ZiZo Online - Laatste nieuws

Homokoppel te zien in Star Trek Discovery

Afgelopen maandag was er weer een geweldig nieuw avontuur van 'Star Trek Discovery' te zien! Terwijl de eerste vier afleveringen hoofdzakelijk rond de figuur van Michael Burnham (gespeeld door Sonequa Martin-Green) draaiden, stonden er in de vijfde episode, getiteld ‘Choose your pain’, meerdere figuren in the picture.

Paul en Hugh

‘Astromycologist’ of eenvoudiger ‘sporenexpert’ luitenant Paul Stamets (Anthony Rapp) werd van bij de start van de reeks gepresenteerd als een niet al te aimabele, geniale wetenschapper. Scheepsdokter Hugh Culber (Wilson Cruz) was dan weer het toonbeeld van de begripvolle arts. Nadat Stamets de held van de dag werd door zijn eigen leven op het spel te zetten en zo de hele bemanning te redden, zien we in de slotscène dr. Culber bioscans nemen van Stamets. So what? Wel, dit gebeurt voor een spiegel waarna ze samen hun tanden poetsen. Naarmate hun gesprek verder gaat wordt het duidelijk dat ze samen een cabine delen en een relatie hebben.
 
Critici stellen dat er al vaker LGBT-thema’s in Star Trek aan bod zijn gekomen. Dat is waar, maar nog nooit zoals nu in Discovery zo nadrukkelijk het geval is. Daarbovenop zijn dit niet zomaar twee figuranten die als schimmige vlekken op de achtergrond handjes vasthielden, maar wel hoofdrollen die dus vaak in beeld zullen zijn. Als laatste is ook de manier waarop deze rollen en hun relatie op het scherm overkomen zeer lovenswaardig en respectvol.

Tribuut aan George Takei

De integratie van LGBT-figuren binnen een breed bekeken concept als Star Trek heeft zeker een positieve impact op de maatschappelijke aanvaarding van het LGBT-thema. Daarnaast kan dit ook versterkend werken voor LGBT’s die zich kunnen spiegelen aan deze positieve weergave; vergelijkbaar met topsporters die een rolmodel zijn.
 
Dit was jammer genoeg ondenkbaar toen Star Trek in 1966 voor het eerst op de buis te zien was. In die periode was homoseksualiteit op veel plaatsen in de Verenigde Staten zelfs strafbaar. Het introduceren van een homokoppel binnen Star Trek werd daarom ook als een tribuut aan de tachtigjarige George Takei bedoeld. Takei speelde in de eerste Star Trek de rol van Hikaru Sulu. Pas in 2005 heeft hij in het echte leven zijn coming-out gedaan en sindsdien heeft hij zich tot LGBT-rechtenactivist opgeworpen.

De toekomst van sci-fi?

Ik kijk erg uit naar hoe het LGBT-thema binnen de verhaallijn van Star Trek zal evolueren. Wanneer mogen we de eerste transgender als kapitein verwachten? Of de eerste coming-out zien van de biseksuele chief engineer? Star Trek is alvast goed weg to boldly go where no sci-fi has gone before.

Pascal Smet krijgt doodsbedreigingen

Het kabinet van de minister stelt vast dat de bedreigingen er kwamen na de sluiting van het Herrmann-Debrouxviaduct. "Dat heeft geleid tot een verharding van het debat", zegt woordvoerder Mathias Dobbels.
 
Omdat sommige bedreigingen gelinkt zijn aan zijn geaardheid, zal Smet niet alleen klacht indienen in bij de politie maar ook bij het gelijkekansencentrum Unia

Onbehaaglijk

Minister Smet ontvangt wel vaker commentaren die op de man spelen. Maar dit is een brug verder. "We begrijpen dat we een aantal zaken in beweging zetten waar bepaalde mensen het niet mee eens zijn, maar dit gaat gewoon te ver. Als ook de fysieke integriteit en de geaardheid van de minister in het vizier komt, zien we ons genoodzaakt om op te treden", aldus Dobbels. 
 
"Het is de eerste keer dat ik me zo onbehaaglijk voel, maar ook de eerste keer dat ik naar de politie stap voor zo'n bedreigingen", zei de minister in een videoboodschap aan de Brusselse nieuwssite BRUZZ.

Donderdag 19/10: Brusselse solidariteitsmars tegen holebifobie in Egypte

Omnya en Merhaba stellen vast dat de politie in Egypte de voorbije tijd veel ijver toont in het vervolgen van holebi's en transgenders. Zo pakte de politie enkele concertgangers op omdat ze met een regenboogvlag zwaaiden tijdens een optreden of omdat ze een date zochten via een gay datingapp. 
 
Minstens 65 mensen wachten in voorhechtenis op hun proces en riskeren tot zes jaar cel. De beschuldiging luidt: openbare zedenschennis, (aanzetten tot) ontucht of het promoten van seksueel afwijkend gedrag. 

Europese Unie

Omnya en Merhaba steunen Alliance of Queer Egyptian Organizations (AQEA), een groepering van zelforganisaties in Egypte, en willen dat alle arrestanten worden vrijgelaten.
 
Ze vinden dat de Europese Unie subsidies en andere samenwerkingsverbanden met Egypte moet koppelen aan het eerbiedigen van mensenrechten en het respecteren van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. 

Wereldwijd 

De solidariteitsmars vindt plaats op donderdag 19 oktober om 12.30 uur aan het Europees Parlement op het Luxemburgplein in Brussel. Op datzelfde moment zijn er gelijkaardige betogingen in onder meer Rome, Berlijn, Parijs en Vancouver. 

Californië erkent niet-genderbinaire geslachtsaanduiding

Voortaan kunnen inwoners van de Amerikaanse staat Californië naast 'man' en vrouw' ook 'niet-genderbinair' aanduiden op hun identiteitsdocumenten.  Een doktersattest of vonnis van een rechter is hiervoor niet nodig. 

VIDEO | Rianna Nainggolan, tweelingzus Rode Duivel Radja, praat over coming-out

Riana Nainggolan is de tweelingzus van Rode Duivel Radja Nainggolan. Ze getuigde over haar coming-out op het YouTube-kanaal van Heroes of Football. Dit Europees project wil de zichtbaarheid van voetballende holebi's door getuigenissen van bekende en onbekende holebi's in de voetbalwereld te verzamelen. Rode Duivel Dries Mertens en Mister Gay Belgium 2016 Raf Van Puymbroeck steunen dit initiatief ook. 
 
"Ik was bang dat mensen anders tegen me zouden aankijken, maar dat is niet zo", vertelt Riana. "Ik heb nog meer liefde gekregen na mijn coming-out als daarvoor."
 
"Ik aanvaard mensen hoe ze willen leven en zijn", vertelt haar broer Radja. "Ik zie dit niet als een probleem." De Rode Duivel hoopt dat voetballers uit de kast durven komen. "Je moet het niet verstoppen, pas als iedereen het wet kunnen ze het ook accepteren."
 
Riana speelt momenteel voor zaalvoetbalploeg Unicusano Queens Tivoli op Sardinië (Italië).

Seksuele oriëntatie krijgt hoogste privacywaarde

Dit jaar hadden de awards betrekking op overheidsbespieding. Overheden weten immers alsmaar meer over hun burgers. De twijfelachtige prijzen gingen dit jaar naar het fenomeen ‘state hacking’ en naar de ANPR-camera’s.   State hacking? State hacking is een praktijk die in Europa op steeds grotere schaal wordt toegepast door overheden. Door het gebruik van ‘malware’ breken ze digitaal in bij hun burgers. België nam dit voorjaar een wet aan die aan autoriteiten ruime bevoegdheden toekent om zich toegang te verschaffen tot elektronische toestellen van burgers. Of in andere woorden: ons land heeft een verregaande vorm van hacking gelegaliseerd.   ANPR-camera’s? ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition), deze slimme camera’s fotograferen niet enkel de nummerplaat maar ook het hele voertuig, inclusief de inzittenden. De foto’s worden steeds vaker opgeslagen in databanken en er zijn ook plannen om ze te koppelen aan gezichtsherkenning.    Hoge privacywaarde De Liga vroeg aan het brede publiek om op een virtuele identiteitskaart aan te duiden welke persoonlijke gegevens voor hen een hoge privacywaarde hebben. Uit de poll bleek dat de hoogste waarde wordt toegekend aan 'mijn seksuele oriëntatie' (83,1 %), op de voet gevolgd door 'mijn laatste zoekterm' (81,9 %). Een stuk toleranter bleek het publiek tegenover het prijsgeven van het geslacht (57,5 %) en de vingerafdruk (61%).  

Grindr verandert dynamiek tussen koppels

Grindr is een app voor homo- en biseksuele mannen die met elkaar willen daten. Toen de app in 2009 werd gelanceerd, was het de eerste app die met gps-coördinaten werkte. Met de app zie je meteen welke mannen er op x aantal meter van je verwijderd zijn.  

Niet langer 'niet weet, niet deert'

"Veel mannen die al een (open) relatie hebben, zoeken een sekspartner op de app." Op zich is dit geen verrassing maar wat wel opmerkelijk is: in niet-monogame relaties wordt er momenteel onderhandeld in functie van de app. Want als je Grindr gebruikt, dan kan je partner zien op welk moment je aan het zoeken bent. Een 'wat niet weet, niet deert'-relatie wordt daardoor lastig. Koppels moeten nu als het ware onderhandelen over het gebruik van Grindr.
 
"Grindr heeft de dynamiek van het daten bij koppels heel hard veranderd", dat stelde Kristian Møller vast bij zijn doctoraatsstudie aan de Universiteit van Kopenhagen

Digitaal cruisen

Het internet haalde het cruisen van de straat naar de woning, maar door mobiele apps gebaseerd op gps, keer het cruisen terug naar de straat. "Als je iemand kruist op straat en je vraagt je af of hij homo is, dan open je gewoon Grindr om het te checken."  
 
"Homocultuur en nieuwe technologie gaan al langer hand in hand", stelt Møller. "Seks met andere mannen is altijd al afhankelijk geweest van 'ruimtes' in een bepaalde stad, al dan niet verborgen voor de overheid. Zo gebruikten de homo's vroeger vaak codetaal in zoekertjes om onder de radar te blijven. Verder had de kleur van je zakdoek, of de inhoud van je winkelkar in de supermarkt een bepaalde betekenis die enkel duidelijk was voor de andere homo's die je kruiste." 

Meer dan seks

Andrew Shield bestudeert Grindr ook aan de Universiteit van Roskilde in Denemarken. Hij voegt toe dat mannen meer dan seks zoeken via Grindr. De app is ook handig om vrienden te zoeken, te weten te komen waar er leuke feestjes zijn en sommigen gebruiken de app zelfs om een woning of werk te zoeken.
 
Kristian Møller wil zijn onderzoek nog verder uitspitten. Leidt het gebruik van gay dating apps naar meer drugs en decadentie? Is er door dating apps minder sprake van intimiteit? 

Ken je deze LGBT-podcasts al?

Eerst en vooral, wat is een podcast? Theoretisch is een podcast een digitaal bestand dat door middel van een RSS feed online wordt aangeboden.
 
Praktisch komt het er op neer dat een podcast een audio of video serie is waarop je je kan abonneren. Zodra je een abonnement hebt genomen wordt elke nieuwe aflevering in die serie automatisch gedownload. Podcasting is zo’n bijzonder fenomeen omdat iedereen een podcast kan maken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld radio of tv programma’s zijn ervaring, dure apparatuur, uitzendrechten etc. niet nodig om een podcast met een potentieel wereldwijd publiek te produceren. Hier zijn enkele aanbevelingen van LGBT-inclusieve podcasts.

Food 4 Thot

Food 4 Thot is een podcast over seks, relaties, identiteit, boeken en onnodig drama.

Making Gay History

Deze podcast brengt de stemmen van de homoseksuele geschiedenis tot leven. Er worden intieme conversaties gehouden met LGBT-kampioenen, helden en getuigen van de homoseksuele geschiedenis.

Nancy Podcast

Kathy Tu en Tobin Low delen provocatieve verhalen en vranke conversaties over hun LGBT-ervaringen anno 2017.

LGBT Q&A

Een podcast die verhalen van de LGBT gemeenschap documenteert.

Homophilia

Op Homophilia hoor je Dave Holmes en Matt McConkey. Ze leggen in hun podcast bekende gasten op het rooster en vragen alles over waar ze van houden en van wie. De podcast wordt komisch gebracht terwijl ze gasten ondervragen over hun ervaringen met daten, seks en liefde.

Throwing Shade

Bryan Safi en Erin Gibson brengen een komische kijk op popcultuur en politiek door een feministische en LGBT-lens.

Sewers of Paris

In Sewers of Paris gaat Matt Baume verkennen hoe het leven van homoseksuele mannen gevormd wordt door hun favoriete boeken, muziek en shows.

Dead for Filth

Wat hoor je op Dead for filth? Diepe discussies omtrent queer horror.

What's the Tee?

RuPaul's Drag Race ster RuPaul en Michelle Visage presenteren deze podcast waarin ze praten over popcultuur, mode en beauty tips. Verder delen ze over achter de scene verhalen over de RuPaul's Drag Race show.

Julien Guilmain is Mister Bear Belgium 2018

De Brusselaar Julien Guilmain, bijgenaamd Laloutre, is tijdens de Belgium Bear Pride verkozen tot Mister Bear Belgium 2018. Hij volgt Kriss Stephany op. Julien was achteraf erg karig met woorden. "Ik ben superblij", zegt Julien in een korte video op Facebook. Kriss bedankt zijn fans voor het afgelopen jaar. Nu gaar hij een jaar rusten. 

Julien neemt vanaf nu ook de Facebookpagina Mr Bear Belgium over.

Raad van Europa wil af van onnodige chirurgie bij intersekse personen

'Intersekse' is een algemene term die wordt gebruikt voor personen met een lichaam dat variaties vertoont op mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Zo kan iemand geboren worden met een vrouwelijk uiterlijk, maar inwendig toch een mannelijke anatomie hebben. De geslachtskenmerken zijn een combinatie van geslachtschromosomen, geslachtsklieren en hormonen en innerlijke en uitwendige geslachtsorganen.
 
Een persoon kan ook worden geboren met geslachtsdelen die het midden houden qua vorm tussen mannelijke en vrouwelijke types. Bijvoorbeeld een meisje met een uitzonderlijk grote clitoris, of het ontbreken van een vaginale opening, of een jongen met een uitzonderlijk kleine penis, of met een scrotum dat meer de vorm heeft van schaamlippen.

Inspraak

Het rapport van Piet De Bruyn roept op om wanneer het leven van een intersekse kind niet in gevaar is, te wachten met medische ingrepen tot de betrokkene oud genoeg is om mee te kunnen beslissen. 
 
Nu gebeurt het te vaak dat er keuzes worden gemaakt zonder dat het kind inspraak krijgt. Zulke ingrepen leiden vaak tot levenslange hormonentherapie, complicaties en schaamte. 
 

Erkenning

Het Assemblee stelt bovendien dat de genderidentiteit van intersekse personen erkend moeten worden. Overheden moeten meerdere opties voorzien, inclusief een keuze voor intersekse personen die zich noch man, noch vrouw voelen.
 
Een andere mogelijkheid is om de geslachtsregistratie bij de geboorte optioneel te maken. Daarnaast moet de overheid haar bevolking ook informeren over wat intersekse nu precies betekent. 

T-Day lanceert nieuw concept om geld aan kleding uit te sparen

Van kleding(stijl) veranderen is niet altijd evident voor trans*personen. Een transitie op zich kan al gepaard gaan met veel medische kosten. Het budget voor nieuwe kleding is vaak beperkt.

Daarom voorzien de organisatoren van T-Day op 19 november van 10 tot 16 uur een kledingmarkt. De aanwezigen zullen er unieke kledingstukken, amper gebruikte binders en leuke accessoires vinden. Ze kunnen er gratis advies krijgen over hoe ze zelf kleding kunnen herstellen. In de beauty corner krijgen bezoekers tips over styling, make-up en hoe je op een correcte manier een binder of ‘hesje’ kan gebruiken.

Anderen blij maken

“Geef jij je kledij graag een tweede leven op T-Day? Duid dat dan aan op het inschrijvingsformulier”, luidt de oproep. “Wie weet maak je er op 19 november iemand heel erg blij mee! En zo krijg je meteen een voorrangspasje om zelf je slag te slaan op onze kledingmarkt.”

Op het einde van de trefdag vindt dan ook een spectaculaire ‘All Bodies Welcome’-modeshow plaats.

De T-Day wordt georganiseerd door çavaria en Het Roze Huis-çavaria Antwerpen in samenwerking met de transgenderverenigingen. Het evenement vindt plaats in De Studio aan de Maarschalk Gérardstraat 4 in Antwerpen. Je kunt je inschrijven via www.cavaria.be/T-day.
 

WIN | Tickets voor Lady Gaga's Joanne World Tour

Op haar nieuwe album komen de vocale kwaliteiten van de zangeres helemaal tot hun recht door de soft rock zonder overbodige opsmuk. Haar Joanne World Tour brengt de zangeres op maandag 22 januari (nieuwe datum!) ook naar Antwerpen.   ZiZo geeft je de kans om je gratis aan te sluiten bij de roedel little monsters die het Sportpaleis op z’n grondvesten gaat doen daveren!   Meer info via www.livenation.be

Badmintonsterren Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl doen coming-out

Het Deense duo Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl won vier keer het Europees kampioenschap in de voorbije zes jaar. Ze werden tweede op het wereldkampioenschap in 2015.
 
Pedersen en Rytter Juhl vormen al acht jaar een koppel, maar hebben lang gewacht om dit wereldkundig te maken. "We wilden eerst erkend worden voor onze sportieve prestaties, niet omdat we een koppel zijn", verklaart Rytter Juhl. "Nu we die erkenning hebben, zijn we klaar om dit aan het publiek te vertellen."

Holebifobe landen

Het duo speelt ook wedstrijden in landen waar seks tussen personen van hetzelfde geslacht strafbaar is. Door de eerste grote namen te zijn in de sport, denken ze minder gedwarsboomd te worden in die landen. 
 
"Het ergste wat we kunnen meemaken zijn doodsbedreigingen ontvangen", zegt Pedersen. "Als dat gebeurt, zullen we nadenken vooraleer naar een tornooi te reizen."

Precedenten

Vaak wachten topsporters tot hun pensioen alvorens ze hun coming-out doen. Topsporters die hun coming-out doen op het moment dat ze hoog scoren, blijven voorlopig relatief zeldzaam. Toch zijn er enkele voorbeelden.
 
Kort nadat Tom Daley (23) in 2013 via YouTube zijn coming-out deed, besliste hij niet naar Kazan in Rusland te reizen voor een tornooi schoonspringen. Rusland verbiedt homopropaganda.
 
Matthew Mitcham was 20 in 2008 toen hij zijn coming-out deed. Dat was voor de Olympische Spelen in Beijing. Hij won er goud in het schoonspringen vanop het 10-meterplatform.  
 
Racepiloot Danny Watts (37) wachtte tot na zijn actieve carrière om zijn coming-out te doen. Hij vreesde de reacties van fans en sponsors.

Tsjetsjenië achtervolgt homo's ook in het buitenland

De situatie in Tsjetsjenië is voor (vermeende) homo- en biseksuele mannen zwaar genoeg. Sommigen slagen erin te vluchten naar elders in Rusland of naar het buitenland. Litouwen, Duitsland en Nederland hebben bekendgemaakt dat ze Tsjetsjeense vluchtelingen opvangen. Andere landen laten vluchtelingen komen en huisvesten ze, maar maken dat in het belang van de vluchtelingen niet bekend.
 
Boris Dittrich is verantwoordelijk voor het LGBT-programma van Human Rights Watch (HRW). Hij sprak met twee Tsjetsjenen die naar het Westen zijn gevlucht. 

Afpersing

Bula en Zelim, die schuilnamen gebruiken, getuigen dat ze ontvoerd en gemarteld werden in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. "De politie perste ons af omdat we homo zijn. Ze dreigden ermee ons te outen bij onze families. We betaalden hen veel om dit niet te doen."
 
Bula toont Dittrich een foto die gemaakt is in Moskou. "Ik ben aangevallen door twee Tsjetsjenen die me hadden opgespoord. Nadien ben ik gevlucht naar West-Europa." Dat was in 2016, voordat de klopjacht bekend raakte.

Terugkeer

De dreigementen houden niet op. "De politie eist van mijn ouders dat ik terugkeer", vertelt Bula. "Als ik dat niet doe, dan dreigen ze ermee om mijn vader op te pakken. Dat betekent martelingen of erger." 
 
Bula en Zelim krijgen berichten van mensen die ze een keer of twee ontmoetten in Grozny. "Ze willen ons hier in dit land of elders in West-Europa ontmoeten. Maar we verdenken hen ervan ons te willen ontvoeren naar Tsjetsjenië."
 
"We hebben de eer en de reputatie van ons land bezoedeld door asiel aan te vragen op grond van onze seksuele geaardheid en nu willen ze ons straffen", getuigt Bula. "Als de overheid het niet doet, dan wordt er verwacht dat onze familie ons doodt. Dat is al enkele van onze vrienden overkomen."
 
Zelim sluit af: "Ik mis mijn moeder."

Homo’s vaker opgepakt onder het mom van prostitutie of openbare zedenschennis

Homoseks is niet strafbaar in Egypte maar toch worden homomannen er opgepakt voor openbaar zedenschennis als ze actief zijn op gay datingapps zoals Grindr. De politie deinst er niet voor terug homo's op te sporen via die apps. Het is nog maar de vraag hoe privé-berichten en dates te rijmen zijn met openbare zedenschennis…   Verder verbood de Hoge Raad voor Mediaregulatie in Egypte de media te berichten over holebi’s en transgenders, tenzij ze berouw tonen en daarover willen getuigen.    Homovervolgingen in Azerbeidzjan  Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Openbaar Ministerie bevestigde dat de politie 83 mensen heeft opgepakt. Dat is anders dan in bijvoorbeeld Tsjetsjenië, waar de overheid de arrestaties ontkent. Het persbericht stelt dat de arrestaties een actie vormden tegen prostitutie, ordeverstoring en openbare zedenschennis. De overheid wilde ook weten of de betrokkenen seksuele overdraagbare infecties hebben.   Ondertussen zijn alle opgepakte holebi's en transgenders terug vrijgelaten, meldt Human Rights Watch (HRW). Graeme Reid, LGBT-directeur bij HRW, vreest dat ondanks de vrijlatingen Azerbeidzjan holebi's en transgenders zal blijven opjagen.    Als lid van de Raad van Europa moet Azerbeidzjan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens eerbiedigen. Met de arrestaties heeft het land het verdrag duidelijk geschonden. Als reactie daarop keurde de Raad van Europa een resolutie goed om een onderzoek in te stellen naar de arrestaties.    ILGA Europe, de Europese koepel van holebi- en transverenigingen zette een actie op touw om geld in de zamelen voor de slachtoffers.    Inval op homosauna in Indonesië De politie van Jakarta heeft 58 mannen opgepakt bij een inval op een homosauna. Zes van de arrestanten zijn buitenlanders, waaronder een Nederlander. De politie pronkte met foto's van de arrestanten en in beslag genomen seksspeeltjes.    Behalve in Atjeh, de enige Indonesische provincie waarin de sharia geldt, is homoseks niet strafbaar in Indonesië, prostitutie en pornografie wel. Volgens de politie is de homosauna een plek voor prostitutie. Zes van de arrestanten riskeren zes jaar cel voor het verspreiden van porno. De aanklachten tegen de anderen zijn nog niet duidelijk.  

Dagelijks drie holebifobe en transfobe misdrijven in Frankrijk

Voor het eerst heeft het Frans ministerie van Binnenlandse Zaken een uitgebreid rapport gepubliceerd over holebifobe en transfobe misdrijven. Politie en rijkswacht hebben in 2016 1 084 delicten (drie per dag) geregistreerd waarbij seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit een factor was. Een misdrijf wordt als anti-LGBT beschouwd wanneer het slachtoffers dit zelf aangeeft, of wanneer de ambtenaar als dusdanig registreert.

Opmerkelijke cijfers:

  • Meer dan de helft van de slachtoffers is jonger dan 35 en woont in een stad.
  • Een derde van inbreuken vinden plaats op de openbare weg.
  • Zeven op de tien slachtoffers zijn mannen.

Uni-form, het online meldingsplatform waarmee je holebifobe en transfobe haatboodschappen en geweld kunt melden, is nog niet beschikbaar in Frankrijk.

Botswana erkent transman

Het Hooggerechtshof van Botswana heeft de burgerlijke stand bevolen de geslachtsaanduiding van een transman aan te passen van 'vrouw' naar 'man'. De betrokkene, die anoniem blijft, ijvert al tien jaar voor deze aanpassing.  Botswana is niet bepaald LGBT-vriendelijk. Homoseks is er strafbaar en ook maatschappelijk is niet-hetero en niet-cisgender zijn een taboe. De uitspraak van het Hooggerechtshof is een kleine, maar mooie, stap in de goede richting.

Eerste transvrouw trouwt in Nepal

Monika Shahi Nath (40) is getrouwd met Ramesh Nath Yogi (22). Ze is de eerste transvrouw in Nepal van wie het huwelijk erkend werd. 

Genomineerden OUTtv Media Award bekend

OUTtv maakt dit jaar de genomineerden op Coming-outdag bekend op haar website. De voorbije jaren sleepten Conchita Wurst (2014), premier Charles Michel (2015) en Mister Gay Belgium Raf Van Puymbroeck (2016) de prijs in de wacht.
 
OUTtv is actief in verschillende landen. In Vlaanderen zijn de genomineerden van 2017: 

  • K3;
  • Will Ferdy;
  • Yelle Goossens;
  • Christophe Wuyts;
  • Dries Mertens.
Waarom K3?

Het nieuws dat K3 over homo- en transseksualiteit zingt, dateert van november 2016. "K3 werd alsnog genomineerd voor de 2017-editie omdat we de winnaar van de OUTtv Media Award 2016 net bekend gemaakt hadden toen K3 met het nummer 'Prinsesje en Superman' op de proppen kwam. Het nummer kwam dus te laat voor een OUTtv Media Award-nominatie in 2016. Maar Klaasje, Hanne en Marthe hebben Vlaanderen laten zien waarom openlijk communiceren over thema's zoals homoseksualiteit en transseksualiteit vanaf jonge leeftijd zo belangrijk is. Het normaliseren van deze thema's is precies wat wij met de OUTtv Media Award willen bereiken",  zegt OUTtv-gezicht Jens Geerts.

Waarom Will Ferdy?

Zanger Will Ferdy ontving dit jaar het Vlaams Ereteken voor zijn inzet en zijn openheid rond zijn geaardheid. Will was de eerste bekende Vlaming die in 1970 uit de kast kwam tijdens een toenmalige BRT-reportage 'Zo Zijn'. Hierdoor werd hij pionier van de holebi- en transgendergemeenschap en effende hij het pad voor andere BV's. 

Waarom Yelle Goossens?

Yelle Goossens is de eerste man in België die zelf een kind op de wereld zette. Hij deelde zijn verhaal via de Vlaamse media, zoals het tv-programma Iedereen Beroemd, waardoor hij bijdroeg aan het doorbreken van het transgendertaboe.
 
"Een voorbeeld zijn voor andere transgenders en hen helpen, is wat ik graag doe", laat Yelle aan ZiZo weten. Hij is vereerd. "Ik vond het belangrijk dat ik mijn verhaal naar buiten kon brengen, niet enkel voor mezelf maar ook voor anderen. Ga voor wat je echt wilt, wie je echt bent en hoe je je echt voelt vanbinnen. Ik heb heel veel mensen rond me die me steunen en altijd achter me hebben gestaan. Ik kan alleen maar zeggen dat deze nominatie deugd doet." 

Waarom Christophe Wuyts?

Open Vld'er Christophe Wuyts ijverde vanuit de Antwerpse districtsraad voor permanente regenboogzebraden in de stad. 
"Het doet me erg plezier om genomineerd te zijn voor de OUTtv media Awards 2017. Het is een blijk van appreciatie voor mijn initiatief. De regenboog zebrapaden in Antwerpen zijn een duidelijk signaal dat iedereen zichzelf kan en zijn. Ik doe mijn best om er de komende maanden nog enkele extra te realiseren. Ik laat mijn familie, vrienden, collega’s op het werk en Open Vld’ers van de stemming weten, en ga er van uit dat ze voor me zullen stemmen", vertelde Wuyts aan ZiZo. 

Waarom Dries Mertens?

Rode Duivel Dries Mertens zet zich in voor Heroes of Football, een Europees bewustmakingsproject om het taboe van homoseksualiteit in het voetbal te doorbreken. 
 
 Vorig jaar brachten meer dan 1500 mensen hun stem uit. Stemmen kan tot en met 27 oktober 2017 via www.out.tv. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt.

VIDEO | Max van VV Hellendoorn getuigt over coming-out in het voetbal

Max van VV Hellendoorn in Nederland getuigt voor 'Heroes of Football' over zijn coming-out. Dit Europees project wil de zichtbaarheid van holebi's in het voetbal verhogen. Rode Duivel Dries Mertens en Mister Gay Belgium 2016 Raf Van Puymbroeck steunen ook Heroes of Football, dat getuigenissen van holebi's in het voetbal verzamelt van bekende en onbekende voetballers.

Pagina's