenheid en intersectioneel denken.

Intersectionaliteit of kruispuntdenken betekent dat je beseft dat bepaalde personen of groepen in de samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op basis van een verschillende van factoren. Zo kan iemand enerzijds gediscrimineerd worden op basis van zijn seksuele oriëntatie maar anderzijds ook op basis van zijn etnische achtergrond.

Know your history

Met dit thema wilt Belgian Pride Brussels ervoor zorgen dat we onze geschiedenis niet vergeten. Sinds Stonewall is al veel veranderd. Zo is Pride voor velen geëvolueerd naar een feest waarbij de LGBT+ gemeenschap centraal staat.

Toch is het belangrijk te blijven waken over onze rechten. Zo zijn de rechten van bijvoorbeeld intersekse personen schaamtelijk weinig beschermd, en ondervinden mensen van onze gemeenschap nog altijd discriminatie, disproportioneel veel als je kijkt naar personen van kleur, mensen met een handicap, personen van een lage(re) sociale klasse, enz.

Een voor allen

Elio De Bolle, coördinator van de Belgian Pride, legt uit hoe ze die intersectionaliteit aan de dag willen leggen. Zo heeftde  Belgian Pride twee campagnes uitgedacht. Met #AllForOne willen ze zichtbaar maken waarom een Pride nog steeds broodnodig is. ‘Stonewall, 50 Years of History’ focust zich dan weer op verschillende belangrijke momenten in de holebi, trans en intersekse geschiedenis.

De Belgian Pride trekt dit jaar op zaterdag 18 mei door de straten van Brussel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

prideThe Belgian PrideStonewallkruispuntdenkenBrusselGerelateerd nieuws: Antwerp Pride 2019 herdenkt 50 jaar Stonewall-rellen

Zaalshow SPARKLE: "De rechten die we hebben zijn kwetsbaar, blijven strijden is de boodschap!"

Hun conclusies: onze gemeenschap moet blijven strijden zodat de verworven rechten niet worden afgenomen. Er is meer representatie van diverse trans* personen nodig in de media én de zichtbaarheid voor biseksuele en lesbische vrouwen kan een stuk beter.

Gezien dit jaar vijftig jaar Stonewall Rellen markeert, gaan de openingsgesprekken logischerwijs over pride. Een introductiefilmpje legt uit hoe de rellen in 1969 in New York begonnen in een reactie op politiegeweld, en hoe ze het begin vormden van de prides wereldwijd. In het eerste panel vertellen afgevaardigden van enkele Belgische prides wat ze dit jaar voor ons in petto hebben.

Gevestigde waarden ...

Zo staat de Antwerp Pride in 2019 expliciet in het teken van de Stonewall rellen, en gaat zoals steeds in samenwerking met het Antwerp Queer Arts Festival door.

De Belgian Pride in Brussel, een andere gevestigde waarde in het Belgische pride-landschap, is toe aan hun 23de editie. Ze herinneren het publiek eraan dat de De Rooie Vlinder de allereerste Pride in België organiseerden in Gent in 1978.

Naar aanleiding van L-Day’s 30-jarige verjaardag organiseerden ze in het najaar van 2018 de eerste L-Pride in Leuven,specifiek voor lesbiennes en biseksuele vrouwen. De tweede editie gaat waarschijnlijk in oktober door.

... en nieuwkomers

Dit jaar brengt ook twee nieuwe collectieven met elk hun eigen pride. Transemble, bijvoorbeeld, beantwoordt aan de nood om een Belgische trans* gemeenschap op te bouwen over de taalgrenzen heen. Ze organiseren een trans mars in mei in Brussel.

De tweede nieuwe groepering organiseert Queer Pride in Gent. Vanuit een horizontale, radicale invalshoek willen ze vooral aandacht stellen op het feit dat queer personen geen toestemming moeten vragen om te zijn wie ze zijn. Hun vertegenwoordiger belooft dat het een unieke ervaring zal worden op 11 mei.

Broze verworvendheden

Er waren drie genomineerden voor de media award: het Canvas-programma Voor de mannen, waarin Xavier Taveirne sprak met mannelijke strijders voor LGBT+ rechten, het VTM Nieuws dat samen met huis-journaliste Bo Van Spilbeeck het maatschappelijk debat aanging, en de film Girl van Lucas D’hondt.

Ook in de gesprekken met deze genomineerden ging het over de geschiedenis van de LGBT+ beweging en hoe de huidige rechten die we hebben, verworven zijn. Het is belangrijk erbij stil te staan dat SPARKLE zoals het nu bestaat niet eens zo heel lang geleden niet tot de mogelijkheden behoorde.

Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk

Guido Totté, een van de mannen die getuigde in het Canvas-programma Voor de mannen, legt de klemtoon op het kennen van de geschiedenis. Zonder belerend te zijn wilt hij de jeugd meegeven dat het belangrijk is om te weten waar we vandaan komen en wat ervoor heeft gezorgd dat we vandaag zijn waar we zijn. “Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk,” aldus Guido.

Waar Guido zijn verhaal neerlegt, neemt activiste Inge Wallaert de draad weer op. “De weerstand is subtieler, je moet veel meer bij de pinken zijn. Dat de discriminatie tegenwoordig veel minder zichtbaar is, vraagt dus ook om een andere aanpak.” Een groep die we in die aanpak niet mogen vergeten, zijn de vrouwen. Ze krijgen te vaak een tweede plaats, en veel minder zichtbaarheid dan mannen, een opmerking die in de loop van de avond terecht herhaald wordt. “Zo weet bijna niemand wie Suzan Daniel is, terwijl zij een erg belangrijke rol speelde in de Belgische LGBT+ bevrijding,” weidt Inge uit. “Ze was een lesbische activiste die eerste aanzet gaf tot een holebi-beweging in onze contreien.”

Representatie van trans* personen nodig

De media-award brengt ook specifiek de nood aan representatie van trans*personen in de media naar boven. Senne Misplon, ambassadeur van Wel Jong Niet Hetero, ook bekend van het Eén-programma m/v/x, beklemtoont het belang van diverse verhalen van trans* personen in de media. “Het is belangrijk om mensen te vinden van je eigen leeftijdsgroep met gelijkaardige ervaringen. De verhalen in de media mogen meer variatie tonen” zegt hij.

Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen mag niet vergeten worden

ZIZO-columniste Piya, ook aanwezig in het panel, gaat daar helemaal mee eens. “Mensen willen zich herkennen in de verhalen in de media, ook mensen die zich niet laten vatten in genderhokjes,” stelt Pia.

Bo van Spilbeeck, journaliste bij VTM, bevestigt dat ook haar verhaal deel uitmaakt van de vele verhalen die nodig zijn om voor verandering te zorgen. “Er moet een platform zijn voor de diverse verhalen van de hele gemeenschap.” Zo was het verhaal van Caitlyn Jenner ontzettend belangrijk voor Bo, ondanks haar bedenkingen bij Caitlyns politieke uitspraken. Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen, mag daarom zeker ook niet vergeten worden.

Meer zichtbaarheid voor lesbische en biseksuele vrouwen

Rachael Moore, de coördinatrice van RainbowHouse Brussels, legt in de campagne #ShareTheColor uit dat er nood is aan meer zichtbaarheid voor biseksuele personen specifiek. Het is een groep waar weinig aandacht aan wordt besteed, en veel vooroordelen over zijn.

Jitske Van de Veire, ambassadrice Wel Jong Niet Hetero merkt scherp op dat deze noodzaak van een specifieke focus op meisjes ook tijdens SPARKLE duidelijk is, zowel backstage als in de zaal zitten voornamelijk witte (homo)mannen, wat op zich al genoeg zegt. Het gaat bovendien ruimer dan enkel een focus op lesbische en biseksuele meisjes. Jongeren moeten hun stem kunnen laten horen. Dat de jeugd dat wilt doen en zeker niet alles als vanzelfsprekend aan neemt, blijkt bijvoorbeeld uit de meer dan 30.000 jongeren die deze week op straat zijn gekomen voor het klimaat.

Jeroen Borghs (çavaria) bevestigt dat het perspectief heel vaak vertrekt van een invalshoek die wit, middenklasse en hoger opgeleide homomannen betreft. Het is nodig om inclusiever te zijn, en dat kunnen we door een expliciete plaats te geven aan die groepen die die momenteel te weinig krijgen. Daarom richtte de recente Lumi-campagne zich speficiek op die doelgroep van jonge lesbische en biseksuele meisjes.

Strijden voor mensenrechten

Met Schrijf-ze-vrijdag trok Amnesty International naar scholen om de leerlingen (en leerkrachten!) kennis te doen maken met de gezichten achter mensenrechten. Zo vestigden ze de aandacht op hoe weinig rechten sommige activistes en activisten soms hebben, en hoe belangrijk het is om die rechten te beschermen zodat we kunnen blijven strijden voor een betere, inclusievere wereld.

Ook de derde genomineerde, de campagne van 11.11.11, #AllemaalMensen, focust op bewustwording over rechten. Zij pleiten voor een aanpak van de structurele oorzaken van migratie, veilige routes en eerlijke communicatie over migratie, maar ook een menselijker onthaal en goede begeleiding van migranten en vluchtelingen, mensen die “gewoon op weg zijn naar beter,” zoals hun campagne het uitdrukt. Zo pakten ze uit met een uitgebreide, LGBT+ inclusieve postercampagne. 

Belang Europese verkiezingen

De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar voormalig Oostenrijks Europarlementslid Ulrike Lunacek. Lunacek drukte ons op het hart dat we moeten blijven vechten voor mensenrechten, of het nu gaat over LGBT+ rechten, rechten voor mensen met een migratieachtergrond en/of mensen van kleur, vrouwenrechten, of rechten van andere gediscrimineerde groepen. Ze onderstreepte ook het belang van de nakende Europese verkiezingen in mei. "In verschillende Europese landen zijn er momenteel mensen willen afbreken die waar Europa voorstaat en wat Europa heeft opgebouwd. Ze willen niet enkel nieuwe geografische grenzen, ze willen ook opnieuw grenzen aan onze gedachten en hart opleggen."

Lunacek is samen met Eurovisiesongfestivalwinnaar Conchita Wurst ambassadeur van de Europride 2019 in Wenen. "Ik roep op om op 15 juni massaal naar Wenen af te zakken zodat we alle personen die ons terug in de kast willen duwen kunnen tonen met hoeveel we zijn en hoeveel bondgenoten die we hebben. We moeten hen tonen dat we willen vrij leven, zonder angst."

Wie uitendelijk met de andere awards naar huis ging, lees je in dit artikel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

SPARKLEçavariaKliQ vzwAntwerp PrideL-PrideQueer Pride GentTransmarchThe Belgian PrideVTM Nieuws11.11.11Amnesty InternationalRainbowHouse BrusselsholebitransgenderLGBTGerelateerd nieuws: VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award

Blijven strijden voor onze rechten en betere representatie lesbische en biseksuele vrouwen en transgenders

Hun conclusies: onze gemeenschap moet blijven strijden zodat de verworven rechten niet worden afgenomen. Er is meer representatie van diverse trans* personen nodig in de media én de zichtbaarheid voor biseksuele en lesbische vrouwen kan een stuk beter.

Gezien dit jaar vijftig jaar Stonewall Rellen markeert, gaan de openingsgesprekken logischerwijs over pride. Een introductiefilmpje legt uit hoe de rellen in 1969 in New York begonnen in een reactie op politiegeweld, en hoe ze het begin vormden van de prides wereldwijd. In het eerste panel vertellen afgevaardigden van enkele Belgische prides wat ze dit jaar voor ons in petto hebben.

De zaalshow werd muzikaal begeleid door de groep Émile © Dinaya Waeyaert Gevestigde waarden

Zo staat de Antwerp Pride in 2019 expliciet in het teken van de Stonewall rellen, en gaat zoals steeds in samenwerking met het Antwerp Queer Arts Festival door.

De Belgian Pride in Brussel, een andere gevestigde waarde in het Belgische pride-landschap, is toe aan hun 23de editie. Ze herinneren het publiek eraan dat de vrouwenbeweging De Rooie Vlinder de allereerste Pride in België organiseerden in Gent in 1978.

Naar aanleiding van L-Day’s 30-jarige verjaardag organiseerden ze in het najaar van 2018 de eerste L-Pride in Leuven,specifiek voor lesbiennes en biseksuele vrouwen. De tweede editie gaat waarschijnlijk in oktober door.

De vertegenwoordigers van de verschillende Prides gaan in debat met elkaar © Dinaya Waeyaert Nieuwkomers

Dit jaar brengt ook twee nieuwe collectieven met elk hun eigen pride. Transemble, bijvoorbeeld, beantwoordt aan de nood om een Belgische trans* gemeenschap op te bouwen over de taalgrenzen heen. Ze organiseren een trans mars in mei in Brussel.

De tweede nieuwe groepering organiseert Queer Pride in Gent. Vanuit een horizontale, radicale invalshoek willen ze vooral aandacht stellen op het feit dat queer personen geen toestemming moeten vragen om te zijn wie ze zijn. Hun vertegenwoordiger belooft dat het een unieke ervaring zal worden op 11 mei.

Xavier Taveirne in gesprek met holebipioniers Inge Wallaert en Guido Totté © Dinaya Waeyaert Broze verworvendheden

Er waren drie genomineerden voor de media award: het Canvas-programma Voor de mannen, waarin Xavier Taveirne sprak met mannelijke strijders voor LGBT+ rechten, het VTM Nieuws dat samen met huis-journaliste Bo Van Spilbeeck het maatschappelijk debat aanging, en de film Girl van Lucas D’hondt.

Ook in de gesprekken met deze genomineerden ging het over de geschiedenis van de LGBT+ beweging en hoe de huidige rechten die we hebben, verworven zijn. Het is belangrijk erbij stil te staan dat SPARKLE zoals het nu bestaat niet eens zo heel lang geleden niet tot de mogelijkheden behoorde.

Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk

Guido Totté, een van de mannen die getuigde in het Canvas-programma Voor de mannen, legt de klemtoon op het kennen van de geschiedenis. Zonder belerend te zijn wilt hij de jeugd meegeven dat het belangrijk is om te weten waar we vandaan komen en wat ervoor heeft gezorgd dat we vandaag zijn waar we zijn. “Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk,” aldus Guido.

Waar Guido zijn verhaal neerlegt, neemt activiste Inge Wallaert de draad weer op. “De weerstand is subtieler, je moet veel meer bij de pinken zijn. Dat de discriminatie tegenwoordig veel minder zichtbaar is, vraagt dus ook om een andere aanpak.” Een groep die we in die aanpak niet mogen vergeten, zijn de vrouwen. Ze krijgen te vaak een tweede plaats, en veel minder zichtbaarheid dan mannen, een opmerking die in de loop van de avond terecht herhaald wordt. “Zo weet bijna niemand wie Suzan Daniel is, terwijl zij een erg belangrijke rol speelde in de Belgische LGBT+ bevrijding,” weidt Inge uit. “Ze was een lesbische activiste die eerste aanzet gaf tot een holebi-beweging in onze contreien.”

Piya Deseure, Bo Van Spilbeeck, Lukas Dhont en Senne Misplon in gesprek over de representatie van trans* personen in de media © Dinaya Waeyaert Representatie van diverse trans* personen nodig

De media-award brengt ook specifiek de nood aan representatie van trans*personen in de media naar boven. Senne Misplon, ambassadeur van Wel Jong Niet Hetero, ook bekend van het Eén-programma m/v/x, beklemtoont het belang van diverse verhalen van trans* personen in de media. “Het is belangrijk om mensen te vinden van je eigen leeftijdsgroep met gelijkaardige ervaringen. De verhalen in de media mogen meer variatie tonen” zegt hij.

Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen mag niet vergeten worden

ZIZO-columniste Piya, ook aanwezig in het panel, gaat daar helemaal mee eens. “Mensen willen zich herkennen in de verhalen in de media, ook mensen die zich niet laten vatten in genderhokjes,” stelt Pia.

Bo van Spilbeeck, journaliste bij VTM, bevestigt dat ook haar verhaal deel uitmaakt van de vele verhalen die nodig zijn om voor verandering te zorgen. “Er moet een platform zijn voor de diverse verhalen van de hele gemeenschap.” Zo was het verhaal van Caitlyn Jenner ontzettend belangrijk voor Bo, ondanks haar bedenkingen bij Caitlyns politieke uitspraken. Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen, mag daarom zeker ook niet vergeten worden.

Jitske Van De Veire en Jeroen Borghs geven duiding bij naamswijziging van de Holebifoon naar Lumi © Dinaya Waeyaert Meer zichtbaarheid voor lesbische en biseksuele vrouwen

Rachael Moore, de coördinatrice van RainbowHouse Brussels, legt in de campagne #ShareTheColor uit dat er nood is aan meer zichtbaarheid voor biseksuele personen specifiek. Het is een groep waar weinig aandacht aan wordt besteed, en veel vooroordelen over zijn.

Jitske Van de Veire, ambacadrice Wel Jong Niet Hetero merkt scherp op dat deze noodzaak van een specifieke focus op meisjes ook tijdens SPARKLE duidelijk is, zowel backstage als in de zaal zitten voornamelijk witte (homo)mannen, wat op zich al genoeg zegt. Het gaat bovendien ruimer dan enkel een focus op lesbische en biseksuele meisjes. Jongeren moeten hun stem kunnen laten horen. Dat de jeugd dat wilt doen en zeker niet alles als vanzelfsprekend aan neemt, blijkt bijvoorbeeld uit de meer dan 30.000 jongeren die deze week op straat zijn gekomen voor het klimaat.

Jeroen Borghs (çavaria) bevestigt dat het perspectief heel vaak vertrekt van een invalshoek die wit, middenklasse en hoger opgeleide homomannen betreft. Het is nodig om inclusiever te zijn, en dat kunnen we door een expliciete plaats te geven aan die groepen die die momenteel te weinig krijgen. Daarom richtte de recente Lumi-campagne zich speficiek op die doelgroep van jonge lesbische en biseksuele meisjes.

Gastvrouwen van de avond waren Dorianne Aussems, Roos Van Acker en Karolien Debecker © Dinaya Waeyaert Strijden voor mensenrechten

Met Schrijf-ze-vrijdag trok Amnesty International naar scholen om de leerlingen (en leerkrachten!) kennis te doen maken met de gezichten achter mensenrechten. Zo vestigden ze de aandacht op hoe weinig rechten sommige activistes en activisten soms hebben, en hoe belangrijk het is om die rechten te beschermen zodat we kunnen blijven strijden voor een betere, inclusievere wereld.

Ook de derde genomineerde, de campagne van 11.11.11, #AllemaalMensen, focust op bewustwording over rechten. Zij pleiten voor een aanpak van de structurele oorzaken van migratie, veilige routes en eerlijke communicatie over migratie, maar ook een menselijker onthaal en goede begeleiding van migranten en vluchtelingen, mensen die “gewoon op weg zijn naar beter,” zoals hun campagne het uitdrukt. Zo pakten ze uit met een uitgebreide, LGBT+ inclusieve postercampagne. 

Wie uitendelijk met de awards naar huis ging, lees je in dit artikel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

SPARKLEçavariaKliQ vzwAntwerp PrideL-PrideQueer Pride GentTransmarchThe Belgian PrideVTM Nieuws11.11.11Amnesty InternationalRainbowHouse BrusselsholebitransgenderLGBT Gerelateerd nieuws: VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award