Stemmen2018

Stemmen 2018

Op 14 oktober 2018 trokken we naar de stembus om nieuwe gemeente- en stadsbesturen te kiezen. Holebihuis Vlaams-Brabant ontwikkelde in samenwerking met de andere regenbooghuizen en çavaria een handige website vol tips voor een holebi- en transgenderinclusief lokaal beleid.

Per gemeente konden kandidaten onze centrale actiepunten ondertekenen en zich engageren voor een gemeente waar holebi's en transgenders zich thuis voelen. Benieuwd of jouw verkozenen onze actiepunten onderschreven en aan de slag gingen met de tips voor een LGBT+-incluief lokaal beleid?  Surf dan snel naar www.stemmen2018.be en contacteer je lokale vertegenwoordigers.

We willen gemeente- en stadsbesturen aanzetten om een expliciet en geïntegreerd lokaal holebi- en transgenderbeleid te voeren. 

Schepen van Gelijke Kansen

Çavaria pleit voor een schepen van Gelijke Kansen in elke Vlaamse gemeente. Meer dan de helft heeft dat momenteel niet. Het is nodig dat iemand het overzicht behoudt en het beleid kan bijsturen. Als dat niet gebeurt, blijven de beste intenties dode letter.

Zorg ook dat het gemeentepersoneel goed is opgeleid rond diversiteitsthema’s. Spreek mensen correct aan. Iemand die de M op haar identiteitskaart komt laten aanpassen naar een V spreek je aan met mevrouw. Dat lijkt misschien een detail, maar zo’n foute aansprekingen komen harder aan dan je denkt. Çavaria en onze vormingspartner KliQ kunnen gemeenten hierin bijstaan.

Ondersteun lokale verenigingen

Çavaria overkoepelt meer dan 120 verenigingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Ze organiseren allerhande activiteiten voor holebi’s, transgenders en sympathisanten, van babbelcafé tot heuse filmfestivals. Ze gaan spreken in scholen, organiseren sportcompetities, en bieden een luisterend oor aan mensen die problemen hebben. Ze zijn ook het aanspreekpunt voor lokale besturen. Steden en gemeenten kunnen onze verenigingen ondersteunen door hen logistiek of financieel tegemoet te komen.

Jong geleerd

Vele steden en gemeenten richten ook onderwijs in. Zorg dat de lokale scholen bezig zijn met holebi- en transgenderthema’s, organiseer vormingen voor leerkrachten zodat ze weten hoe ze ermee aan de slag kunnen gaan in de klas, en voorzie middelen om inclusief educatief materiaal aan te schaffen. Op www.schooluitdekast.be vind je alvast inspiratie voor kleuter- tot secundair onderwijs.

Meer info en tips over een lokaal regenboogbeleid vindt u op www.stemmen2018.be(externe link) en in het verkiezingsmemorandum van çavaria.

Gemeenten en steden kunnen het verschil maken en moeten verantwoordelijkheid opnemen voor het welzijn van al hun inwoners