ZiZo Online - Laatste nieuws

Voorzitter Vlaams Parlement bezorgd over homo's in Tsjetsjenië

Tsjetsjenië vervolgt homo's actief. Er zijn berichten over zes concentratiekampen waarin mannen opgesloten worden op verdenking van homoseksualiteit. Ze worden er mishandeld en er is sprake van minstens vier doden. De leider van de Russische deelrepubliek, Ramzan Kadyrov, wil homo's - die "niet bestaan" in zijn land - elimineren.
 
Casa Rosa, çavaria, RainbowHouse Brussels en Arc-en-Ciel Wallonie voerden actie tegen de toestand in Tsjetsjenië.

Mensenrechten

"Graag sluit ik mij aan bij uw bezorgdheid rond de situatie van homoseksuele mannen in Tsjetsjenië", schrijft de voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans
 
"Uw protest kader namelijk perfect in een ruimere bezorgdheid, die elke overtreding van mensenrechten, in het bijzonder van minderheden, dient aan te klagen." 

Antwerpen

Zondag protesteert Het Roze Huis - çavaria Antwerpen aan het consulaat van Rusland in Antwerpen. Wie een regenboogvlag heeft, wordt gevraagd die mee te nemen.

Presidentskandidaat Zuid-Korea: "Ik hou niet van homoseksualiteit"

Tijdens een televisiedebat kreeg de centrumlinkse kandidaat Moon Jae-in (64) de vraag wat hij denkt over homoseksualiteit. "Ik hou niet van homoseksualiteit", antwoordde de katholieke Moon Jae-in. Hij verwees naar zijn geloof. 
 
Daarmee krijgt enige hoop op verbetering van de situatie van holebi's en transgenders in Zuid-Korea een flinke deuk. 

Protest

Een dag na het debat protesteerden dertien activisten van de de vereniging Solidariteit met LGBT-Mensenrechten in Korea bij een campagnemeeting van Moon Jae-in. Ze werden opgepakt omdat ze de regels in verband met betogen niet hebben gerespecteerd. 
 
De activisten noemen de tv-uitspraken van de Moon Jae-in haatspraak. "Wat hij zegt, heeft invloed op wat mensen denken."

Taboe

Homoseks is niet strafbaar in Zuid-Korea, maar homoseksualiteit is erg taboe. Christelijke kerken protesteren driftig tegen elke potentiële opening. Bovendien heeft Zuid-Korea een vrij oud electoraat dat conservatief stemt.

Lezingen in Brussel over de geschiedenis van de homoseksuele subcultuur

"Homoseksualiteit is van alle tijden en komt voor in alle culturen ter wereld. Niettemin is de geschiedenis van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders tot op de dag van vandaag erg onderbelicht gebleven en voor velen onbekend terrein", luidt de uitnodiging. De lezingen kregen als naam 'Out of the Closet, into the City'. 
 
BASTA, de Brusselse vereniging voor Nederlandstalige holebi- en transgenderjongeren, wil deze vergeten LGBT-geschiedenis onder het stof vandaan halen en organiseert daarom in samenwerking met het Willemsfonds op drie opeenvolgende dinsdagen in mei een lezingen over de geschiedenis van de homoseksuele subcultuur in België. Vorig jaar was er al een reeks lezingen. Deze activiteit is volledig gratis en voor iedereen toegankelijk.

Programma

Dinsdag 2 mei
Henk de Smaele: 'Homoseks in Vlaams-Brabant en Brussel in de jaren 1940 en 1950: in de voetsporen van Roger Vertongen (1929-1989)'.
Dinsdag 9 mei
Mathieu Vanhaelewyn: 'Roze driehoeken en een betonnen kubus. Hoe holebi's hun monumenten zien'.
Dinsdag 16 mei
Robbe Herreman: ''t Stad is van iedereen. De evolutie van een homoseksuele scene in Antwerpen'.
 
De lezingen beginnen telkens om 19.30 uur en vinden plaats in lokaal D003 op de Vrije Universiteit Brussel (campus Etterbeek, Pleinlaan 2 te 1050 Elsene).
 
Een organisatie van Basta, Willemsfonds Ganshoren en Willemsfonds Schaarbeek-Evere-Sint-Joost.

Kruis in Gay Street krijgt regenboogmakeover

Micah Sue Latter was verbaasd toen ze het houten kruis zag in Gay Street. De plaatser van dit kruis wilde een punt maken, al was niet duidelijk welk punt. Al vermoedde ze wel dat het een protest is tegen de straatnaam en tegen homo's. 
 
"Mijn buren en ik beslisten om van dit kruis een liefdeskruis te maken. Vreemden, familie, vrienden, honden, buren en toevallige toeristen stopten om het kruis te beschilderen, champagne te drinken en het kruis als symbool van liefde te eren", vertelt Latter op Instagram.
 
Om zeker te zijn dat de plaatser het liefdeskruis niet weghaalt, plaatste de buurt er een eigen slot op. "We hebben de sleutelgaten dichtgeplakt met superlijm."

Zelfbeschikking in Transgenderwet kan van België koploper in Europa maken

De kamercommissie-Justitie buigt zich momenteel over het 'Wetsontwerp tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan betreft'. Kortom: de transwet of de transgenderwet. 

Genderidentiteit

Het huidige wetsontwerp laat toe om je geslachtsregistratie één keer te laten aanpassen. Wie een tweede aanpassing wil, moet langs de rechtbank passeren.
 
"Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen een van de twee", legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. "Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat je zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak je je geslachtsregistratie laat wijzigen."

Attest

Wie een aanpassing van de geslachtsregistratie wil, moet een attest kunnen voorleggen dat men geïnformeerd werd door een erkende transgendervereniging. De transgenderverenigingen zien dit zelf echter niet zitten. 
 
"We begrijpen niet goed waar dit goed voor is", zegt Borghs. Het wetsontwerp regelt een puur juridische aangelegenheid: het aanpassen van je geslachtsregistratie. 
 
Transgenderorganisaties de taak geven mensen in te lichten over de sociale gevolgen van deze aanpassing is dan ook raar. "Het is niet door de aanpassing van dat lettertje op je officiële documenten dat je geconfronteerd wordt met de sociale gevolgen van transgender zijn. Het merendeel van de mensen leeft al lang in de gewenste genderrol, en ervaart de sociale gevolgen dag in dag uit", verklaart Borghs.

Tieners

Een laatste struikelblok voor çavaria is dat 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming moeten krijgen van een psychiater. "Een arts moet een oordeel vellen over de genderidentiteitsbeleving van de jongere. Er moet dus een diagnose worden gesteld. Dat druist in tegen internationale mensenrechtenverplichtingen die medicalisering veroordelen", legt Borghs uit.

Europa

De bezorgdheden van çavaria, Rainbowhouse Brussels, Arc-en-Ciel Wallonie en Genres Pluriels worden gedeeld door het Genderteam van het UZ Gent, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, de Equality Law Clinic van de ULB, Amnesty International en ILGA-Europe
 
"We verwachten dat het wetsontwerp nog wordt aangepast en dat België het land wordt met de meest vooruitstrevende transwet in Europa", zegt Borghs.

Gerecht onderzoekt homofobe tweets over Xavier Jugelé

Xavier Jugelé werd op 13 april tijdens een terroristische aanslag vermoord op de Parijse Champs-Elysées. Jugelé was politieagent, lid van de LGBT-politievereniging Flag en de echtgenoot van Etienne Cardilles.
 
De eerbetuiging door Flag - Policiers et Gendarmes LGBT op Twitter lokte helaas ook homofobe reacties uit. Die zijn inmiddels weliswaar verwijderd, maar toch zal het gerecht een onderzoek starten. 
 
Minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl (PS) noemde deze tweets, waarin Jugelé werd uitgekafferd voor janet en er sprake was van "payday" pervers en vies. 

Monument in Kiev wordt grootste kunstregenboog ter wereld

Het monument in Kiev werd afgewerkt in 1982. De boog heeft een gigantische diameter. Het kunstwerk is zichtbaar vanop Maidan, het plein waar de protesten ontstonden tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj in 2013 naar aanleiding van zijn weigering om het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne te ondertekenen.

‘Vriendschapsboog’

De Vriendschapsboog der Volkeren staat in het Khreshchaty-park, vlakbij het Europaplein in Kiev. Dat uitgerekend dit monument in regenboogkleuren wordt gezet, is niet alleen een statement voor diversiteit. Het is ook een manier om ‘grote vriend’ Rusland te schofferen.

De twee landen liggen al een tijd op ramkoers over de Krim. Oekraïne boycotte ook Rusland op het Eurovisiesongfestival door tegen de Russische zangeres Julia Samoylova een inreisverbod uit te vaardigen, waarna Rusland zich terugtrok uit deze editie van het Eurovisiesongfestival.

#CelebrateDiversity

“Hier zien jullie het begin van het kunstwerk ‘Boog van de diversiteit’”, schreef Gennadiy Kurochka op Facebook, die voor een pr-bureau werkt dat het Eurovisiesongfestival in Kiev ondersteunt. De promotor voegde er #CelebrateDiversity aan toe, de officiële slogan van het Songfestival dit jaar.

De gaypride van Kiev is enthousiast over het initiatief. De organisatoren ervan hadden reeds begin april het logo van de pride van dit jaar bekendgemaakt. Met daarin, jawel, de Vriendschapsboog der Volkeren in regenboogkleuren. Of de organisatoren van het Eurovisiesongfestival en die van Kyiv Pride dit samen bekokstoofd hebben, is niet geheel duidelijk.

Mensenrechten

Dit gay statement kan echter niet verhullen dat de mensenrechtensituatie van holebi’s en transgenders in Oekraïne slecht is.

In zijn recentste jaarlijkse rapport over de mensenrechtensituatie in verscheidene Europese landen schreef de Europese LGBT-koepel ILGA-Europe over Oekraïne: “Ngo’s en individuen ondervonden steeds meer moeilijkheden om in de Krim en het zuidelijke Donetsbekken te werken. Het recht van vrijheid van vergadering werd ondermijnd met gewelddadige aanvallen op Kyiv Pride en het verbod tegen een mars in Odessa. Extreemrechtse groepen gingen verder met aanvallen op LGBTI-activisten.”

Oekraïne zet wel schoorvoetend stappen in de goede richting onder druk van de Europese Unie. Zo werd na veel politiek gemanoeuvreer een antidiscriminatiemaatregel toegevoegd aan het arbeidsrecht om mensen te beschermen tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De EU gebruikte de belofte om Oekraïners zonder visum naar EU-lidstaten te laten reizen als drukkingsmiddel.

Druk van Europa

Daarnaast werd in Oekraïne in augustus 2016 voor het eerst een strategisch actieplan ter bescherming van mensenrechten gepubliceerd. Het bevatte echter geen specifieke verwijzing naar holebi’s en transgenders.

Oekraïne wil lid worden van de Europese Unie. Daarvoor moet er echter nog heel wat gebeuren op het vlak van mensenrechten. Of Oekraïne ooit lid van de EU zal worden, is nog maar de vraag. Rusland ziet Oekraïne als zijn culturele bakermat en bevoorrechte handelspartner. Westerse inmenging licht zeer gevoelig en kan de relaties tussen de EU en Rusland op scherp zetten.

Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesonfestival vindt dit jaar plaats in Kiev met halve finales op 9 en 11 mei en de grote finale op 13 mei. De ‘mars voor gelijkheid’ van Kyiv Pride is gepland voor 18 juni.

Nieuwe ‘religie’ in Georgië weigert homofoben als priester

De Girchi-partij werd in 2015 opgericht na afsplitsing van de centrumrechtse Verenigde Nationale Beweging. De partij ambieert naar eigen zeggen de democratie in Georgië te versterken. “We geloven dat alle Georgiërs hun religie openlijk en vrij zouden mogen kiezen, hun meningen en ideeën publiekelijk zouden mogen uitdrukken, en geen slachtoffer zouden mogen zijn van geweld omwille van hun religie, etniciteit, seksuele oriëntatie of omdat ze deel uitmaken van eender welke minderheidsgroep.”

De partij neemt geen genoegen met de herinvoering van de dienstplicht. Daarom richtte ze de ‘Christelijke Evangelische Protestantse Bijbelse Vrijheidskerk van Georgië’ op. Wie priester is, kan de diensplicht weigeren.

Mensen die homofoob, xenofoob of fascistisch zijn, mogen niet tot priester gewijd worden. De ‘gelovigen’ van de nieuwe ‘religie’ verbinden er zich toe actief de idee van vrijheid in de samenleving te verspreiden.

Haalt Guyana homoseks uit strafwet via referendum?

Guyana voorziet voor 'buggery' tot tien jaar cel. Guyana is het enige land in Zuid-Amerika waar homoseks nog strafbaar is. 
 
De regering heeft in een brief aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) geschreven dat het een volksraadpleging over de kwestie zal houden. 

Al beschermd? 

President David Granger is voor de decriminalisatie van homoseks, maar of de publieke opinie mee is, is minder zeker.
 
De regering stelt ook dat holebi's en transgenders al beschermd worden in de Grondwet door de bescherming tegen onmenselijke behandeling, het recht op vereniging en manifestatie en antidiscriminatieregels op grond van ras en geslacht, het recht op gratis onderwijs en de bescherming van mensenrechten. 

Guyana?

Guyana, in het noorden van Zuid-Amerika, werd eerst gekoloniseerd door de Nederlanders als Essequibo, Berbice en Demerara. Na de Napoleontische Oorlogen namen de Britten het bestuur over en noemden het Brits-Guiana. Guyana werd in 1966 onafhankelijk. Het telt zo'n 740.000 inwoners.

Er zijn nu zes concentratiekampen voor homo's in Tsjetsjenië

Formeel is homoseks niet strafbaar in Tsjetsjenië maar de deelrepubliek van Rusland eerbiedigt de sharia. 
 
De krant Novaja Gazeta maakte op 1 april het nieuws wereldkundig dat de regering van leider Ramzan Kadyrov mannen opsluit omdat ze homo (zouden) zijn. De krant stelde maandag dat er nu minstens zes illegale gevangenissen voor homo's zijn. Er is sprake van concentratiekampen.
 
Kadyrov lijkt bezig te zijn met een uitroeiingspolitiek. Hij verklaarde tegen de vastenmaand ramadan de homo's uit Tsjetsjenië te willen elimineren. 

Eerbetoon weduwnaar politieagent Champs-Elysées rechtstreeks op televisie

Etienne Cardilles is de weduwnaar van Xavier Jugelé. In zij elegie eerde hij het engagement van zijn overleden man. Hij bedankte ook diens collega's. "Je zal voor altijd in mijn hart blijven. Ik hou van je."
 
Uittredend president François Hollande (PS) vertelde dat Jugelé streed "opdat ieder zijn leven kon leiden zoals hij dat wil" en voor "égalité". Hij benadrukte dat Jugelé lid was van Flag, de vereniging van Franse LGBT-politieagenten en -rijkswachters. 

Erkenning 

Jugelé heeft postuum meerdere medailles gekregen. Hij is tot ridder geslagen in het Erelegioen. 
 
Het Franse gay magazine Têtu merkt op dat voor het eerst in zo'n rechtstreeks uitgezonden nationaal eerbetoon na een aanslag, de partner van de overledene aan het woord komt. 
 
Têtu noemt dit "een krachtig symbool van de normalisering van homoseksualiteit". 

De 15 grootste misverstanden over het Songfestival

ZiZo-Online helpt de 15 grootste misverstanden over het Eurovisiesongfestival vakkundig de wereld uit.

1. Om deel te nemen moet je een Europees land zijn

Nee! Geografische ligging is niet het criterium om te mogen deelnemen aan het Songfestival. Je moet vooral een actief lid zijn van de European Broadcasting Union (EBU) die het liedjesfestival organiseert. Landen die behoren tot de European Broadcasting Area, een gebied dat continentaal Europa en delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika bestrijkt, kunnen actief lid worden. Daarom neemt bijvoorbeeld ook Israël deel aan het Eurovisiesongfestival.

Bovendien komen ook Algerije, Jordanië, Marokko en Tunesië in aanmerking om deel te nemen. Die landen hebben allemaal omroepen die aangesloten zijn bij de EBU.

Er worden soms zelfs uitzonderingen op deze regel voorzien. Zo kan Australië sinds enkele jaren deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.

2. Iedereen krijgt gelijke kansen op het Songfestival

Quatsch! Het gastland en de grote geldschieters (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) moeten niet deelnemen aan de halve finales. Zij zijn meteen geplaatst voor de grote finale.

Bovendien hebben landen met veel buurlanden door vriendjespolitiek vaak een strategisch voordeel om hoge punten te krijgen. Landen met een grote diaspora in andere Europese landen krijgen ook vaak meer stemmen doordat migranten hondstrouw de act van hun land van herkomst steunen via de televoting.

Het idee dat alle landen gelijke kansen hebben, is een illusie. Merk op dat België op vlak van deze aangehaalde bevoordelingen er niet te best uit komt. Ons land is per definitie qua kansen benadeeld.

3. Er zijn nog nooit slachtoffers op het podium gevallen

Fatale slachtoffers zijn er nog niet gevallen, maar er zijn al wel regelmatig mensen van het podium getuimeld.

De transseksuele Dana International maakte echter de bekendste valpartij. In 1998 bezorgde ze Israël de overwinning. Het jaar nadien mocht ze de trofee aan de Zweedse Charlotte Nilsson uitreiken. Ze onderschatte echter het gewicht van de trofee en maakte een nare val. Hoewel de presentatoren meteen geruststelden dat alles in orde was en Dana International de pijn verbeet, was voor iedereen duidelijk hoe genadeloos de val was geweest.

4. Als medeoprichter van het event nam België deel aan iedere editie

Nee. In 1994, 1997 en 2001 was België er niet bij. Een tijd gold de regel dat als er te veel landen wilden deelnemen aan het Songfestival om in een finale van normale duur aan bod te laten komen, de landen die het slechtst presteerden het daaropvolgende jaar niet mochten deelnemen.

Nadien werd die regel afgeschaft en kwamen er twee halve finales.

5. Het Songfestival heeft steeds een duidelijke winnaar

Zou je denken! Maar in 1969 behaalden Frankrijk, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk eenzelfde topscore. Tot overmaat van ramp was er toen nog geen procedure om te bepalen wie in dergelijk geval de enige en feitelijke winnaar is. Na wat verwarring, zag de EBU zich genoodzaakt de vier landen tot winnaar uit te roepen.

6. Het land dat wint, organiseert de volgende editie

Zo luidt de theoretische regel, maar soms doen winnende landen afstand van de eer om het Eurovisiesongfestival te organiseren omdat ze er niet de financiële middelen voor hebben of niet bereid zijn zoveel geld in het liedjesfestival te pompen.

Vaak komt het Verenigd Koninkrijk deze landen helpen door aan te bieden in hun plaats het Eurovisiesongfestival te organiseren. Het Verenigd Koninkrijk ‘depanneerde’ al Nederland, Frankrijk, Monaco en Luxemburg in respectievelijk 1960, 1963, 1972 en 1974.

7. Het winnende land mag een gaststad in eigen land uitkiezen voor de volgende editie

Die regel geldt voor alle landen buiten Australië. Omdat het festival moeilijk in een ander continent dan Europa kan plaatsvinden, mag Australië geen gaststad Down Under aanduiden. Een Eurovisiesongfestival tussen de kangoeroes en de afgetrainde surfers zit er voorlopig niet in.

Wel mag Australië kiezen in welk Europees land het Eurovisiesongfestival zou doorgaan, mocht het in de toekomst de liedjeswedstrijd winnen. Die kans op winst is trouwens reëel, want Australië scoorde de voorbije edities bijzonder hoge punten.

8. België eindigde het vaakst op de laatste plaats

Nee, die bedenkelijke eer valt Noorwegen te beurt. Het land eindigde elf keer op de laatste plek. Een enigszins verzachtende omstandigheid is dat landen geruime tijd verplicht waren om een liedje in één van hun landstalen te zingen. En laat ons eerlijk zijn: Noors is een draak van een taal! Finland was tien keer de rode lantaarndrager.

België verknalde het ‘slechts’ acht keer compleet. We zijn dus niet zo slecht als we zelf denken. Voor onze laatste laatste plaats moeten wel al teruggaan naar 2000. We volharden dus niet in de kwaadheid.

9. Het Songfestival is apolitiek

Wie daar nog in gelooft, moet wel heel naïef zijn! Jury’s die worden omgekocht, buurlanden die elkaar voortrekken qua punten, politici die wel heel prominent in beeld komen tijdens de openingsceremonie, Baskische vlaggen op het podium, oranje acts na de Oekraïense Oranjerevolutie, een winnende act over het onrecht dat de Krim-Tartaren onder Jozef Stalin moesten verduren, landen die zich terugtrekken omdat ze het oneens zijn met het beleid van de EBU, Arabische landen die deelname beoogden maar afhaakten omdat ze de Israëlische act niet wilden uitzenden… Het gebeurde allemaal! Het Songfestival is wel degelijk politiek getint.

10. Nederlanders zijn gierig met punten geven aan België

De Belgen zouden hun commentaar beter inslikken en blozen. Nederland was de voorbije decennia guller in de punten voor ons land dan omgekeerd. Van de editie 1975 tot en met 2016 kreeg ons land samen 161 punten van Nederland. Zelf gaven we slechts 136 punten aan onze noordburen in die periode.

Bovendien wordt Nederland guller met de jaren voor ons Belgenland. Zo kregen we van hen de gegeerde douze points in 2013, 2015 en 2016. En waar blijven de wederdiensten? Hup hup België!

11. Het Songfestival is alleen iets voor homo’s

Het is een hoogmis van vooral homomannen, maar hetero’s worden getolereerd.

12. Rusland werkt aan een eigen versie van het Songfestival

De overwinning van de vrouw met de baard Conchita Wurst viel in 2014 slecht bij verscheidene Russische politici. De Russen zagen in het Intervisiesongfestival (ISF) een mogelijk alternatief. Dat internationaal liedjesfestival werd in het Sovjettijdperk georganiseerd. Aan de nieuwe versie zouden China, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Rusland en Tadzjikistan deelnemen. Het ISF moest nauwer aansluiten bij de Russische waarden. Het Songfestival was de Russen te gay geworden.

Nog geen jaar later werden die plannen weer netjes opgeborgen en bevestigde Rusland opnieuw zijn deelname aan het Euroviesongfestival. Aan het Songfestival hangt door de immense populariteit ervan immers te veel prestige. Vladimir Poetin gebruikt immers graag grote events om de vaderlandsliefde van Russen te strelen en zo zijn populariteit te verstevingen. Het Songfestival vond al eens plaats in Moskou, in 2009, toen hij nog premier was.

13. De eerste winnaars van het Songfestival leven niet meer

De eerste editie van het Eurovisiesongfestival mag dan wel dateren van 1956 maar de winnaars blijken over goede genen te beschikken. Van de tien eerste winnaars, leeft de helft nog.

De eerste winnares van het Songfestival, de Zwitserse Lys Assia, is intussen 93 jaar. Jacqueline Boyer, de vierde winnares van het Songfestival en stiefdochter van Édith Piaf, is een kranige dame die nog graag interviews laat afnemen over haar muziekcarrière. Gigliola Cinquetti, die in 1964 met het lied ‘Non ho l’età’ Italië de eerste overwinning op het Songfestival bezorgde, kan je nog steeds live zien optreden.

Sommigen zoeken de schijnwerpers niet meer op. Zo leeft France Gall vandaag teruggetrokken in Senegal.

14. De helft van de punten komt van de televoters

Voor iedere regel zijn er uitzonderingen. Normaal gezien tellen de scores van de jury en de televoters elk voor de helft.

Wanneer er echter technisch iets misloopt tijdens de televoting of wanneer er onvoldoende mensen in een bepaald land hun stem uitbrengen via de televoting, kunnen de diensten van de EBU beslissen dat alleen de juryscores worden gebruikt voor de puntenbepaling van dat land.

15. Oost-Europese landen nemen het Songfestival over

Er wordt wel eens beweerd dat West-Europese landen geen schijn van kans meer zouden maken om te winnen. Duitsland en Oostenrijk bewezen echter met respectievelijk Lena en Conchita Wurst dat ook ‘klassieke, West-Europese landen’ het Songfestival nog kunnen winnen.

Van de voorbije tien edities vonden er slechts drie plaats in Oost-Europese landen. Heel wat Oost-Europese landen slaagden er nog nooit in om het Eurovisiesongfestival te winnen. Albanië, Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Estland, Georgië, Hongarije, Moldavië, Macedonië, Polen, Roemenië, Tsjechië, Slovenië, Slowakije en Wit-Rusland snakken voorlopig tevergeefs naar een overwinning.

Het voorbije decennium werd vooral gedomineerd door de Scandinavische landen met Helsinki, Oslo, Malmö, Kopenhagen en Stockholm als gaststeden.

Als je een wedstrijd opentrekt naar heel Europa, kunnen uiteraard ook Oost-Europese landen winnen. Alleen gaat dat er bij veel West-Europeanen niet in. Kunnen we alsjeblieft uitgaan van de eigen kracht in plaats te vervallen in vijandsbeelden? België kan dit jaar deze stelling ontkrachten door met Blanche en haar lied 'City Lights' te winnen.

Wereldkampioen polsstokspringen Shawn Barber doet coming-out als homo

Shawn Barber werd tiende in het polsstokspringen bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Vorig jaar werd hij wereldkampioen. 
 
In zijn coming-outbericht dankt hij vrienden en familie voor hun steun.
 
Outsports merkt op dat de wereldkampioen door zijn sportieve prestaties een van de succesvolste actieve out sporters is. 

Grondwettelijk Hof Taiwan beslist eind mei over homohuwelijk

Het Grondwettelijk Hof van Taiwan moet oordelen of de antidiscriminatieclausule in de Grondwet - "alle burgers, ongeacht hun geslacht, zijn gelijk voor de wet" - ook geldt voor het huwelijk. 
 
Indien het Hof beslist dat dit inderdaad betekent dat het huwelijk geen prerogatief is voor heterokoppels, wordt Taiwan het eerste land in Azië waar holebikoppels zullen kunnen trouwen. 
 
Een arrest wordt verwacht op 24 mei. 

Taiwan?

Taiwan heet officieel de Republiek China. Het eiland is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

Kamercommissie-Justitie hoort transgenderverenigingen over Transgenderwet

Dinsdagnamiddag wordt in de commissie-Justitie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers het 'Wetsontwerp tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan betreft' besproken. Kortom: de Transgenderwet.

Betrokkenen spreken

"Samen met onze Brusselse en Waalse collega's zullen we eensgezind onze voornaamste kritieken formuleren. De basis van de nieuwe wetgeving moet zelfbeschikking zijn: 'Ik beslis. I decide. Je décide'", zegt Yves Aerts, coördinator van çavaria. 'Ik beslis' was vorig jaar het thema met bijhorende eisen van The Belgian Pride.
 
Yves Aerts is namens çavaria een van de sprekers in de commissie-Justitie. Verder komen Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussels, Genres Pluriels, het Genderteam van het UZ Gent, de Equality Law Clinic van de ULB en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen naar de commissie.

Pogingen om 'kameraad' weer populair te maken mislukken door homo-connotatie

'Kameraad', een woord dat traditioneel wordt gebruikt om communistische medestanders aan te spreken, is wat in onbruik geraakt in China. De Partij wil dat anders zien, maar die queeste wordt onthaald op hoongelach. 
 
'Kameraad', 'tóngzhì' in het Mandarijn betekent letterlijk 'met dezelfde intentie'. Het woord werd in de jaren 1980 in Hongkong geïntroduceerd als eufemisme en geuzennaam voor homo. Daarom ook is het woord 'kameraad' in onbruik geraakt bij hetero's in China. 
 
President Xi Jinping wil niet alleen 'kameraad' weer populariseren, hij wil ook liever partijsecretaris genoemd worden.
 
We zullen het proberen te onthouden, mijnheer de president. 

Donald Trump gaat monumentstatus Stonewall Inn herzien

Democratisch president Barack Obama klasseerde in 2016 Stonewall Inn in New York als nationaal monument. Obama eerde zo de Amerikaanse geschiedenis van de LGBT-beweging. Die geschiedenis hangt ook nauw samen met de wereldwijde geschiedenis van de emancipatiebeweging van holebi's en transgenders. In juni 1969 ontstonden in New York de Stonewall-rellen omdat holebi's en transgenders de pesterijen door de politie beu waren.
 
Donald Trump, de Republikeinse opvolger van Obama, wil alle nationale monumenten van de voorbije 21 jaar herzien. Of hij de status van Stonewall Inn zal afnemen, zal nog moeten blijken.

Alternative für Deutschland kiest lesbienne als lijsttrekster

Dr. Alice Weidel en de 76-jarige Alexander Gauland zullen de verkiezingscampagne leiden van de extreemrechtse en reactionaire partij Alternative für Deutschland. Hoewel ze tot de progressievere vleugel van AfD behoort, is ze alvast geen voorstander van politieke correctheid. "Dat behoort op de afvalberg van de geschiedenis". 
 
Weidel werkte als investeringsbankier bij Goldman Sachs en Allianz Global Investors Europe. Ze heeft twee kinderen met haar partner, een vrouw.

IJsbeer sterft aan liefdesverdriet na scheiding van lesbische partner

Snowflake en Szenja, twee berinnen, werden uiteen gehaald opdat Snowflake zou paren met een mannelijke beer. Szenja raakte in een depressie, verwaarloosde zichzelf en stierf aan liefdesverdriet.
 
Dierenrechtenorganisatie PETA neemt net niet het woord holebifobie in de mond. "Nadat ze haar partner na twintig jaar verloor (…) deed Szenja wat iedereen zou doen: de hoop verliezen en opgeven", verklaarde ondervoorzitster Tracy Remain

Rusland gelooft vervolging homo's in Tsjetsjenië niet

Op 1 april publiceerde Novaja Gazeta een artikel over de vervolging van homo's in Tsjetsjenië, een deelrepubliek van Rusland. Homo's worden er opgesloten in een concentratiekamp, waar enkelen al zijn overleden. Thuis lopen ze het risico gedood te worden door hun familie om de eer te redden.
 
De leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, verklaarde vorige week nog tegen de ramadan, in mei, homo's te willen elimineren. Maar voor de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is er geen enkel bewijs dat de berichten over homo-vervolgingen kloppen.
 
De Russische president Vladimir Poetin sprak ook met Kadyrov. De woordvoerder van de president zei maandag geen reden te hebben om te twijfelen aan het verhaal van Kadyrov "totdat er echte aantijgingen zijn. Geen abstracte, anonieme aantijgingen". 
 
Homo's in Tsjetsjenië durven geen formele klacht indienen uit vrees voor represailles.

Pagina's