Holebi's en transgenderpersonen als kandidaat-adoptieouders

Infoavond over het gericht instroombeheer en de gevolgen voor wie op de wachtlijst staat


 

Er staan meer mensen met een adoptiewens op de wachtlijst dan dat er adoptiekinderen zijn in België. Daarom werd door het Vlaams Parlement voorzien in een instroombeheer. Door te bepalen hoeveel kandidaat-adoptieouders elk jaar de procedure mogen aanvatten, wil het VCA komen tot een redelijke wachttijd na het behalen van het geschiktheidsvonnis. Het kind- en ouderprofiel (o.a.) wordt in rekening gebracht om te bepalen wie en hoeveel kandidaat-ouders dat jaar kunnen starten met de voorbereidingscursus.

In praktijk betekent dit dat sommigen sneller doorstromen dan anderen die zich eerder aanmelden bij het VCA. Op deze infoavond willen we bekijken hoe de situatie voor holebi's en transgenderpersonen op de lijst is. Çavaria ontvangt vragen waarom bijvoorbeeld heterokoppels sneller doorschuiven door dan holebi's. Is dit discriminatie? Waarop is dit gebaseerd? Wat houdt het gericht instroombeheer eigenlijk in?   

Deze en andere vragen leggen we voor aan beleidsmakers en vertegenwoordigers uit de adoptiesector:
Ariane Van Den Berghe, Vlaamse adoptie-ambtenaar, Vlaams Centrum voor Adoptie
Iris Vandeborre, directeur Adoptiehuis
Lorin Parys, Vlaams parlementslid en auteur van het decreet
 
Met veel ruimte voor al uw vragen en bemerkingen!
 
 
Inschrijven via onderstaand formulier
 
Inschrijving
Vragen die u liever niet zelf stelt kan u hier kwijt. Een medewerker van çavaria legt ze graag in uw plaats voor aan het panel. Aarzel niet om vragen door te geven. Anonimiteit gegarandeerd!