ZiZo: discriminatie of homofobie

Eerste overwinning voor intersekse personen in Europa, maar buit is nog niet binnen

Een unicum dat veel te lang op zich liet wachten, want LGBTI-rechten mogen er dan wel op vooruitgegaan zijn in de Unie, toch worden intersekse personen nog dagelijks het slachtoffer van discriminatie en geweld. Iets waar ook het Europees Bureau voor de Grondrechten reeds in 2015 op stuitte.

Het doet geen belletje rinkelen

Het is helaas een verdoken problematiek die tot op vandaag weinig aandacht kreeg van beleidsmakers en die bij veel mensen geen belletje doet rinkelen. Nochtans is de trieste realiteit iets wat iedereen zou moeten wakker schudden. Intersekse personen worden niet alleen het slachtoffer van alledaagse discriminatie en geweld, hun interseksualiteit wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) nog steeds geclassificeerd als afwijking of ziekte. 

Verschillende personen zullen zich niet goed voelen bij het geslacht dat voor hen werd uitgekozen

Daaruit voortvloeiend worden er zeer veel behandelingen en ingrepen uitgevoerd op boorlingen terwijl die medisch niet noodzakelijk zijn en ouders onvoldoende geïnformeerd worden over de gevolgen van zulke ingrepen. 

Want vergis je niet, deze vorm van genitale verminking kan drastische en levenslange gevolgen met zich meebrengen, zoals trauma’s en fysieke beperkingen, en verschillende personen zullen zich niet goed voelen bij het geslacht dat voor hen werd uitgekozen.

Geen toestemming kunnen geven

Deze drang naar correctie heeft uiteraard ook te maken met de wettelijk keuze die in de meeste landen gemaakt moet worden, is het nu een man of een vrouw? En zelfs al is het wettelijk niet verplicht om een keuze te maken, dan nog zorgt het sociale verwachtingspatroon ervoor dat ouders en dokters zich verplicht voelen, ook al heeft het kind in kwestie nooit zelf de toestemming kunnen geven. 

Bovendien hebben zij later vaak geen toegang tot hun medisch dossier. Als ouders en artsen het thema niet aanhalen, zijn intersekse personen soms zelf niet op de hoogte van hun interseksualiteit of weten ze niet dat ze een bepaalde ingreep hebben (moeten) ondergaan. 

hildevautmans.jpg Hilde Vautmans: "De eerste stap is gezet maar er is nog een lange weg te gaan." | © Hilde Vautmans Pioniers Malta en Portugal

Om deze onrechtvaardigheden tegen te gaan is het dan ook essentieel dat er maatregelen worden getroffen en dat intersekse mensen beter beschermd worden door onze wetgeving. 
Zo is het duidelijk dat voormelde behandelingen en ingrepen bij boorlingen verboden moeten worden wanneer deze medisch niet nodig zijn. Iets wat momenteel enkel het geval is in Malta en Portugal. 

Daarnaast hebben deze kinderen en volwassenen, alsook hun naasten dringend nood aan juiste informatie en een degelijke begeleiding en moeten ze altijd toegang hebben tot hun eigen medisch dossier. 

Niet langer als ziekte beschouwen

Bovendien is het uiterst belangrijk dat we interseksualiteit niet opvatten als een ziekte of iets abnormaal. Daarvoor moet men deze variaties niet alleen uit de huidige lijst van het WGO halen, maar moeten we ook onze binaire gender systemen en sociale verwachtingspatronen wijzigen. 

Ook de juridische erkenning van iemands genderidentiteit op basis van de voorkeur van de persoon in kwestie en het voorzien van een derde, genderneutrale optie voor identiteitskaarten zijn maatregelen die hiertoe kunnen bijdragen.

Europa moet erop toezien dat er geen enkele euro naar schadelijke medische projecten vloeien die enkel en alleen de rechten van intersekse personen verder schenden

Rol van Europa

Maar het is zeker geen strijd van individuele lidstaten alleen. Ook de Europese Unie zal haar steentje moeten bijdragen. Zo kan ze alvast beginnen met het erkennen van seksekenmerken als grond van discriminatie om ervoor te zorgen dat slachtoffers ten minste toegang hebben tot justitie en gerechtigheid. 

Bovendien moet Europa erop toezien dat er geen enkele euro naar schadelijke medische projecten vloeien die enkel en alleen de rechten van intersekse personen verder schenden. 
Daarentegen kan men deze fondsen beter gebruiken om het betrokken middenveld te steunen en om studies die hen te goede komen, te financieren. Tot slot vormt onze Unie het uitgelezen forum waar goede praktijken met elkaar gedeeld kunnen worden. 

Nog een lange weg te gaan

De resolutie die afgelopen donderdag werd goedgekeurd, is alleszins een eerste overwinning. De stem van intersekse personen wordt eindelijk gehoord en de eerste krijtlijnen voor een beter beleid worden getekend.

Maar we hebben nog een lange weg te gaan. De wetgeving kan niet alleen beter, er is ook een fundamentele mentaliteitsverandering nodig en dat vraagt tijd. Daarom is het van groot belang dat we het bewustzijn voor deze verdoken vorm van discriminatie blijven aanscherpen en dat we de slachtoffers eindelijk erkennen en ondersteunen zoals het hoort.

Hilde Vautmans, Europees Parlementslid, Open Vld - ALDE

ZIZO wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over LGBT+ thema’s. Daarom publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van hun/haar/zijn vereniging en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Bron: 

Eigen verslaggeving

opinieintersekseintersekse conditieEuropaEuropese UnieEuropees Parlement

Optimalisatie transwet: uitspraak pas tegen de zomer verwacht

"De huidige wet helpt de non-binaire en genderfluïde personen niet verder. Er zijn namelijk maar twee genderaanduidingen mogelijk, M of V. Bovendien heeft de wet een onherroepelijk karakter waardoor je maar één keer de administratieve procedure kan volgen. Als je terug wilt wijzigen, dan moet je het gaan uitleggen op de rechtbank. We willen met deze procedure duidelijk maken dat de wetgever in de nieuwe genderregistratiewet non-binaire en genderfluïde personen discrimineert. Die discriminatie willen we wegwerken”, klonk het toen bij çavaria.

Wat vooraf ging

Op 10 juli 2017 heeft het Belgisch Staatsblad de zogenaamde Transgenderwet gepubliceerd. De wet schaft de diagnose en sterilisatie-eis af voor wie op officiële documenten de 'M' wil omzetten in een 'V' of de 'V' in een 'M'. Ook voor een voornaamswijziging zijn er niet langer medische attesten nodig. 

Op 3 januari 2018 ging de wet in voege, vanaf dan kun je aan het loket van de burgerlijke stand de wijziging van registratie van je M/V in je geboorteakte, en bijgevolg ook je e-ID kaart, aanvragen. 

Een week later, op 10 januari 2018, maakte çavaria bekend dat ze, samen met RainbowHouse Brussels en Genres Pluriels, de twee lacunes in de Transgenderwet wil aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. Dat was voor velen een verrassing. Het wekte een aantal vragen op waarop çavaria aan ZIZO antwoorden gaf.

Vanaf 1 augustus 2018 kan je ook voor een voornaamswijziging terecht aan het loket van de burgerlijke stand.

Stand van zaken

Een dik jaar later zijn beide partijen gehoord en bezorgden ze hun argumenten ook schriftelijk aan het Hof. Nu neemt het Hof de tijd om de argumenten te bestuderen. Een uitspraak wordt rond de zomer verwacht. 

Van theorie naar praktijk

Om de twee lacunes in de wet iets tastbaarder te maken voor buitenstaanders, vroeg ZIZO aan redacteur Inke Gieghase (die niet-binair is) om te omschrijven welke invloed dit heeft op haar/hun dagelijks leven.

Inke over het ontbreken van een derde genderaanduiding (X):

"Mijn identiteitskaart ontkent nog steeds het bestaan van mijn genderidentiteit. Ik pas niet in het hokje van V en al zeker niet in dat van M. Bevestiging hebben van die identiteit kan een grote meerwaarde betekenen voor zowel mijzelf als de maatschappij rondom mij. Elke keer als ik mijn pas uit mijn portefeuille moet halen, wordt mijn genderdysforie groter. De letter die ze daarop lezen, is niet wie ik ben. Problemen met mentale gezondheid zijn buiten proporties binnen de trans, non-binaire en gendervariante community. Een correcte letter, of helemaal geen, op je identiteitskaart kan een stap zijn richting de oplossing."

Ik spring liever over hokjes heen dan eronder verpletterd te worden

Inke over het onherroepelijke karakter van de huidige transwet:

"Het feit dat de aanpassing van die letter maar een keer wordt toegelaten, is fout. Dat zou impliceren dat een persoon gedurende de rest van hun leven in dat ene hokje blijft zitten. Dat is absoluut niet het geval bij sommige mensen. Ik ben geen fan van labels. Ik spring liever over hokjes heen dan eronder verpletterd te worden. Mijn gender en genderexpressie fluctueren en die regenboog aan diversiteit wil ik niet laten vastpinnen door een letter."

Hopelijk leest het Grondwettelijk Hof mee en maakt het binnen enkele maanden de juiste beslissing zodat de transwet niet-binaire en genderfluïde personen niet langer discrimineert.

Bron: 

Eigen verslaggeving

transgenderTransgenderwetjustitiegeslachtsregistratieRainbowHouse BrusselsGenres PlurielsGerelateerd nieuws: Huidige transgenderwet discrimineert non-binaire en genderfluïde personen Marleen Hufkens vraagt als eerste M/V-aanpassing aan Çavaria trekt naar Grondwettelijk Hof voor optimalisering transgenderwet

Nieuwe Netflix-serie 'Pose' heeft grote transgender cast

'Pose' is een Amerikaanse televisieserie over de ballroomgemeenschap van New York in de jaren 80. Ryan Murphy (Glee, American Horror Story) is de bedenker van de serie.

Het New York van de jaren 80 was niet de beste plek om openlijk LGBT+ te zijn. De aidsepidemie was in volle opgang en een groot deel van de publieke opinie zag de ziekte als een straf van God. De tolerantie ten opzichte van LGBT+ personen was ver te zoeken. Velen werden na hun coming-out verstoten door hun familie. Daarom verzamelde de LGBT+ gemeenschap zich in houses. Die huizen kwamen samen op balls waar wedstrijden hielden in categorieën zoals dragraces, catwalkwedstrijden en danscompetities. Die balls waren veilige plekken waar iedereen helemaal zichzelf kon en mocht zijn.

© FX Networks Grote trans cast

Maar liefst vijf trans acteurs hebben een grote terugkerende rol in de reeks, nooit gezien een televisieserie.

Die vijf acteurs zijn:

 • MJ Rodriguez (The Carrie Diaries en Nurse Jackie) die Blanca Evangelista speelt;
 • Indya Moore (Saturday Church) die de rol van Angel Evangelista  vertolkt;
 • Dominique Jackson als Elektra Abundance speelt;
 • Hailie Sahar (Mr. Robot en Transparent) die te zien is als Lulu Abundance;
 • Angelica Ross (Transparent en Claws) die de rol van Candy Abundance beet heeft.
© FX Networks Waarheidsgetrouwe weergave

Recensenten strooien complimenten in het rond voor de serie, niet in het minst omdat 'Pose' niet alleen vrolijk op de vlakte blijft. Naast alle pruiken en extravagante jurken toont de reeks ook de moeilijke weg de LGBT+ gemeenschap heeft moeten afleggen om te staan waar ze vandaag staan. Zo komen de aidsepidemie, de conflicten tussen de houses onderling, de discriminatie van de homogemeenschap ten opzichte van de transgemeenschap en sociale en politieke problemen ook aan bod. 

Daarnaast krijgt de show ook veel lof van de hedendaagse ballroomgemeenschap zelf. Waarom? Simpel, omdat de makers van de serie moeite hebben gestoken in het doorgronden van de gemeenschap, om deze zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen weergeven. Het resultaat laat niet op zich wachten: de ballroomcommunity zegt dankbaar te zijn dat 'Pose' een historische spotlight laat schijnen op hun tradities en verleden.

Maar ook GLAAD, een Amerikaanse organisatie die de representatie en afbeelding van LGBT+ beoordeelt, is positief over 'Pose'. Volgens de organisatie is de reeks, samen met 'Supergirl', de beste afbeelding van trans personen die nu te zien is op televisie.

Pose is in België te zien op Netflix. 

Bron: 

Entertainment Weekly, The Guardian en The Hollywood Reporter

PoseNetflixtv-serietransgendertrans castrepresentatieNew York

Dit zijn de 12 finalisten voor Mister Gay Belgium 2019

Voor de finalisten bekend gemaakt werden, kwam de regerende Mister Gay Belgium Bart Hesters aan het woord. Als voorvechter van gelijkheid en de mening dat iedereen overal honderd procent zichzelf moet kunnen zijn, ook binnen woonzorgcentra, wil hij zijn boodschap blijven verspreiden met als doel de aandacht te vestigen op de problematiek rond ouderen LGBT’ers in woonzorgcentra. Onder dat motto lanceert hij de ‘Nu out, straks ook ou(d/t)’- campagne i.s.m. Armonea.

Daarnaast werd Hesters ook een Regenboogambassadeur. De Regenboogambassadeurs is een vereniging die zich inzet om ouderen LGBT’ers binnen woonzorg- of dagcentra letterlijk een stem en gezicht te geven. Binnenkort lees je hier meer over op ZIZO in een uitgebreid interview met Hesters.

Daarna werden de finalisten voorgesteld. De voorbije weken heeft Mister Gay Belgium-organisator Bram Bierkens deze 'gouden twaalf' gekozen uit 114 inschrijvingen.

Denley Blanchard

Leeftijd: 20
Woonplaats: Retie (Antwerpen)
Studie: Biomedische wetenschappen
Geout sinds: 2011
Thema: Bloeddonatie door homomannen

denley.jpg Dieter Celis

Leeftijd: 19
Woonplaats: Sint-Truiden (Limburg)
Job: Horecamedewerker
Geout sinds: 2018
Thema: Zelfdoding en depressie bij LGBT's

dieter.jpg Matthias De Roover

Leeftijd: 25
Woonplaats: Lokeren (Oost-Vlaanderen)
Job: Auditor bij PwC
Geout sinds: 2013
Thema: LGBT's in de sportwereld

matthias.jpg Dylan Du Bois

Leeftijd: 26
Woonplaats: Kessel-Lo (Vlaams-Brabant)
Job: Sales advisor Pull&Bear
Geout sinds: 2015
Thema: Doof & LGBT+

dylan.jpg Aaron Hanssens

Leeftijd: 20
Woonplaats: Brugge (West-Vlaanderen)
Job: Monteur in de metaalsector
Geout sinds: 2015
Thema: LGBT's in plattelandsgemeenten

aaron.jpg Kiren Laureyns

Leeftijd: 26
Woonplaats: Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Job: Arbeider in een beschutte werkplaats
Geout sinds: 2012
Thema: LGBT's met beperking / adoptie

kiren.jpg Geoff Fontignie

Leeftijd: 35
Woonplaats: Brussel
Job: Real time planner Lineas
Geout sinds: 2007
Thema: Diversifiëren van het onderwijs

geoff.jpg Jochem Smits

Leeftijd: 18
Woonplaats: Edegem (Antwerpen)
Studie: Volwassenonderwijs kapper
Geout sinds: 2016
Thema: Onderwijs & Gay-Straight Alliance

jochem.jpg Thierry Toebat

Leeftijd: 40
Woonplaats: Geluwe (West-Vlaanderen)
Job: Kapper
Geout sinds: 1998
Thema: LGBT-kinderverstoting

thierry.jpg Joris Van Damme

Leeftijd: 27
Woonplaats: Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen) 
Job: Uitzendconsulent bij Accent
Geout sinds: 2010
Thema: Discriminatie op de werkvloer

joris.jpg Niels Van Den Steen

Leeftijd: 24
Woonplaats: Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)
Job: Bankbediende bij KBC
Geout sinds: 2011
Thema: Discriminatie en vooroordelen

niels.jpg Jelle Vervloessem

Leeftijd: 28
Woonplaats: Leuven (Vlaams-Brabant)
Job: Leraar Aardrijkskunde
Geout sinds: 2006
Thema: LGBT's met een kinderwens

jelle.jpg Bron: 

Eigen verslaggeving, persmap

Mister Gay BelgiumBram BierkensBart HestersFinalistenLGBThomo

Kruispuntdenken en #AllForOne staan centraal tijdens Belgian Pride 2019

Voorzitter Cyrille Prestiani bedankt de vele handen die de vorige editie, met het thema #YourLocalPower, mogelijk maakten en hoopt op dezelfde inzet te mogen rekenen in 2019 en de komende jaren.

Stonewall: een halve eeuw later

Dit jaar staat het individu centraal. "Elk persoon is uniek en heeft recht op een plek in de maatschappij. Zo willen ze een link leggen met het verleden, Stonewall, waar vijftig jaar geleden trans vrouwen van kleur en andere holebi- en trans personen weigerden zich bij het politiegeweld neer te leggen", aldus Rachael Moore, coördinator van RainbouwHouse Brussels. Als eerbetoon aan en viering van het begin van de Pride-beweging roept ze op tot verbondenheid en intersectioneel denken.

Intersectionaliteit of kruispuntdenken betekent dat je beseft dat bepaalde personen of groepen in de samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op basis van een verschillende van factoren. Zo kan iemand enerzijds gediscrimineerd worden op basis van zijn seksuele oriëntatie maar anderzijds ook op basis van zijn etnische achtergrond.

Know your history

Met dit thema wilt Belgian Pride Brussels ervoor zorgen dat we onze geschiedenis niet vergeten. Sinds Stonewall is al veel veranderd. Zo is Pride voor velen geëvolueerd naar een feest waarbij de LGBT+ gemeenschap centraal staat.

Toch is het belangrijk te blijven waken over onze rechten. Zo zijn de rechten van bijvoorbeeld intersekse personen schaamtelijk weinig beschermd, en ondervinden mensen van onze gemeenschap nog altijd discriminatie, disproportioneel veel als je kijkt naar personen van kleur, mensen met een handicap, personen van een lage(re) sociale klasse, enz.

Een voor allen

Elio De Bolle, coördinator van de Belgian Pride, legt uit hoe ze die intersectionaliteit aan de dag willen leggen. Zo heeftde  Belgian Pride twee campagnes uitgedacht. Met #AllForOne willen ze zichtbaar maken waarom een Pride nog steeds broodnodig is. ‘Stonewall, 50 Years of History’ focust zich dan weer op verschillende belangrijke momenten in de holebi, trans en intersekse geschiedenis.

De Belgian Pride trekt dit jaar op zaterdag 18 mei door de straten van Brussel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

prideThe Belgian PrideStonewallkruispuntdenkenBrusselGerelateerd nieuws: Antwerp Pride 2019 herdenkt 50 jaar Stonewall-rellen

Kruispuntdenken en #AllForOne staan centraal tijdens Belgian Pride 2019

Voorzitter Cyrille Prestiani bedankt de vele handen die de vorige editie, met het thema #YourLocalPower, mogelijk maakten en hoopt op dezelfde inzet te mogen rekenen in 2019 en de komende jaren.

Stonewall: een halve eeuw later

Dit jaar staat het individu centraal. "Elk persoon is uniek en heeft recht op een plek in de maatschappij. Zo willen ze een link leggen met het verleden, Stonewall, waar vijftig jaar geleden trans vrouwen van kleur en andere holebi- en trans personen weigerden zich bij het politiegeweld neer te leggen", aldus Rachael Moore, coördinator van RainbouwHouse Brussels. Als eerbetoon aan en viering van het begin van de Pride-beweging roept ze op tot verbondenheid en intersectioneel denken.

Intersectionaliteit of kruispuntdenken betekent dat je beseft dat bepaalde personen of groepen in de samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op basis van een verschillende van factoren. Zo kan iemand enerzijds gediscrimineerd worden op basis van zijn seksuele oriëntatie maar anderzijds ook op basis van zijn etnische achtergrond.

Know your history

Met dit thema wilt Belgian Pride Brussels ervoor zorgen dat we onze geschiedenis niet vergeten. Sinds Stonewall is al veel veranderd. Zo is Pride voor velen geëvolueerd naar een feest waarbij de LGBT+ gemeenschap centraal staat.

Toch is het belangrijk te blijven waken over onze rechten. Zo zijn de rechten van bijvoorbeeld intersekse personen schaamtelijk weinig beschermd, en ondervinden mensen van onze gemeenschap nog altijd discriminatie, disproportioneel veel als je kijkt naar personen van kleur, mensen met een handicap, personen van een lage(re) sociale klasse, enz.

Een voor allen

Elio De Bolle, coördinator van de Belgian Pride, legt uit hoe ze die intersectionaliteit aan de dag willen leggen. Zo heeftde  Belgian Pride twee campagnes uitgedacht. Met #AllForOne willen ze zichtbaar maken waarom een Pride nog steeds broodnodig is. ‘Stonewall, 50 Years of History’ focust zich dan weer op verschillende belangrijke momenten in de holebi, trans en intersekse geschiedenis.

De Belgian Pride trekt dit jaar op zaterdag 18 mei door de straten van Brussel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

prideThe Belgian PrideStonewallkruispuntdenkenBrusselGerelateerd nieuws: Antwerp Pride 2019 herdenkt 50 jaar Stonewall-rellen

Advocatenkantoren verenigen zich in LDIA voor meer diversiteit op de werkvloer

Het initiatief tot oprichting van LDIA komt vanuit de kantoren Steptoe en Van Bael & Bellis. Andere stichtende leden zijn internationale kantoren zoals Baker&McKenzie en Linklaters maar ook Belgische kantoren zoals Stibbe en Eubelius.

Doel: gelijke behandeling en gelijke kansen

Het doel van de nieuwe alliantie is duidelijk. Volgens initiatiefneemster en voorzitter Kathleen Van Nuffel (hoofd HR en administratie bij Steptoe) streeft LDIA naar “een gevarieerde en inclusieve werkplek waar iedereen geniet van gelijke behandeling en kansen ongeacht ras, etnische of sociale afkomst, geslacht of seksuele geaardheid, leeftijd, handicap, taal, religie, politieke overtuiging of enige andere vorm van discriminatie.”

Lancering op 31 januari 2019

Door het bewustzijn over non-discriminatie en diversiteitskwesties te vergroten realiseer je dat doel. Als bedrijf kan je bijvoorbeeld van evenementen, workshops en trainingen organiseren.

De nieuwe alliantie wordt officieel gelanceerd op 31 januari . Concrete evenementen staan alvast gepland op 8 maart 2019 (vrouwendag) en 17 mei 2019 (IDAHOT).

Geen uniek initiatief

LDIA staat niet op zichzelf. In de meest uiteenlopende sectoren worden steeds meer initiatieven rond het creëren van een meer inclusieve werkplek.

Deze initiatieven worden ook gesteund vanuit çavaria, onder meer via KliQ Works, een non-profit consultancy organisatie met een bijzondere expertise voor seksuele oriëntatie en gendergelijkheid.

"We hebben dit initiatief van in het begin toegejuicht. We hebben ook met andere sectoren samengewerkt om zowel binnen als tussen bedrijven netwerken en/of allianties op te zetten om tot meer inclusieve organisaties te komen", zegt Thomas Jans van KliQ Works. 

In oktober 2018 organiseerde KliQ Works nog een work conference over inclusieve rekrutering. Als jouw bedrijf ook wil werken rond inclusie, neem dan zeker contact op met KliQ.

Bron: 

Eigen verslaggeving

KliQ vzwKliQ WorksjustitiewerkvloerinclusieGerelateerd nieuws: KliQ vzw en Accenture organiseren samenkomsten van regenboognetwerkenProcter & Gamble meest inclusieve werkgever van 2018

Advocatenkantoren verenigen zich in LDIA voor meer diversiteit op de werkvloer

Het initiatief tot oprichting van LDIA komt vanuit de kantoren Steptoe en Van Bael & Bellis. Andere stichtende leden zijn internationale kantoren zoals Baker&McKenzie en Linklaters maar ook Belgische kantoren zoals Stibbe en Eubelius.

Doel: gelijke behandeling en gelijke kansen

Het doel van de nieuwe alliantie is duidelijk. Volgens initiatiefneemster en voorzitter Kathleen Van Nuffel (hoofd HR en administratie bij Steptoe) streeft LDIA naar “een gevarieerde en inclusieve werkplek waar iedereen geniet van gelijke behandeling en kansen ongeacht ras, etnische of sociale afkomst, geslacht of seksuele geaardheid, leeftijd, handicap, taal, religie, politieke overtuiging of enige andere vorm van discriminatie.”

Lancering op 31 januari 2019

Door het bewustzijn over non-discriminatie en diversiteitskwesties te vergroten realiseer je dat doel. Als bedrijf kan je bijvoorbeeld van evenementen, workshops en trainingen organiseren.

De nieuwe alliantie wordt officieel gelanceerd op 31 januari . Concrete evenementen staan alvast gepland op 8 maart 2019 (vrouwendag) en 17 mei 2019 (IDAHOT).

Geen uniek initiatief

LDIA staat niet op zichzelf. In de meest uiteenlopende sectoren worden steeds meer initiatieven rond het creëren van een meer inclusieve werkplek.

Deze initiatieven worden ook gesteund vanuit çavaria, onder meer via KliQ Works, een non-profit consultancy organisatie met een bijzondere expertise voor seksuele oriëntatie en gendergelijkheid.

"We hebben dit initiatief van in het begin toegejuicht en ook met andere sectoren samenwerkt om zowel binnen als tussen bedrijven als organisaties netwerken en allianties op te zetten en aan te moedigen om tot meer inclusieve organisaties te komen", zegt Thomas Jans van KliQ Works. 

In oktober 2018 organiseerde KliQ Works nog een work conference over inclusieve rekrutering. Als jouw bedrijf ook wil werken rond inclusie, neem dan zeker contact op met KliQ.

Bron: 

Eigen verslaggeving

KliQ vzwKliQ WorksjustitiewerkvloerinclusieGerelateerd nieuws: KliQ vzw en Accenture organiseren samenkomsten van regenboognetwerkenProcter & Gamble meest inclusieve werkgever van 2018

Transfobie op Brussels filmfestival 'Dames Draaien'

Content warning: transfobie

Zo weigert Nina Paley consequent trans personen aan te spreken met hun gekozen voornaamwoorden. Naar haar mening zijn trans vrouwen geen vrouwen en zijn trans mannen geen mannen. Ze beschouwt de beweging voor transgender rechten als negatief en vergelijkt trans vrouwen zelfs met Israëlische soldaten die in Palestina binnenvallen.

Protest

Toen het nieuws over haar uitspraken bekend werd, ontstond er een beweging die de organisatie van het festival vroeg om de film te schrappen. De redenering was eenvoudig: er is binnen de hedendaagse feministische beweging geen plaats voor transfobie. De organisatie is echter niet ingegaan op dat verzoek.

De meningen binnen de organisatie zelf zijn sterk verdeeld over de kwestie. Een aantal vrijwilligers en personeel van Dames Draaien weigerden uiteindelijk verder te helpen met het festival wegens de beslissing van de organisatie.

Onder druk van het aangroeiende protest heeft de organisatie publiekelijk bekendgemaakt dat ze niet achter de uitspraken van Nina Paley staat. De film wordt nog steeds vertoond, maar de inkomprijs hebben ze afgelast. Wel heeft de organisatie te kennen gegeven een vormingsdag te willen organiseren rond transfobie en -inclusie.

Van oud naar nieuw

Dat voorval van transfobie is geen geïsoleerd incident. Het past binnen een kader van een conflict rond de discriminatie van trans personen binnen de feministische beweging. Dat conflict woedt al tientallen jaren.

Zulke problemen rond inclusie zijn niet nieuw: binnen de beweging van het feminisme voert men nog steeds debatten over de aanwezigheid van lesbische en biseksuele vrouwen, en van mensen van kleur. Sinds de 21ste eeuw wordt de beweging steeds diverser en meer inclusief. Toch blijven mensen een uitsluitend feminisme aanhangen waarin bijvoorbeeld geen plaats is voor trans personen.

Tegenstanders van Paley vinden het statement van de organisatie niet genoeg. Volgens hen moet het festival meer inzetten op inclusie, en duidelijk verklaren dat iedereen welkom is en dat transfobie niet getolereerd wordt.

Maar dat statement moeten ze dan ook in de praktijk brengen door niet samen te werken met mensen die zich haatdragend uiten tegenover trans personen. Volgens hen is dat nodig om een vrouwenfilmfestival maatschappelijk relevant te houden.

Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533. 

De identiteit van de auteur is gekend bij de redactie maar die/hij/zij blijft liever anoniem.

ZIZO wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over LGBT+ thema’s. Daarom publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van hun/haar/zijn vereniging en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Bron: 

Eigen verslaggeving

filmfestivaltransfobieBrusselDames DraaienNina Paley

Transfobie op Brussels filmfestival 'Dames Draaien'

Content warning: transfobie

Zo weigert Nina Paley consequent trans* personen aan te spreken met hun gekozen voornaamwoorden. Naar haar mening zijn trans* vrouwen geen vrouwen en zijn trans* mannen geen mannen. Ze beschouwt de beweging voor transgender rechten als negatief en vergelijkt trans* vrouwen zelfs met Israëlische soldaten die in Palestina binnenvallen.

Protest

Toen het nieuws over haar uitspraken bekend werd, ontstond er een beweging die de organisatie van het festival vroeg om de film te schrappen. De redenering was eenvoudig: er is binnen de hedendaagse feministische beweging geen plaats voor transfobie. De organisatie is echter niet ingegaan op dat verzoek.

De meningen binnen de organisatie zelf zijn sterk verdeeld over de kwestie. Een aantal vrijwilligers en personeel van Dames Draaien weigerden uiteindelijk verder te helpen met het festival wegens de beslissing van de organisatie.

Onder druk van het aangroeiende protest heeft de organisatie publiekelijk bekendgemaakt dat ze niet achter de uitspraken van Nina Paley staat. De film wordt nog steeds vertoond, maar de inkomprijs hebben ze afgelast. Wel heeft de organisatie te kennen gegeven een vormingsdag te willen organiseren rond transfobie en -inclusie.

Van oud naar nieuw

Dat voorval van transfobie is geen geïsoleerd incident. Het past binnen een kader van een conflict rond de discriminatie van trans* personen binnen de feministische beweging. Dat conflict woedt al tientallen jaren.

Zulke problemen rond inclusie zijn niet nieuw: binnen de beweging van het feminisme voert men nog steeds debatten over de aanwezigheid van lesbische en biseksuele vrouwen, en van mensen van kleur.
Sinds de 21ste eeuw wordt de beweging steeds diverser en meer inclusief. Toch blijven mensen een uitsluitend feminisme aanhangen waarin bijvoorbeeld geen plaats is voor trans* personen.

Tegenstanders van Paley vinden het statement van de organisatie niet genoeg. Volgens hen moet het festival meer inzetten op inclusie, en duidelijk verklaren dat iedereen welkom is en dat transfobie niet getolereerd wordt.

Maar dat statement moeten ze dan ook in de praktijk brengen door niet samen te werken met mensen die zich haatdragend uiten tegenover trans* personen. Volgens hen is dat nodig om een vrouwenfilmfestival maatschappelijk relevant te houden.

Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533. 

De identiteit van de auteur is gekend bij de redactie maar die/hij/zij blijft liever anoniem.

ZIZO wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over LGBT+ thema’s. Daarom publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van hun/haar/zijn vereniging en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Bron: 

Eigen verslaggeving

filmfestivaltransfobieBrusselDames DraaienNina Paley

Goed en minder goed buitenlands nieuws op vlak van LGBT+ rechten

Eerst het goede nieuws: Angola heeft seks tussen LGBT+ personen uit het strafwetboek gehaald. Het Afrikaanse land voerde meteen ook een verbod in op discriminatie op basis van seksuele oriëntatie. Er waren geen effectieve gevallen van vervolging onder de oude strafwet bekend. 

Volgens opiniepeilingen is Angola één van de meest LGBT+ vriendelijke landen van het continent. Een ruime meerderheid van de Angolezen zou de wetswijzigingen steunen. 

Japans hooggerechtshof raakt niet aan transfobe wet

Japan zette dan weer een stap terug met een belangrijke beslissing van het Japanse Hooggerechtshof. Het Hof zag geen graten in een wet die sterilisatie verplicht bij een geslachtswijziging. 

Volgens diezelfde wet moeten de intieme delen van trans* mensen ook gelijken op die van het gewenste geslacht. 

De rechters stelden wel dat de wet best om de zoveel tijd herzien wordt om in lijn te blijven met veranderingen van de culturele waarden. 

Braziliaans parlementslid vlucht na doodsbedreigingen

Ten slotte heeft in Brazilië homoseksueel parlementslid Jean Wyllys het land verlaten na een doodsbedreigingen aan zijn adres. 

De linkse politicus ging al vaak de confrontatie aan met de rechts-populistische Bolsonaro over zijn holebifobe uitspraken. Sinds enkele maanden is Bolsonaro Braziliaans president. Volgens Wyllys is het geweld tegen holebi’s en transgenders sindsdien gevoelig toegenomen. 

Wyllys wil graag terugkeren als de situatie opnieuw is verbeterd. Hij gaat er wel van uit dat dit onder Bolsonaro niet snel zal gebeuren.

Bron: 

Pink News

JapanAngolaBraziliëBolsonaroholebiLGBT-rechtentransgenderjustitie

Goed en minder goed buitenlands nieuws op vlak van LGBT+ rechten

Eerst het goede nieuws: Angola heeft seks tussen LGBT+ personen uit het strafwetboek gehaald. Het Afrikaanse land voerde meteen ook een verbod in op discriminatie op basis van seksuele oriëntatie. Er waren geen effectieve gevallen van vervolging onder de oude strafwet bekend. 

Volgens opiniepeilingen is Angola één van de meest LGBT+ vriendelijke landen van het continent. Een ruime meerderheid van de Angolezen zou de wetswijzigingen steunen. 

Japans hooggerechtshof raakt niet aan transfobe wet

Japan zette dan weer een stap terug met een belangrijke beslissing van het Japanse Hooggerechtshof. Het Hof zag geen graten in een wet die sterilisatie verplicht bij een geslachtswijziging. 

Volgens diezelfde wet moeten de intieme delen van trans* mensen ook gelijken op die van het gewenste geslacht. 

De rechters stelden wel dat de wet best om de zoveel tijd herzien wordt om in lijn te blijven met veranderingen van de culturele waarden. 

Braziliaans parlementslid vlucht na doodsbedreigingen

Ten slotte heeft in Brazilië homoseksueel parlementslid Jean Wyllys het land verlaten na een doodsbedreigingen aan zijn adres. 

De linkse politicus ging al vaak de confrontatie aan met de rechts-populistische Bolsonaro over zijn holebifobe uitspraken. Sinds enkele maanden is Bolsonaro Braziliaans president. Volgens Wyllys is het geweld tegen holebi’s en transgenders sindsdien gevoelig toegenomen. 

Wyllys wil graag terugkeren als de situatie opnieuw is verbeterd. Hij gaat er wel van uit dat dit onder Bolsonaro niet snel zal gebeuren.

Bron: 

Pink News

JapanAngolaBraziliëBolsonaroholebiLGBT-rechtentransgenderjustitie

Zaalshow SPARKLE: "De rechten die we hebben zijn kwetsbaar, blijven strijden is de boodschap!"

Hun conclusies: onze gemeenschap moet blijven strijden zodat de verworven rechten niet worden afgenomen. Er is meer representatie van diverse trans* personen nodig in de media én de zichtbaarheid voor biseksuele en lesbische vrouwen kan een stuk beter.

Gezien dit jaar vijftig jaar Stonewall Rellen markeert, gaan de openingsgesprekken logischerwijs over pride. Een introductiefilmpje legt uit hoe de rellen in 1969 in New York begonnen in een reactie op politiegeweld, en hoe ze het begin vormden van de prides wereldwijd. In het eerste panel vertellen afgevaardigden van enkele Belgische prides wat ze dit jaar voor ons in petto hebben.

Gevestigde waarden ...

Zo staat de Antwerp Pride in 2019 expliciet in het teken van de Stonewall rellen, en gaat zoals steeds in samenwerking met het Antwerp Queer Arts Festival door.

De Belgian Pride in Brussel, een andere gevestigde waarde in het Belgische pride-landschap, is toe aan hun 23de editie. Ze herinneren het publiek eraan dat de De Rooie Vlinder de allereerste Pride in België organiseerden in Gent in 1978.

Naar aanleiding van L-Day’s 30-jarige verjaardag organiseerden ze in het najaar van 2018 de eerste L-Pride in Leuven,specifiek voor lesbiennes en biseksuele vrouwen. De tweede editie gaat waarschijnlijk in oktober door.

... en nieuwkomers

Dit jaar brengt ook twee nieuwe collectieven met elk hun eigen pride. Transemble, bijvoorbeeld, beantwoordt aan de nood om een Belgische trans* gemeenschap op te bouwen over de taalgrenzen heen. Ze organiseren een trans mars in mei in Brussel.

De tweede nieuwe groepering organiseert Queer Pride in Gent. Vanuit een horizontale, radicale invalshoek willen ze vooral aandacht stellen op het feit dat queer personen geen toestemming moeten vragen om te zijn wie ze zijn. Hun vertegenwoordiger belooft dat het een unieke ervaring zal worden op 11 mei.

Broze verworvendheden

Er waren drie genomineerden voor de media award: het Canvas-programma Voor de mannen, waarin Xavier Taveirne sprak met mannelijke strijders voor LGBT+ rechten, het VTM Nieuws dat samen met huis-journaliste Bo Van Spilbeeck het maatschappelijk debat aanging, en de film Girl van Lucas D’hondt.

Ook in de gesprekken met deze genomineerden ging het over de geschiedenis van de LGBT+ beweging en hoe de huidige rechten die we hebben, verworven zijn. Het is belangrijk erbij stil te staan dat SPARKLE zoals het nu bestaat niet eens zo heel lang geleden niet tot de mogelijkheden behoorde.

Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk

Guido Totté, een van de mannen die getuigde in het Canvas-programma Voor de mannen, legt de klemtoon op het kennen van de geschiedenis. Zonder belerend te zijn wilt hij de jeugd meegeven dat het belangrijk is om te weten waar we vandaan komen en wat ervoor heeft gezorgd dat we vandaag zijn waar we zijn. “Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk,” aldus Guido.

Waar Guido zijn verhaal neerlegt, neemt activiste Inge Wallaert de draad weer op. “De weerstand is subtieler, je moet veel meer bij de pinken zijn. Dat de discriminatie tegenwoordig veel minder zichtbaar is, vraagt dus ook om een andere aanpak.” Een groep die we in die aanpak niet mogen vergeten, zijn de vrouwen. Ze krijgen te vaak een tweede plaats, en veel minder zichtbaarheid dan mannen, een opmerking die in de loop van de avond terecht herhaald wordt. “Zo weet bijna niemand wie Suzan Daniel is, terwijl zij een erg belangrijke rol speelde in de Belgische LGBT+ bevrijding,” weidt Inge uit. “Ze was een lesbische activiste die eerste aanzet gaf tot een holebi-beweging in onze contreien.”

Representatie van trans* personen nodig

De media-award brengt ook specifiek de nood aan representatie van trans*personen in de media naar boven. Senne Misplon, ambassadeur van Wel Jong Niet Hetero, ook bekend van het Eén-programma m/v/x, beklemtoont het belang van diverse verhalen van trans* personen in de media. “Het is belangrijk om mensen te vinden van je eigen leeftijdsgroep met gelijkaardige ervaringen. De verhalen in de media mogen meer variatie tonen” zegt hij.

Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen mag niet vergeten worden

ZIZO-columniste Piya, ook aanwezig in het panel, gaat daar helemaal mee eens. “Mensen willen zich herkennen in de verhalen in de media, ook mensen die zich niet laten vatten in genderhokjes,” stelt Pia.

Bo van Spilbeeck, journaliste bij VTM, bevestigt dat ook haar verhaal deel uitmaakt van de vele verhalen die nodig zijn om voor verandering te zorgen. “Er moet een platform zijn voor de diverse verhalen van de hele gemeenschap.” Zo was het verhaal van Caitlyn Jenner ontzettend belangrijk voor Bo, ondanks haar bedenkingen bij Caitlyns politieke uitspraken. Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen, mag daarom zeker ook niet vergeten worden.

Meer zichtbaarheid voor lesbische en biseksuele vrouwen

Rachael Moore, de coördinatrice van RainbowHouse Brussels, legt in de campagne #ShareTheColor uit dat er nood is aan meer zichtbaarheid voor biseksuele personen specifiek. Het is een groep waar weinig aandacht aan wordt besteed, en veel vooroordelen over zijn.

Jitske Van de Veire, ambassadrice Wel Jong Niet Hetero merkt scherp op dat deze noodzaak van een specifieke focus op meisjes ook tijdens SPARKLE duidelijk is, zowel backstage als in de zaal zitten voornamelijk witte (homo)mannen, wat op zich al genoeg zegt. Het gaat bovendien ruimer dan enkel een focus op lesbische en biseksuele meisjes. Jongeren moeten hun stem kunnen laten horen. Dat de jeugd dat wilt doen en zeker niet alles als vanzelfsprekend aan neemt, blijkt bijvoorbeeld uit de meer dan 30.000 jongeren die deze week op straat zijn gekomen voor het klimaat.

Jeroen Borghs (çavaria) bevestigt dat het perspectief heel vaak vertrekt van een invalshoek die wit, middenklasse en hoger opgeleide homomannen betreft. Het is nodig om inclusiever te zijn, en dat kunnen we door een expliciete plaats te geven aan die groepen die die momenteel te weinig krijgen. Daarom richtte de recente Lumi-campagne zich speficiek op die doelgroep van jonge lesbische en biseksuele meisjes.

Strijden voor mensenrechten

Met Schrijf-ze-vrijdag trok Amnesty International naar scholen om de leerlingen (en leerkrachten!) kennis te doen maken met de gezichten achter mensenrechten. Zo vestigden ze de aandacht op hoe weinig rechten sommige activistes en activisten soms hebben, en hoe belangrijk het is om die rechten te beschermen zodat we kunnen blijven strijden voor een betere, inclusievere wereld.

Ook de derde genomineerde, de campagne van 11.11.11, #AllemaalMensen, focust op bewustwording over rechten. Zij pleiten voor een aanpak van de structurele oorzaken van migratie, veilige routes en eerlijke communicatie over migratie, maar ook een menselijker onthaal en goede begeleiding van migranten en vluchtelingen, mensen die “gewoon op weg zijn naar beter,” zoals hun campagne het uitdrukt. Zo pakten ze uit met een uitgebreide, LGBT+ inclusieve postercampagne. 

Belang Europese verkiezingen

De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar voormalig Oostenrijks Europarlementslid Ulrike Lunacek. Lunacek drukte ons op het hart dat we moeten blijven vechten voor mensenrechten, of het nu gaat over LGBT+ rechten, rechten voor mensen met een migratieachtergrond en/of mensen van kleur, vrouwenrechten, of rechten van andere gediscrimineerde groepen. Ze onderstreepte ook het belang van de nakende Europese verkiezingen in mei. "In verschillende Europese landen zijn er momenteel mensen willen afbreken die waar Europa voorstaat en wat Europa heeft opgebouwd. Ze willen niet enkel nieuwe geografische grenzen, ze willen ook opnieuw grenzen aan onze gedachten en hart opleggen."

Lunacek is samen met Eurovisiesongfestivalwinnaar Conchita Wurst ambassadeur van de Europride 2019 in Wenen. "Ik roep op om op 15 juni massaal naar Wenen af te zakken zodat we alle personen die ons terug in de kast willen duwen kunnen tonen met hoeveel we zijn en hoeveel bondgenoten die we hebben. We moeten hen tonen dat we willen vrij leven, zonder angst."

Wie uitendelijk met de andere awards naar huis ging, lees je in dit artikel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

SPARKLEçavariaKliQ vzwAntwerp PrideL-PrideQueer Pride GentTransmarchThe Belgian PrideVTM Nieuws11.11.11Amnesty InternationalRainbowHouse BrusselsholebitransgenderLGBTGerelateerd nieuws: VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award

Zaalshow SPARKLE: "De rechten die we hebben zijn kwetsbaar, blijven strijden is de boodschap!"

Hun conclusies: onze gemeenschap moet blijven strijden zodat de verworven rechten niet worden afgenomen. Er is meer representatie van diverse trans* personen nodig in de media én de zichtbaarheid voor biseksuele en lesbische vrouwen kan een stuk beter.

Gezien dit jaar vijftig jaar Stonewall Rellen markeert, gaan de openingsgesprekken logischerwijs over pride. Een introductiefilmpje legt uit hoe de rellen in 1969 in New York begonnen in een reactie op politiegeweld, en hoe ze het begin vormden van de prides wereldwijd. In het eerste panel vertellen afgevaardigden van enkele Belgische prides wat ze dit jaar voor ons in petto hebben.

De zaalshow werd muzikaal begeleid door de groep Émile © Dinaya Waeyaert Gevestigde waarden ...

Zo staat de Antwerp Pride in 2019 expliciet in het teken van de Stonewall rellen, en gaat zoals steeds in samenwerking met het Antwerp Queer Arts Festival door.

De Belgian Pride in Brussel, een andere gevestigde waarde in het Belgische pride-landschap, is toe aan hun 23de editie. Ze herinneren het publiek eraan dat de vrouwenbeweging De Rooie Vlinder de allereerste Pride in België organiseerden in Gent in 1978.

Naar aanleiding van L-Day’s 30-jarige verjaardag organiseerden ze in het najaar van 2018 de eerste L-Pride in Leuven,specifiek voor lesbiennes en biseksuele vrouwen. De tweede editie gaat waarschijnlijk in oktober door.

De vertegenwoordigers van de verschillende Prides gaan in debat met elkaar © Dinaya Waeyaert ... en nieuwkomers

Dit jaar brengt ook twee nieuwe collectieven met elk hun eigen pride. Transemble, bijvoorbeeld, beantwoordt aan de nood om een Belgische trans* gemeenschap op te bouwen over de taalgrenzen heen. Ze organiseren een trans mars in mei in Brussel.

De tweede nieuwe groepering organiseert Queer Pride in Gent. Vanuit een horizontale, radicale invalshoek willen ze vooral aandacht stellen op het feit dat queer personen geen toestemming moeten vragen om te zijn wie ze zijn. Hun vertegenwoordiger belooft dat het een unieke ervaring zal worden op 11 mei.

Xavier Taveirne in gesprek met holebipioniers Inge Wallaert en Guido Totté © Dinaya Waeyaert Broze verworvendheden

Er waren drie genomineerden voor de media award: het Canvas-programma Voor de mannen, waarin Xavier Taveirne sprak met mannelijke strijders voor LGBT+ rechten, het VTM Nieuws dat samen met huis-journaliste Bo Van Spilbeeck het maatschappelijk debat aanging, en de film Girl van Lucas D’hondt.

Ook in de gesprekken met deze genomineerden ging het over de geschiedenis van de LGBT+ beweging en hoe de huidige rechten die we hebben, verworven zijn. Het is belangrijk erbij stil te staan dat SPARKLE zoals het nu bestaat niet eens zo heel lang geleden niet tot de mogelijkheden behoorde.

Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk

Guido Totté, een van de mannen die getuigde in het Canvas-programma Voor de mannen, legt de klemtoon op het kennen van de geschiedenis. Zonder belerend te zijn wilt hij de jeugd meegeven dat het belangrijk is om te weten waar we vandaan komen en wat ervoor heeft gezorgd dat we vandaag zijn waar we zijn. “Onze verworvenheden zijn broos en kwetsbaar, en kunnen opnieuw aangevallen worden. Blijven strijden is dus zeker belangrijk,” aldus Guido.

Waar Guido zijn verhaal neerlegt, neemt activiste Inge Wallaert de draad weer op. “De weerstand is subtieler, je moet veel meer bij de pinken zijn. Dat de discriminatie tegenwoordig veel minder zichtbaar is, vraagt dus ook om een andere aanpak.” Een groep die we in die aanpak niet mogen vergeten, zijn de vrouwen. Ze krijgen te vaak een tweede plaats, en veel minder zichtbaarheid dan mannen, een opmerking die in de loop van de avond terecht herhaald wordt. “Zo weet bijna niemand wie Suzan Daniel is, terwijl zij een erg belangrijke rol speelde in de Belgische LGBT+ bevrijding,” weidt Inge uit. “Ze was een lesbische activiste die eerste aanzet gaf tot een holebi-beweging in onze contreien.”

Piya Deseure, Bo Van Spilbeeck, Lukas Dhont en Senne Misplon in gesprek over de representatie van trans* personen in de media © Dinaya Waeyaert Representatie van trans* personen nodig

De media-award brengt ook specifiek de nood aan representatie van trans*personen in de media naar boven. Senne Misplon, ambassadeur van Wel Jong Niet Hetero, ook bekend van het Eén-programma m/v/x, beklemtoont het belang van diverse verhalen van trans* personen in de media. “Het is belangrijk om mensen te vinden van je eigen leeftijdsgroep met gelijkaardige ervaringen. De verhalen in de media mogen meer variatie tonen” zegt hij.

Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen mag niet vergeten worden

ZIZO-columniste Piya, ook aanwezig in het panel, gaat daar helemaal mee eens. “Mensen willen zich herkennen in de verhalen in de media, ook mensen die zich niet laten vatten in genderhokjes,” stelt Pia.

Bo van Spilbeeck, journaliste bij VTM, bevestigt dat ook haar verhaal deel uitmaakt van de vele verhalen die nodig zijn om voor verandering te zorgen. “Er moet een platform zijn voor de diverse verhalen van de hele gemeenschap.” Zo was het verhaal van Caitlyn Jenner ontzettend belangrijk voor Bo, ondanks haar bedenkingen bij Caitlyns politieke uitspraken. Het horen van andere verhalen van oudere trans* personen, mag daarom zeker ook niet vergeten worden.

Jitske Van De Veire en Jeroen Borghs geven duiding bij naamswijziging van de Holebifoon naar Lumi © Dinaya Waeyaert Meer zichtbaarheid voor lesbische en biseksuele vrouwen

Rachael Moore, de coördinatrice van RainbowHouse Brussels, legt in de campagne #ShareTheColor uit dat er nood is aan meer zichtbaarheid voor biseksuele personen specifiek. Het is een groep waar weinig aandacht aan wordt besteed, en veel vooroordelen over zijn.

Jitske Van de Veire, ambassadrice Wel Jong Niet Hetero merkt scherp op dat deze noodzaak van een specifieke focus op meisjes ook tijdens SPARKLE duidelijk is, zowel backstage als in de zaal zitten voornamelijk witte (homo)mannen, wat op zich al genoeg zegt. Het gaat bovendien ruimer dan enkel een focus op lesbische en biseksuele meisjes. Jongeren moeten hun stem kunnen laten horen. Dat de jeugd dat wilt doen en zeker niet alles als vanzelfsprekend aan neemt, blijkt bijvoorbeeld uit de meer dan 30.000 jongeren die deze week op straat zijn gekomen voor het klimaat.

Jeroen Borghs (çavaria) bevestigt dat het perspectief heel vaak vertrekt van een invalshoek die wit, middenklasse en hoger opgeleide homomannen betreft. Het is nodig om inclusiever te zijn, en dat kunnen we door een expliciete plaats te geven aan die groepen die die momenteel te weinig krijgen. Daarom richtte de recente Lumi-campagne zich speficiek op die doelgroep van jonge lesbische en biseksuele meisjes.

Gastvrouwen van de avond waren Dorianne Aussems, Roos Van Acker en Karolien Debecker © Dinaya Waeyaert Strijden voor mensenrechten

Met Schrijf-ze-vrijdag trok Amnesty International naar scholen om de leerlingen (en leerkrachten!) kennis te doen maken met de gezichten achter mensenrechten. Zo vestigden ze de aandacht op hoe weinig rechten sommige activistes en activisten soms hebben, en hoe belangrijk het is om die rechten te beschermen zodat we kunnen blijven strijden voor een betere, inclusievere wereld.

Ook de derde genomineerde, de campagne van 11.11.11, #AllemaalMensen, focust op bewustwording over rechten. Zij pleiten voor een aanpak van de structurele oorzaken van migratie, veilige routes en eerlijke communicatie over migratie, maar ook een menselijker onthaal en goede begeleiding van migranten en vluchtelingen, mensen die “gewoon op weg zijn naar beter,” zoals hun campagne het uitdrukt. Zo pakten ze uit met een uitgebreide, LGBT+ inclusieve postercampagne. 

Ulrike Lunacek nam de Lifetime Achievement Award in ontvangst © Dinaya Waeyaert Belang Europese verkiezingen

De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar voormalig Oostenrijks Europarlementslid Ulrike Lunacek. Lunacek drukte ons op het hart dat we moeten blijven vechten voor mensenrechten, of het nu gaat over LGBT+ rechten, rechten voor mensen met een migratieachtergrond en/of mensen van kleur, vrouwenrechten, of rechten van andere gediscrimineerde groepen. Ze onderstreepte ook het belang van de nakende Europese verkiezingen in mei. "In verschillende Europese landen zijn er momenteel mensen willen afbreken die waar Europa voorstaat en wat Europa heeft opgebouwd. Ze willen niet enkel nieuwe geografische grenzen, ze willen ook opnieuw grenzen aan onze gedachten en hart opleggen."

Lunacek is samen met Eurovisiesongfestivalwinnaar Conchita Wurst ambassadeur van de Europride 2019 in Wenen. "Ik roep op om op 15 juni massaal naar Wenen af te zakken zodat we alle personen die ons terug in de kast willen duwen kunnen tonen met hoeveel we zijn en hoeveel bondgenoten die we hebben. We moeten hen tonen dat we willen vrij leven, zonder angst."

Wie uitendelijk met de andere awards naar huis ging, lees je in dit artikel.

Bron: 

Eigen verslaggeving

SPARKLEçavariaKliQ vzwAntwerp PrideL-PrideQueer Pride GentTransmarchThe Belgian PrideVTM Nieuws11.11.11Amnesty InternationalRainbowHouse BrusselsholebitransgenderLGBT Gerelateerd nieuws: VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award

VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award

De Awards werden uitgereikt op SPARKLE, het jaarlijks feest van çavaria in kunstencentrum Vooruit in Gent. "Het wordt elk jaar moeilijker om een winnaar te kiezen omdat zoveel organisaties en mensen zo ongelofelijk goed bezig zijn", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Çavaria Media Award

VTM Nieuws won de Çavaria Media Award naar aanleiding van de manier waarop de coming-out van Bo Van Spilbeeck werd aangepakt. “VTM Nieuws onderscheidt zich als een vooruitstrevende werkgever die ruimte biedt aan mensen om zichzelf te zijn in al hun diversiteit”, zegt Borghs. “Transgenders ervaren vaak onbegrip en discriminatie op de werkvloer. VTM Nieuws toont dat het ook anders kan.”

Daarnaast werd in samenspraak met Bo ook beslist om redactionele aandacht te geven aan haar coming-out en transitie. “De complexiteit en gelaagdheid van het coming-out proces werd niet uit de weggegaan maar bespreekbaar gemaakt in duizenden huiskamers. De positieve maatschappelijke impact daarvan kan moeilijk onderschat worden”, aldus Borghs.

"Het is niet mijn award, maar de award van iedereen bij VTM en Medialaan die mij met open armen hebben ontvangen en gesteund hebben tijdens mijn transitie. Alle collega's die me toegelaten hebben om te blijven doen wat ik zo graag doe: televisiejournaliste zijn", zei Van Spilbeeck.

"We zijn heel blijk en dankbaar met de award", zei Nicolas Lateire, hoofdredacteur VTM Nieuws. "Het toont aan dat iedereen bij ons zichzelf kan zijn op de werkvloer en in het dagelijkse leven. Bo vertelde dat ze nu zo veel gelukkiger is als vrouw dan toen als man. Wie zouden wij zijn om zoveel geluk in de weg te staan."

De andere genomineerden voor de Çavaria Media Award waren Voor de mannen, een programma gepresenteerd door Xavier Taveirne van De Chinezen voor Canvas, en Girl het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont. De award werd uitgereikt door Tom Devroye, algemeen coördinator van Arc-en-ciel-Wallonie, de Waalse regenboogkoepel.

Çavaria Campaign Award

11.11.11. sleepte met haar campagne #AllemaalMensen de Çavaria Campaign Award in de wacht. De organisatie kreeg de award overhandigd door Alexander De Croo, uittredend vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking in de federale regering.

De campagne pleit voor een menselijk migratiebeleid omdat we allemaal mensen zijn op weg naar beter. “Niet alleen is #AllemaalMensen een LGBT+ inclusieve campagne die meer respect vraagt voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, 11.11.11. strijdt ook tegen onrecht en voor duurzame verandering op een verbindende en inclusieve manier. Iets wat vandaag meer dan ooit nodig is”, legt Borghs uit. “Enerzijds is het negatieve discours rond migratie levensbedreigend voor holebi’s en transgenders op de vlucht. Anderzijds worden LGBT-rechten steeds meer gebruikt ter rechtvaardiging van xenofobe en islamofobe agenda’s en dat is onaanvaardbaar.”

"Deze award doet ons enorm veel deugd. Met deze campagne toonden we dat er echte mensen en echte verhalen achter de vluchtelingen zitten. Dat het echte mensen zijn. Iets wat in Beglië vaak wordt vergeten', zei Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. Een van die getuigen was Lucy, haar verhaal kon je al op ZIZO lezen. Ook zij was verheugd met de award.

De Schrijf-ze-Vrijdag van Amnesty Vlaanderen en de #sharethecolor-campagne van Brussels Staatsstecretaris voor Gelijke kansen Bianca Debaets en equal.brussels (in samenwerking met RainbowHouse Brussels) waren ook genomineerd voor de Çavaria Campaign Award.

Çavaria Lifetime Achievement

De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar voormalig Oostenrijks Europarlementslid Ulrike Lunacek. Zij spande zich gedurende haar volledig carrière in voor de rechten van holebi’s en transgenders, eerst in Oostenrijk, later in het Europees parlement waar ze als eerste lesbische vrouw ondervoorzitster werd. “Het Lunacek-rapport dat haar naam draagt, ligt aan de basis van de Europese inspanningen tegen holebifobie en transfobie”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “Tegelijk bleef ze altijd activistisch en reisde ze Europa rond om lokale activisten een hart onder de riem te steken en mee op de barricaden te staan.” Lunacek nam in 2017 afscheid van de politiek.

Lunacek drukte ons op het hart dat we moeten blijven vechten voor mensenrechten, of het nu gaat over LGBT+ rechten, rechten voor mensen met een migratieachtergrond en/of mensen van kleur, vrouwenrechten, of rechten van andere gediscrimineerde groepen. Ze onderstreepte ook het belang van de nakende Europese verkiezingen in mei. "In verschillende Europese landen zijn er momenteel mensen willen afbreken die waar Europa voorstaat en wat Europa heeft opgebouwd. Ze willen niet enkel nieuwe geografische grenzen, ze willen ook opnieuw grenzen aan onze gedachten en hart opleggen."

Lunacek is samen met Eurovisiesongfestivalwinnaar Conchita Wurst ambassadeur van de Europride 2019 in Wenen. "Ik roep op om op 15 juni massaal naar Wenen af te zakken zodat we alle personen die ons terug in de kast willen duwen kunnen tonen met hoeveel we zijn en hoeveel bondgenoten die we hebben. We moeten hen tonen dat we willen vrij leven, zonder angst."

Bron: 

Eigen verslaggeving

çavariaçavaria awardsholebitransgenderLGBTBo Van SpilbeeckVTMVTM NieuwsUlrike Lunacek11.11.11Alexander De Croo

VTM Nieuws, 11.11.11. en Ulrike Lunacek winnen Çavaria Award

De Awards werden uitgereikt op SPARKLE, het jaarlijks feest van çavaria in kunstencentrum Vooruit in Gent. "Het wordt elk jaar moeilijker om een winnaar te kiezen omdat zoveel organisaties en mensen zo ongelofelijk goed bezig zijn", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Çavaria Media Award

VTM Nieuws won de Çavaria Media Award naar aanleiding van de manier waarop de coming-out van Bo Van Spilbeeck werd aangepakt. “VTM Nieuws onderscheidt zich als een vooruitstrevende werkgever die ruimte biedt aan mensen om zichzelf te zijn in al hun diversiteit”, zegt Borghs. “Transgenders ervaren vaak onbegrip en discriminatie op de werkvloer. VTM Nieuws toont dat het ook anders kan.”

Daarnaast werd in samenspraak met Bo ook beslist om redactionele aandacht te geven aan haar coming-out en transitie. “De complexiteit en gelaagdheid van het coming-out proces werd niet uit de weggegaan maar bespreekbaar gemaakt in duizenden huiskamers. De positieve maatschappelijke impact daarvan kan moeilijk onderschat worden”, aldus Borghs.

"Het is niet mijn award, maar de award van iedereen bij VTM en Medialaan die mij met open armen hebben ontvangen en gesteund hebben tijdens mijn transitie. Die me toegelaten hebben om te blijven doen wat ik zo graag doe: televisiejournaliste zijn", zei Van Spilbeeck.

ZIZO

"We zijn heel blijk en dankbaar met de award", zei Nicolas Lateire, hoofdredacteur VTM Nieuws. "Het toont aan dat iedereen bij ons zichzelf kan zijn op de werkvloer en in het dagelijkse leven. Bo vertelde dat ze nu zo veel gelukkiger is als vrouw dan toen als man. Wie zouden wij zijn om zoveel geluk in de weg te staan."

De andere genomineerden voor de Çavaria Media Award waren Voor de mannen, een programma gepresenteerd door Xavier Taveirne van De Chinezen voor Canvas, en Girl het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont. De award werd uitgereikt door Tom Devroye, algemeen coördinator van Arc-en-ciel-Wallonie, de Waalse regenboogkoepel.

Çavaria Campaign Award

11.11.11. sleepte met haar campagne #AllemaalMensen de Çavaria Campaign Award in de wacht. De organisatie kreeg de award overhandigd door Alexander De Croo, uittredend vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking in de federale regering.

De campagne pleit voor een menselijk migratiebeleid omdat we allemaal mensen zijn op weg naar beter. “Niet alleen is #AllemaalMensen een LGBT+ inclusieve campagne die meer respect vraagt voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, 11.11.11. strijdt ook tegen onrecht en voor duurzame verandering op een verbindende en inclusieve manier. Iets wat vandaag meer dan ooit nodig is”, legt Borghs uit. “Enerzijds is het negatieve discours rond migratie levensbedreigend voor holebi’s en transgenders op de vlucht. Anderzijds worden LGBT-rechten steeds meer gebruikt ter rechtvaardiging van xenofobe en islamofobe agenda’s en dat is onaanvaardbaar.”

ZIZO

"Deze award doet ons enorm veel deugd. Door deze campagne hebben we getoond dat er echte mensen en echte verhalen achter vluchtelingen zitten. Iets wat in Beglië vaak wordt vergetenn', zei Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11. Een van die getuigen was Lucy, haar verhaal kon je al op ZIZO lezen.

De Schrijf-ze-Vrijdag van Amnesty Vlaanderen en de #sharethecolor-campagne van Brussels Staatsstecretaris voor Gelijke kansen Bianca Debaets en equal.brussels (in samenwerking met RainbowHouse Brussels) waren ook genomineerd voor de Çavaria Campaign Award.

Çavaria Lifetime Achievement

De Çavaria Lifetime Achievement Award ging naar voormalig Oostenrijks Europarlementslid Ulrike Lunacek. Zij spande zich gedurende haar volledig carrière in voor de rechten van holebi’s en transgenders, eerst in Oostenrijk, later in het Europees parlement waar ze als eerste lesbische vrouw ondervoorzitster werd. “Het Lunacek-rapport dat haar naam draagt, ligt aan de basis van de Europese inspanningen tegen holebifobie en transfobie”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “Tegelijk bleef ze altijd activistisch en reisde ze Europa rond om lokale activisten een hart onder de riem te steken en mee op de barricaden te staan.” Lunacek nam in 2017 afscheid van de politiek.

ZIZO

Lunacek drukte ons in haar acceptance speech op het hart dat we moeten blijven vechten voor mensenrechten, of het nu gaat over LGBT+ rechten, rechten voor mensen met een migratieachtergrond en/of mensen van kleur, vrouwenrechten, of rechten van andere gediscrimineerde groepen. Ze onderstreepte ook het belang van de nakende Europese verkiezingen in mei. "In verschillende Europese landen zijn er momenteel mensen die waar Europa voorstaat en wat Europa heeft opgebouwd willen afbreken. Ze willen niet enkel nieuwe geografische grenzen, ze willen ook opnieuw grenzen in onze gedachten en hart opleggen."

Lunacek is samen met Eurovisiesongfestivalwinnaar Conchita Wurst ambassadeur van de Europride 2019 in Wenen. "Ik roep op om op 15 juni massaal naar Wenen af te zakken zodat we alle personen die ons terug in de kast willen duwen kunnen tonen met hoeveel we zijn en hoeveel bondgenoten die we hebben. We moeten hen tonen dat we willen vrij leven, zonder angst.

Bron: 

Eigen verslaggeving

çavariaçavaria awardsholebitransgenderLGBTBo Van SpilbeeckVTMVTM NieuwsUlrike Lunacek11.11.11Alexander De Croo

Genomineerden Çavaria Awards bekend

Genomineerden Media Award

De Çavaria Media Award reikt çavaria uit aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. De genomineerden van 2018 zijn:

 • Voor de mannen’, een programma van De Chinezen voor Canvas, waarin Xavier Taveirne praat met de eerste generatie mannen die zich in Vlaanderen durfden te outen als homo. Het is een onthullende reeks met verhalen over de strijd, de pijn, de liefde en het taboe van het homo zijn in minder tolerante tijden.

 • Girl’, het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont, over de 15-jarige transgender Lara die carrière wil maken als ballerina. In tegenstelling tot veel andere films over het thema steunt Lara’s intieme kring haar. Ze levert vooral strijd met zichzelf en haar identiteit. Een welkome frisse wind in het LGBT+ filmlandschap.

 • VTM Nieuws, naar aanleiding van hoe ze omgingen met de coming-out van journalist Bo Van Spilbeeck. Enerzijds verdient VTM de nominatie voor de open en ondersteunende manier waarop ze als werkgever met de coming-out van een werknemer omgaan. Anderzijds hebben ze in overleg met Bo de kans aangegrepen om een maatschappelijk relevant thema aan te snijden en bespreekbaar te maken in duizenden huiskamers.

Genomineerden Campagn Award

De Çavaria Campaign Award reikt çavaria uit aan opmerkelijke holebi- en transgendergerelateerde campagnes. Dit kan een schoolactie zijn, een publiek statement, een postercampagne, een fundraisingsevent, enzovoort. Campagnes die in 2018 in het oog sprongen zijn:

 • #Sharethecolor, een campagne van Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets en equal.brussels in samenwerking met RainbowHouse Brussels. De campagne is gericht tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie of genderidentiteit en roept op om de nagel van je pink in een kleur te lakken, je foto te delen met de hashtag #sharethecolor en het gesprek aan te gaan over stereotypes en discriminatie.
 • Schrijf-ze-vrijdag van Amnesty International. Op 26 oktober zetten meer dan 500 scholen zich in voor de mensenrechten. Amnesty’s schoolpakketten besteedden in 2018 aandacht aan LGBT+ activisten Evdokia Romanova uit Rusland, Sakris Kupila uit Finland en Vitalina Koval uit Oekraïne. Niet alleen konden scholen brieven schrijven om het onrecht aan te klagen dat Vitalina wordt aangedaan, LGBTIQ-mensenrechtenverdedigers stonden samen met vrouwenrechten centraal in de campagne.
 • #AllemaalMensen van 11.11.11. De campagne pleit voor een menselijk migratiebeleid want we zijn allemaal mensen op weg naar beter. Niet alleen is #AllemaalMensen een LGBT+ inclusieve campagne die meer respect vraagt voor iedereen, ongeacht seksuele orientatie of genderidentiteit, 11.11.11. strijdt ook tegen onrecht en voor duurzame verandering op een verbindende en inclusieve manier. Iets wat vandaag meer dan nodig is.

De Lifetime Achievement Award werkt niet met nominaties. Hij wordt uitgereikt aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.

Çavaria reikt de awards uit op haar jaarlijkse event SPARKLE op 26 januari in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Karolien Debecker, Dorianne Aussems en Roos Van Acker leiden de award show in goede banen. Na afloop is iedereen welkom in de concertzaal van Vooruit voor een spetterend feest.

Bron: 

Eigen verslaggeving

SPARKLEçavariamediaçavaria awardsXavier TaveirneBo Van SpilbeeckMedialaanGirlLukas DhontAmnesty InternationalBrusselBianca DebaetsRainbowHouse Brussels11.11.11Tom De Cock

Genomineerden Çavaria Awards bekend

Genomineerden Media Award

De Çavaria Media Award reikt çavaria uit aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. De genomineerden van 2018 zijn:

 • Voor de mannen’, een programma van De Chinezen voor Canvas, waarin Xavier Taveirne praat met de eerste generatie mannen die zich in Vlaanderen durfden te outen als homo. Het is een onthullende reeks met verhalen over de strijd, de pijn, de liefde en het taboe van het homo zijn in minder tolerante tijden.

 • Girl’, het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont, over de 15-jarige transgender Lara die carrière wil maken als ballerina. In tegenstelling tot veel andere films over het thema steunt Lara’s intieme kring haar. Ze levert vooral strijd met zichzelf en haar identiteit. Een welkome frisse wind in het LGBT+ filmlandschap.
 • VTM Nieuws, naar aanleiding van hoe ze omgingen met de coming-out van journalist Bo Van Spilbeeck. Enerzijds verdient VTM de nominatie voor de open en ondersteunende manier waarop ze als werkgever met de coming-out van een werknemer omgaan. Anderzijds hebben ze in overleg met Bo de kans aangegrepen om een maatschappelijk relevant thema aan te snijden en bespreekbaar te maken in duizenden huiskamers.
© zizo Genomineerden Campagn Award

De Çavaria Campaign Award reikt çavaria uit aan opmerkelijke holebi- en transgendergerelateerde campagnes. Dit kan een schoolactie zijn, een publiek statement, een postercampagne, een fundraisingsevent, enzovoort. Campagnes die in 2018 in het oog sprongen zijn:

 • #Sharethecolor, een campagne van Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets en equal.brussels. De campagne is gericht tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie of genderidentiteit en roept op om de nagel van je pink in een kleur te lakken, je foto te delen met de hashtag #sharethecolor en het gesprek aan te gaan over stereotypes en discriminatie.
 • Schrijf-ze-vrijdag van Amnesty International. Op 26 oktober zetten meer dan 500 scholen zich in voor de mensenrechten. Amnesty’s schoolpakketten besteedden in 2018 aandacht aan LGBT+ activisten Evdokia Romanova uit Rusland, Sakris Kupila uit Finland en Vitalina Koval uit Oekraïne. Niet alleen konden scholen brieven schrijven om het onrecht aan te klagen dat Vitalina wordt aangedaan, LGBTIQ-mensenrechtenverdedigers stonden samen met vrouwenrechten centraal in de campagne.
 • #AllemaalMensen van 11.11.11. De campagne pleit voor een menselijk migratiebeleid want we zijn allemaal mensen op weg naar beter. Niet alleen is #AllemaalMensen een LGBT+ inclusieve campagne die meer respect vraagt voor iedereen, ongeacht seksuele orientatie of genderidentiteit, 11.11.11. strijdt ook tegen onrecht en voor duurzame verandering op een verbindende en inclusieve manier. Iets wat vandaag meer dan nodig is.
© zizo

 

De Lifetime Achievement Award werkt niet met nominaties. Hij wordt uitgereikt aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.

Çavaria reikt de awards uit op haar jaarlijkse event SPARKLE op 26 januari in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Karolien Debecker, Dorianne Aussems en Roos Van Acker leiden de award show in goede banen. Na afloop is iedereen welkom in de concertzaal van Vooruit voor een spetterend feest.

Bron: 

Eigen verslaggeving

SPARKLEçavariamediaçavaria awardsXavier TaveirneBo Van SpilbeeckMedialaanGirlLukas DhontAmnesty InternationalBrusselBianca DebaetsRainbowHouse Brussels11.11.11Tom De Cock