Adoptie sinds 2006

homo papa

In 2006 is in België de adoptie is opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht.

Dit houdt in dat zowel voor binnelandse als buitenlandse adoptie koppels van hetzelfde geslacht in aanmerking komen. In praktijk werd de adoptieprocedure vooral aangewend voor de adoptie van een gekend kind door een meemoeder. Gelukkig is dit sinds 2015 niet langer nodig. Nu worden gehuwde meemoeders automatisch juridische ouder of kan je als meemoeder je kind erkennen via de burgerlijke stand.

Binnenlandse adoptie

Koppels van hetzelfde geslacht komen vooral in aanmerking voor adoptie van een binnenlands kind. Sinds begin 2015 is er een aanmeldingsstop voor binnenlandse adoptie omdat de wachtlijsten te hoog oplopen. 484 kandidaat-adoptieouders stonden op de wachtlijst. Die mensen behouden hun plaats op de wachtlijst. “De laatste jaren werden er telkens tussen de 20 en 30 kinderen geplaatst in een adoptiegezin door de binnenlandse adoptiediensten. De wachttijd loopt dus zeer hoog op. Om geen valse hoop te geven aan kandidaat-adoptieouders heeft geen zin om nieuwe aanmeldingen te aanvaarden”, stelt het persbericht van het VCA, het adoptiecentrum voor Vlaanderen. 

Het gevolg is dat wie na 19 januari 2015 aanmeldt voor binnenlandse adoptie, daartoe simpelweg niet meer de mogelijkheid krijgt. De aanmeldingsstop is een logische beslissing gezien de wachttijd tot meer dan 15 jaar kan oplopen. Wie al op de lijst stond is uiteraard zijn plaats niet kwijt. 

Interlandelijke adoptie

Çavaria begrijpt de maatregel van het VCA en benadrukt het belang van een blijvende inzet voor de zoektocht naar extra kanalen voor interlandelijke adoptie die homokoppels toelaten, naast het ene  bestaande adoptiekanaal in Zuid-Afrika.  Er zijn in het buitenland nog veel kinderen die wachten op adoptieouders. Belgische homokoppels (en heterokoppels) kunnen daar een rol in spelen. België heeft weinig kanalen die adoptie door homokoppels toelaten. (anno 2015 is dit enkel Zuid-Afrika - wat nog in een opstartfase zit). Via zelfstandige adoptie kan je ook interlandelijk adopteren.  Meer informatie hierover vind je via Kind en Gezin.

Hoeveel kinderen zijn er al geplaatst sinds 2006 bij koppels van hetzelfde geslacht?

De cijfers van statBel en FOD justitie geven andere resultaten dan die van het VCA en ACC omdat niet alle vonissen worden doorgegeven.  De optelsom bij de jaarverslagen van het VCA (Vlaams Centrum voor Adoptie) leidt ons tot 58 kinderen die in totaal sinds de openstelling van de adoptie (2006) tot eind 2014 geplaatst zijn door bemiddeling van een adoptiedienst (In Vlaanderen). Van het ACC (Autorité Centrale Communautaire) krijgen we te horen dat er 13 geplaatste kindjes zijn (tot op datum van 02/2015).

Waar kan je terecht voor meer informatie? 

Kind en Gezin is de Centrale Autoriteit inzake adoptie voor de Vlaamse Gemeenschap. De procedure bij Kind en Gezin is enkel van toepassing voor mensen die in Vlaanderen wonen.

Wie in Wallonië woont kan zich richten tot de Centrale Autoriteit van de Franse Gemeenschap: Autorité Centrale Communautaire, afgekort ACC.

Mensen die in Brussel wonen kunnen kiezen: de Vlaamse of de Waalse procedure. De Waalse procedure verloopt anders dan in Vlaanderen.