ZiZo Online - Laatste nieuws

Eerste transgender gondelier in Venetië

"Mijn naam is Alex Hai en ik ben transgender", schrijft de gondelier op Facebook. "De juiste voornaamwoorden om over mij te spreken zijn hij, hem en zijn. Ongeacht waar ik sta in het leven. Mij Alexandra noemen is onjuist."

Tegenstand

Hai leerde gondelroeien in 1996. Het stadsbestuur van Venetië wilde Hai niet toelaten te gondelvaren en startte een rechtszaak. Een vrouw als gondelier was ondenkbaar voor de vereniging van gondeliers en het stadsbestuur. Uiteindelijk gaf het Italiaanse Hof van Cassatie in Rome Hai gelijk.

Hai is kwaad over oude foto's die circuleren. "Het is respectloos en passé." Je kan een tour met Hai boeken. Radiolab interviewde de gondelier. 

Opnieuw geen pride in Istanboel

De laatste toegestane prideparade in Istanboel dateert van 2014. Ook in 2015 en 2016 werd de parade verboden en werd veiligheid als reden genoemd. Er zijn inderdaad dreigementen geuit tegen pridegangers.

Istanbul Pide bestaat al dertien jaar. In 2014 waren 100.000 deelnemers.

Dissidente stemmen worden steeds minder getolereerd door overheid en politie in Turkije.

Homohuwelijk in Hongkong?

Holebikoppels zulen binnen de twee jaar kunnen trouwen in Taiwan. Het feitelijk onafhankelijk Chinees gebied is het eerste gebied of land waar holebikoppels zullen kunnen trouwen in Azië.

De geesten in politiek Thailand en Cambodja rijpen ook stilaan om het huwelijk open te stellen voor holebikoppels. The Economist tipt dan weer op Hongkong als eerste Aziatisch gebeid/land dat in het kielzog van Taiwan het huwelijk zal openstellen. Hongkong maakte tot 1997 deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien is het een speciale administratieve regio binnen de Volksrepubliek China. Eén land, twee systemen. 

Drie criteria

The Economist ziet drie noodzakelijke criteria voor het homohuwelijk. Homoseks mag niet strafbaar zijn, religie mag het openbaar leven niet domineren en er moet een sterk middenveld zijn. Daarom vallen Afghanistan, India, Singapore en Zuid-Korea voorlopig af. 

Maar in Hongkong is homoseks niet strafbaar. Er is een antidiscriminatiewet in de ambtenarij en holebikoppels worden al genoemd in wetten over intrafamiliaal geweld. Hongkong kent ook een levindig vereningsleven en politici zijn niet fanatiek religieus.

App 112 BE geeft keuze tussen man, vrouw of niet vermelden

De app 112 BE moet noodoproepen efficiënter maken, vertelde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in het VRT-Journaal. De app vergemakkelijkt het lokaliseren van een beller en bevat ook een chatfunctie. Dat is handig voor wie moeilijk hoort of spreekt.

Het is de bedoeling enkele gegevens te registreren: je naam en voornaam, je geboortedatum en je gsm-nummer.

Optioneel kan je je geslacht meegeven. Je krijgt twee keuzes: man of vrouw. Je kan je geslacht ook niet vermelden.

Belgisch-Italiaans vrouwenkoppel vecht het uit op EK basketbal in Tsjechië

Het is basketmoeder Jo Baert die het vertelt in De Standaard. "En gisteren speelde bij Italië dan nog Giorgia Sottana mee, dat is het lief van mijn dochter Kim. Twee dochters, mijn echtgenoot en mijn schoondochter in één match. Mijn hoofd stond bijna op ontploffen."

Kim, dat is Kim Mestdagh (27), een winger bij de Belgian Cats. "Maar het zal een match worden zonder gevoelens", lachtte Kim voor de microfoon van Sporza, voor de wedstrijd. "Dat wordt niet makkelijk, maar in de voorbereiding hebben we ook al tegen elkaar gespeeld."

België won met 79-66 van Italië. Mestdagh speelde al in de Verenigde Staten, Spanje, België, Frankrijk en Turkije.

Workshop weerbaarheid voor holebi's en transgenders in Het Roze Huis

L coaching en Inner Buddha werken rond het welzijn van holebi's en transgenders. Op 15 september organiseren ze een workshop 'Weerbaarheid voor holebi's en transgenders'.

"We leren je met oefeningen eenvoudige technieken om weerbaarder en zelfzekerder in het leven te staan. Door onze jarenlange ervaring binnen de holebi- en transgenderbeweging en als coach/therapeut zijn we ervan overtuigd dat deze workshop je tools zal aanreiken om bewuster en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan", stellen Marjan Braspenning en Tuur Van Hove in de uitnodiging.

Thema's die onder meer aan bod zullen komen zijn: contact maken met jezelf, contact maken met anderen, behoeften en verlangens, grenzen, …

Praktische informatie op Facebook.

INTERVIEW | Gregory Frateur: Dez Mona-zanger, danser, curator, vader, lief …

Het laatste album van Dez Mona dateert alweer van 2015. Sindsdien trad de groep nog geregeld op in binnen- en buitenland. Je herinnert je misschien ook nog met hoeveel plezier Gregory Frateur vorig jaar optrad op het Closing Festival van Antwerp Pride. Wie hem dit jaar op een podium wil zien, moet echter naar een dansvoorstelling.

In een interview met ZiZo licht Gregory Frateur zijn opmerkelijke carrièreswitch toe. “Op dit moment staat Dez Mona een beetje on hold. Ik heb wel een nieuwe plaat klaarstaan, maar we gaan die nog niet opnemen omdat ik nu voornamelijk actief ben in de danswereld. Ik heb het afgelopen jaar een artistieke omscholing gedaan om te kunnen performen in het ensemble WArd/waRD van Ann Van den Broek. Ik wou me omscholen om een andere ervaring te hebben op een podium dan muziek. Die nieuwe ervaring is hedendaagse dans uitoefenen.”

Verwerkingsproces

Is dans iets compleet nieuw voor jou?
Gregory: “Nee, ik heb met Ann al vaker samengewerkt, maar dan voornamelijk op muzikaal vlak. Tot Ann me vroeg als performer in haar werk. Dat aanbod kwam als geroepen omdat er vorig jaar twee muzikanten uit Dez Mona zijn gestapt, waaronder de man met wie ik mijn muziek schreef. Dus heb ik wat tijd genomen, maar ik werk aan nieuwe muziek. Ik ga dit jaar geen plaat uitbrengen, volgend jaar wel. Ik heb nieuwe muziek geschreven waarin ik verwerk wat vorig jaar gebeurd is. Ik heb dit jaar een soort sabbatjaar genomen voor de muziek. Ik probeer mezelf te verrijken binnen de kunsten om een nieuw verhaal te vertellen. Dat is moeilijk, omdat ik nog verschillende andere muzikale projecten heb lopen.”

Op de website van Dez Mona is het vrij stil. Doet de groep toch nog enkele concerten?
Gregory: “Ja, we hebben vorig jaar opnames gemaakt van ‘Saga’, een plaat die we in 2011 hebben gemaakt. Die voorstelling is één geheel. In ‘Saga’ gebruiken we geen songs uit andere platen, het is een spanningsboog van een uur en een kwartier waarin we met barokmuzikanten een verhaal brengen over het gevoel van thuiskomen. We hebben een verrassend positieve recensie gehad in The New York Times en dat project is nog steeds aan het groeien. Er is een nieuwe live opname uitgebracht en die voorstelling blijven we spelen. We gaan onder meer naar Rotterdam en Lyon en volgend jaar gaan we terug naar New York. Daarnaast heb ik een muzikaal-literair programma met dichteres Charlotte Van Den Broeck lopen en met Dez Mona zelf zijn nog een aantal kleinere dingen gaande. Mijn performance-leven wordt op dit moment bepaald door de dans en dat geeft een goed gevoel.”

Ontroerend direct

Wat fascineert je in dans?
Gregory: “Ik heb dans altijd een van de meest rechtstreekse kunstvormen gevonden qua emotionaliteit. Na muziek wel, muziek is daarin heel direct. Ik heb de voorbije jaren ontdekt dat dans een van de kunstvormen is waar ik het meest mee verbonden geraak. Ik heb die band veel minder met theater, tenzij het niet gesproken is, dus bewegingstheater, zoals in mijn samenwerking met FC Bergman. Dans is een vorm waarvan ik heb ontdekt dat hij me emotioneel heel snel kan raken. Met beeldende kunsten is dat veel minder het geval. Je kan dat ook hebben met een schilderij, maar anders dan wanneer ik naar een voorstelling ga kijken die mij direct meesleurt in een wereld die me zelden verveelt. Ik hou van kunst in het algemeen, maar dat rechtstreekse is er met muziek. voor mij en ik denk voor vele mensen de directste kunstvorm om te beroeren en te ontroeren. Als ik dat in een rangschikking zou moeten zeggen, wat heel stom is om te doen, zou dans op de tweede plaats komen.”

Waar kunnen we je aan het werk zien?
Gregory: “In België is dat aan het afronden, maar het gaat zeker nog op toer in het najaar en volgend jaar, en nu in juni in Parijs.”

Zoektocht naar hoop

Je bent dus wel een nieuwe plaat voor volgend jaar aan het voorbereiden.
Gregory: “Ja, maar het is heel pril. Ik kan er moeilijk over uitweiden, omdat ik artistiek nog geen keuze heb gemaakt. De inhoud van het werk staat wel klaar om verder uit te werken. Ik zit al lang met het idee om een plaat te maken over een landschap, heel vrij, heel ruim, waarin met kleine en fijne elementen gezongen wordt. Dus ga ik niet met drummers of bassisten werken. Het gaat eerder een balladplaat zijn die meer rust heeft, met zijn onderliggende emotionaliteit over verlies en vertrouwen, maar dat zijn thema’s die constant in mijn werk zitten.”

Het verschil is dan eerder muzikaal?
Gregory: “Eerder tekstueel: ik ben al langer hoop aan het opzoeken, maar je belandt heel snel in iets destructiefs, omdat er zoveel informatie is waarmee je elke dag als mens wordt geconfronteerd. Voor vele mensen wordt dat te veel, maar als kunstenaar probeer je op een andere manier naar de wereld te kijken. De poëzie is het lichtpuntje in de duisternis en daar probeer ik naartoe te gaan, maar dat is dan … de kunst. (lacht)”

Vrij voor interpretatie

Sommige kunstenaars vergalopperen zich wat in het donkere, want het negatieve overheerst als je vertrekt vanuit de actualiteit.
Gregory: “Ja, het negatieve heerst, omdat dat gemakkelijk is. Niet alleen in mijn muziek, ook in mijn leven zie ik die evolutie: van zwartkijker naar zelfreflectie, jezelf in twijfel trekken, tot een vorm van hoop met een heel donker kantje. Ik vind het veel belangrijker om te zeggen: ‘Wat is de vraagstelling?’ Voor mezelf, als verteller, gewoon iets om over na te denken.”

Breng je in eerste instantie iets wat je zelf ervaart of een boodschap aan de luisteraars?
Gregory: “Je hebt de kunstenaar die vertelt en de kijker die kijkt. Op zich heeft dat niets met elkaar te maken. Als ik naar een kunstwerk kijk, bijvoorbeeld een schilderij, ervaar ik dat op mijn eigen manier. Ik zoek niet naar het verhaal waarom de kunstenaar iets heeft gemaakt. Ik vind de beleving veel krachtiger. Voel ik iets door het kunstwerk? Veel mensen vragen me: ‘Hoe moet ik nu naar kunst kijken?’ Kunst is een persoonlijke ervaring. ‘De manier’ om naar kunst te kijken, bestaat niet. Het gaat erom of het je raakt en je het mooi vindt. Ik heb een verhaal, maar ik ga zelf nooit zeggen waar het expliciet over gaat, daarvoor vind ik de interpretatie van de kijker veel te belangrijk. Die vrijheid moet de kijker of luisteraar hebben, er moet een herkenningspunt zijn. Als mijn muziek mensen ontroert, is dat omdat ze zich erin herkennen. Dat heeft echter met hun leven te maken, niet met het mijne. Er zijn mensen die naar mijn muziek luisteren en van de teksten iets totaal anders maken. Als mensen dan zeggen: ‘dat zie ik erin’, ben ik de laatste om te zeggen dat ze dat niet zou mogen. Nee, dat doet wat met mij, dan stimuleert mij dat.”

Onnodige complexiteit

Je trad tweemaal op tijdens de vorige editie van Antwerp Pride. Is daar het idee ontstaan om zelf actief te worden voor het Antwerp Queer Arts Festival?
Gregory: “Nee, de wil om me te engageren is eigenlijk veel vroeger ontstaan: bij de geboorte van mijn dochtertje. Toen is het me opgevallen dat wat al heel mijn leven een evidentie was, het gay-zijn, sneller werd aanvaard in mijn omgeving dan het feit dat ik papa ging worden. Ik stelde me er geen vragen bij, tot ik merkte dat er in onze samenleving veel mensen dat niet zo evident vonden. Ik had die complexiteit daarrond niet verwacht. Plotseling kreeg ik het gevoel dat ik me moest engageren, net omdat ik het probleem niet zag. Om te tonen dat we niet altijd van iets een probleem moeten maken. We kunnen ook de mogelijkheden zien en de opportuniteiten blootleggen in plaats van de restricties. Telkens als ik over mijn situatie discussieerde met mensen, zagen zij problemen. Ik dacht: bekijk het eens vanuit het andere standpunt, zie wat de mogelijkheden zijn! We leven in een enge wereld, maar we hebben allemaalde mogelijkheid als individu om daar iets aan te veranderen. Dat begint bij jezelf. Waar ik daarvoor niet de noodzaak zag om me daarover uit te spreken, zie ik dat nu des te meer, ook omdat ik soms een stem krijg vanuit mijn werk. Het is een soort van engagement, een activisme dat vanuit mijn kunst vertrekt. Als ik de zwijger ben, heb ik niets te vertellen. Dan zorg ik ervoor dat
er een situatie is waarin onrecht heerst en diversiteit niet aanvaard wordt. Ik moet me engageren. Het was een gevoel dat begon op te borrelen en toen leerde ik Marcia kennen. Het gaat stap voor stap. Ik had nooit van mijn leven gedacht dat ik op het Closing Festival van Antwerp Pride zou staan. Mijn muziek staat haaks op wat er op dat podium gebeurt en ik wil daar niet denigrerend over doen, maar ik zag het nooit gebeuren. Toen ik die vraag kreeg, was ik heel verbaasd. Ik ben er niettemin op ingegaan. Velen zullen dat verschrikkelijk hebben gevonden, maar anderen zullen gedacht hebben: aha, goed dat het daar ook een plaats krijgt. We prediken diversiteit. Laat ons dat dan in zijn geheel doen en niet zelf in de val trappen, want dat doe je heel snel.”

Twee kinderen

Is je engagement ontstaan vanuit die vaststelling?
Gregory: “Ik heb mijn dochtertje samen met een vriendin verwekt, via inseminatie die we zelf hebben gedaan, dus niet via dokters. Ik heb onder andere daarvoor gekozen, omdat adoptie helemaal niet zo evident is. Dat is niet alleen zo voor homo’s, maar ook voor hetero’s. Ik begrijp dat er een hele strenge wetgeving is en dat niet alleen België daarover beslist, maar mijn situatie is anders. Ik heb samen met een hele goede vriendin besloten om een kindje te krijgen en in september komt er trouwens een tweede aan. Dat was mijn keuze, los van elke wet, om een kindje te krijgen samen met een vrouw, want er is niemand die dat verbiedt. Daarom zei ik: ‘Ik snap het probleem niet.’ Ik ben een mens, ik heb een kinderwens. Dat is iets heel natuurlijk en je kunt toch niet zeggen: ‘Jij bent homoseksueel, dus mag je geen kinderen hebben.’ Dan denk ik: ‘Excuseer? Dat is wel heel arrogant en hypocriet!’ Het kan wel, hé. Er zijn ontzettend veel pistes om een gezin te stichten, die niet allemaal even gemakkelijk zijn, maar ze zijn er wel. We moeten ernaar blijven streven dat we de mogelijkheden zien.

Is dit nog een tijd om kinderen op de wereld te zetten?
Gregory: Natuurlijk, want wij en zij gaan dat veranderen. De wereld is niet rooskleurig, maar er gebeuren zoveel rooskleurige dingen. Dat is schoonheid, dat is kunst, dat is liefde. Waar draait kunst rond? Het bewegen door schoonheid. Of de confrontatie, maar dat is ook schoonheid. Het bewegen door liefde, zie je? Als ik dat aan mijn dochter zou moeten uitleggen, zal ik er vooral voor zorgen dat ik haar opvoed zodat ze een ander beeld krijgt van vrijheid. Hoe ga je om met vrijheid? Angst is de slechtste raadgever ooit. Je moet niet alles aanvaarden, maar proberen zaken in een breder perspectief te zien. Papa heeft een vriend en mama heeft ook een vriend, en dat mag geen probleem zijn. Het gaat over de liefde en het geluk dat je ermee nastreeft, en dat moet je tonen. We leven in zo’n diverse leefwereld. Ik merk bij heel veel jongeren dat zij het probleem niet meer zien. Zij zeggen: ‘dat zijn wij’. Natuurlijk zijn er ook wel die er een probleem van maken. Is alles opgelost? Verre van, maar we blijven ernaar streven. Hoop is het belangrijkste.”

In het juli-nummer van ZiZo-Magazine leggen Gregory Frateur en Marcia Poelman uit wat hun visie op Antwerp Queer Arts Festival is. Bijvoorbeeld waarom Gregory als ondertitel ‘same, same, different’ koos. Voor het programma van het festival houd je best ZiZo-Online en de site van het Antwerp Queer Arts Festival in het oog.

Magazine Zij aan Zij viert vijfentwintigste verjaardag

Op het programma staat een optreden van de Nederlandse zangeres Jennie Lena. (foto) Daarnaast reikt Zij aan Zij de Empowerment Award uit. Die winnares wordt door de lezeressen van het tijdschrift zelf gekozen. De prijs wordt uitgereikt aan een vrouw die een belangrijke rol speelt in de zichtbaarheid van LBTI-vrouwen in Nederland.

Tijdens het feest wordt ook een extra dik jubileumnummer van het tijdschrift voorgesteld. Daarnaast zal het medium een vernieuwde website onthullen. Het wordt dansen, sjansen en flirten in Amsterdam!

Praktisch

4 augustus
Tolhuistuin Amsterdam
vanaf 20 uur
Tickets kan je online bestellen via www.zijaanzij.nl

Twee prides in Servië

Drie LGBT-organisaties houden dit weekend een pride in Belgrado. Egal, Loud&Queer en het Gay&Lesbian Info Centre verwijten Belgrade Pride te veel te focussen op persoonlijkheden waaronder buitenlandse ambassadeurs en niet genoeg op de "gemeenschap zelf".

Het resultaat van deze onenigheid is een pride dit weekend en eentje in september.

Metro Londen in het teken van pride

De fietsdeeldienst Santander Cycles, enkele bushaltes en enkele metrostations in Londen krijgen regenboogvlaggen en een regenboogversie van het bekende logo van de Tube: een rode cirkel met een streep door. De slogan is #LoveIsLove.

De metrostations van Tottenham Court Road, Oxford Circus en Piccadilly Circus krijgen voor Pride in London het aangepaste logo.

Pride in London start op zaterdag 24 juni. De parade vindt plaats op zaterdag 8 juli.

Geen stemming over homohuwelijk in Duitsland

Die Grünen wilden dat het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe de Bondsdag in Berlijn nog voor de parlementaire vakantie en de federale verkiezingen in september verplichtte te stemmen over de openstelling van het huwelijk voor holebikoppels. Maar het Federaal Grondwettelijk Hof volgde niet.

Er is steeds meer politieke wil voor het homohuwelijk in Duitsland, maar CDU/CSU wil niet.

Duitsland verleent gratie aan veroordeelde homo's

Tussen 15 mei 1871 en 10 maart 1994 was homoseks in Duitsland strafbaar op grond van Paragraaf 175 van het Strafwetboek. Onder het Derde Rijk werden homo's vervolgd en naar concentratiekampen gestuurd op basis van Paragraaf 175, die onder het naziregime aanzienlijk was verscherpt. Zowel voor als na de nazidictatuur zijn mannen onder Paragraaf 175 veroordeeld.

Tussen 1945 en 1969 werden in West-Duitsland ongeveer 100.000 mannen vervolgd, van wie de helft effectief werd veroordeeld. In 1969 werd de wet afgezwakt. In Oost-Duitsland werd Paragraaf 175 al in 1957 flink afgezwakt.

Schadevergoeding

Veroordelende mannen kunnen nu aanspraak maken op een schadevergoeding van 3000 euro plus 1500 euro per jaar in de gevangenis.

Facebook niet 'pride' in holebifobe landen

Je hebt het wellicht ook gemerkt: naast een duim omhoog, een hartje, 'verbluft', 'droevig' en 'kwaad' kan je momenteel 'pride' geven als feedback op Facebook.

Maar dat kan niet in landen waar homoseks of homopropaganda wettelijk verboden zijn. Facebookgebruikers in onder andere Bahrein, Egypte, Libanon, Palestina, Rusland en Singapore kunnen geen 'pride'-feedback geven.

Directeur vreest dat Pride Amsterdam onhoudbaar is

"Dit jaar krijgen we het allemaal nog wel rond, maar ondernemers nemen allemaal heel erg veel risico", zegt Lucien Spee van Pride Amsterdam in Gay News. "Als Amsterdam in 2018 nog een Pride wil vieren om trots op te kunnen zijn, dan zal er gekeken moeten worden hoe de stad het festival op een andere manier moet gaan omarmen."

Kleiner

De kosten voor de veiligheid worden te hoog, ondernemers willen niet meer of minder investeren en ook buurtbewoners zijn de overlast beu.

De Pride Amsterdam van dit jaar is al kleinschaliger. Minder decibels, minder feestruimte. Het stadsbestuur wilde de Pride beperken tot één dag, maar horeca-uitbaters kunnen op één dag niet de omzet van een week draaien.

Regen

"We hebben uurtjes erbij gekregen, maar waar vroeger de straatfeesten om twee uur begonnen, starten ze nu om vier uur. Bovendien hangt het allemaal van het weer af. Als het gaat regenen, komt er sowieso geen Gay Pride in 2018. In 2010 zorgde het slechte weer er op het Rembrandtplein al voor een verlies van 50.000 euro", zegt Spee.

Volgende week zitten Stichting Amsterdam Gay Pride en het stadsbestuur samen. "Vroeger draaide het alleen maar om de straatfeesten, nu moet het allemaal beperkt blijven. Het is een keuze die de stad moet gaan maken. Kiezen ze voor de kant van de klagers, of kiezen ze voor een mooie Gay Pride. Het wordt tijd dat iemand zijn mond open doet en de discussie aanwakkert. Dit jaar krijgen we het allemaal nog wel rond, maar ondernemers nemen nu al heel erg veel risico." 

Utrecht

Een week geleden was er de Utrecht Canal Pride. Met gelijkaardige ingrediënten was het gezelliger dan in Amsterdam, zeggen ooggetuigen.

VIDEO | Een bezoek aan de homogevangenis in Tsjetsjenië

Sinds 1 april weet de wereld dat Tsjetsjenië, een deelrepubliek van Rusland in de Kaukasus, actief homo's en biseksuele mannen opjaagt. Niet alleen de overheid, ook families van homo's en bi's zouden hen mishandelen. Ze zijn immers 'een schande' voor de familie. Er volgde internationaal protest.

De Tsjetsjeense autoriteiten ontkennen dat er een klopjacht is. Officieel zijn er immers geen holebi's in de deelrepubliek.

VICE bezocht de (vermeende) gevangenis voor homo- en bi-mannen in Argoen. De filmploeg zag uiteraard niets dat de politie in diskrediet zou kunnen brengen, maar de zender sprak ook met mensenrechtenorganisaties en gevluchte Tsjetsjenen.

Voetbalbond Mexico vraagt fans op te houden met homofobe spreekkoren

De internationale voetbalbond FIFA is de homofobe spreekkoren beu en beboette Mexico hier al acht keer voor. "Puto" is in Latijns-Amerika een populair scheldwoord voor homo. Tijdens de Confederations Cup-wedstrijd tegen Poetugal (2-2) werd "puto" opnieuw gehoord.

De Federación Mexicana de Fútbol Asociación riskeert uitgesloten te worden. De voetbalbond vraagt aan de fans om zich te gedragen.

Jake Zyrus doet coming-out als transgender

Charice Pempengco (25) uit de Filipijnen is voortaan Jake Zyrus. Zyrus kreeg enige bekendheid door te acteren in de tv-reeks 'Glee'. Zyrus deed zijn eerste coming-out als lesbienne in 2013. In 2014 verklaarde hij: "Ik heb de ziel van een man." Nu doet Zyrus zijn coming-out als transgender.

Queen Elizabeth II belooft bescherming op grond van seksuele geaardheid

Koningin Elizabeth II hield haar jaarlijkse Troonrede in de House of Lords. De Troonrede is de beleidsverklaring van de zittende regering. De queen speelt dus even woordvoerder van pemier Theresa May, de Conservatieven en de Democratisch Unionistische Partij (DUP) uit Noord-Ierland.

Er was veel aandacht voor brexit en wetten die er moeten komen om Europese regels te vervangen. De queen zei: "Mijn regering zal vooruitgang boeken om loonverschillen op grond van geslacht en discriminatie op grond van ras, geloof, geslacht, handicap en seksuele oriëntatie te bestrijden."

Lesbische Ana Brnabić mist stemmen om premier van Servië te worden

President Aleksandar Vučić van de Servische Progressieve Partij nomineerde de partijloze Ana Brnabić om eerste minister te worden.

Haar kandidatuur wordt wel gesteund door een flink aantal parlementsleden maar ze mist nog minstens 26 stemmen om minstens 126 van de 250 stemmen achter zich te krijgen.

Krijgt Ana Brnabić het vertrouwen niet, komt er een verkiezing en zal het kiespubliek moeten of kunnen oordelen. Is dat een voordeel in een land met holebifobe reputatie? Het is voorlopig een onbeantwoorde en hypothetische vraag.

Pagina's